AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Σεπ 2019

Η πανέμορφη αρχαία πόλη της Σάμου!


Μια εκπληκτική αναπαράσταση της αρχαίας πόλης της Σάμου από τον Balage Balogh έφερε στο προσκήνιο μέσω του facebook ο διευθυντής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σάμου, Μανώλης Πυργιώτης!

Η εικόνα, που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα ArchaeologyIllustrated.com, δείχνει προσεγγιστικά πώς ήταν η πανέμορφη παραθαλάσσια πόλη, γενέτειρα του Πυθαγόρα, η οποία περιλάμβανε έκταση πολλαπλάσια του σημερινού Πυθαγορείου και ήταν πλήρως περιτειχισμένη, από στεριά και θάλασσα.

Σημαντικό ποσοστό αυτών των τειχών σώζεται και σήμερα, όπως φαίνεται χαρακτηριστικά και στην παρακάτω αεροφωτογραφία του Μιχάλη Καρδαμίτση (Michali's Films):


Όπως αναφέρουν οι Λάνδρος Χρίστος, Καμάρα Αφροδίτη, Ντόουσον Μαρία - Δήμητρα, και Σπυροπούλου Βάσω στην Πολιτιστική Πύλη του Αρχιπελάγους του Αιγαίου για την ελληνιστική περίοδο στο νησί, "κατά τους Ελληνιστικούς χρόνους η Σάμος ανήκε για μεγάλα χρονικά διαστήματα στη ζώνη επιρροής των Πτολεμαίων της Αιγύπτου. Το λιμάνι της χρησιμοποιήθηκε ως ναύσταθμος του στόλου των Αιγυπτίων και των Ροδίων συμμάχων τους. 

Αργότερα, όπως όλος ο ελληνικός κόσμος, γνώρισε τη ρωμαϊκή κατάκτηση και κατέληξε, με την οριστική διάλυση της πόλης-κράτους και των ελληνιστικών κρατών, ένα μικρό νησί στην αχανή αυτοκρατορία, θέρετρο για Ρωμαίους αξιωματούχους, όπως άλλωστε και πολλά άλλα. Από την εποχή αυτή έχουν διασωθεί ψηφιδωτά υψηλής τέχνης.

Η κατάκτηση των Ρωμαίων έφερε, μαζί με τη «ρωμαϊκή ειρήνη», νέους κατοίκους, νέους τρόπους ζωής, καινούργιες θεότητες και λατρείες. Υπολείμματα υπέργειου υδραγωγείου, θέρμες, ιερά της Κυβέλης, βωμοί, αναθήματα και άλλα μνημεία που έχουν διασωθεί δηλώνουν τη ρωμαϊκή παρουσία στο νησί.

Στοά των ρωμαϊκών λουτρών κοντά στο Πυθαγόρειο

Στα χρόνια της Ύστερης Αρχαιότητας η Σάμος εξακολουθεί να είναι σημαντικό κέντρο, οικονομικό και πνευματικό, χωρίς όμως ποτέ να ανακτήσει την αίγλη της Αρχαϊκής εποχής του Πολυκράτη και του Πυθαγόρα".

Μάθετε περισσότερα για την λαμπρή ιστορία της Σάμου!

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com