AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Μαΐ 2014

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου για την ακτοπλοΐα


Καυστική ανακοίνωση για την άκρως προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση της Σάμου και των γύρω νησιών με τον Πειραιά και την υπόλοιπη χώρα εξέδωσε το τοπικό Εργατικό Κέντρο.

Όπως αναφέρει, "οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες καθώς και τα τελευταία γεγονότα με το μοναδικό πλοίο 'European Express' που έρχεται από Πειραιά στα νησιά μας, αποδεικνύουν ότι όλοι οι νόμοι που ψήφισαν οι κυβερνήσεις, σε πλήρη εναρμόνιση με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών είναι καταδίκη για νησιώτες και ναυτεργάτες και προς όφελος του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Το Σάββατο 17/5 παραμονή εκλογών το πλοίο έπαθε βλάβη ενώ μετέφερε εκατοντάδες επιβάτες, με αποτέλεσμα να κάνουν 24 και πλέον ώρες για να φτάσουν στη Σάμο. Τη Δευτέρα η εταιρεία αποφάσισε για άλλη μια φορά και με στόχο το συμφέρον της, να μην εκτελέσει το δρομολόγιο από Πειραιά. Χθες κινδύνεψε επιβάτης και δεν είχαν οξυγόνο και πρώτες βοήθειες να προσφέρουν.

Το πλοίο είναι υπέργηρο (39 ετών), υπό κυπριακή σημαία και με πιστοποιητικά αξιοπλοΐας από τον ρωσικό νηογνώμονα. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο με πλήρη στήριξη από τους νόμους κυβέρνησης, αστικών κομμάτων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, κινείται με γνώμονα να εξασφαλίζει όσο το δυνατόν περισσότερα κέρδη.

Δεν έχει ούτε τα βασικά για τις πρώτες βοήθειες στους επιβάτες αν συμβεί κάτι. Ενώ θα έπρεπε να υπάρχει και γιατρός τη στιγμή που ταξιδεύουν τόσοι επιβάτες για 16 ώρες και βλέπουμε.

Αυτοί οι νόμοι που στηρίζουν τους 'μεγαλοκαρχαρίες' της θάλασσας είναι υπεύθυνοι για τη ταλαιπωρία των νησιωτών. Αυτοί οι νόμοι ευθύνονται που δεν έχουμε καθημερινή επικοινωνία με την ηπειρωτική Ελλάδα και με τα νησιά μεταξύ τους, χωρίς καμιά ασφάλεια στις συγκοινωνίες και πανάκριβα εισιτήρια.

Αφήνουν τους ναυτεργάτες έρμαια στις ορέξεις των εφοπλιστών, απλήρωτους για μήνες, τους καταργούν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, διαλύουν τις συντάξεις τους, τους καταστείλουν όταν διεκδικούν μέσα από κινητοποιήσεις και απεργίες.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών και των νόμων που την υλοποιούν.

Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και όσα κόμματα και εκλεγμένους σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, στηρίζουν την πολιτική της ανταγωνιστικότητας, την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπαθούν να ρίξουν στάχτη στα μάτια του λαού με κροκοδείλια δάκρυα ή με προτάσεις ανεδαφικές και ενάντια στα συμφέροντά νησιωτών και ναυτεργατών, καταδικάζοντας τα νησιά μας σε απομόνωση
", αναφέρει, μεταξύ άλλων, η Διοίκηση του τοπικού Εργατικού Κέντρου.