AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Μαΐ 2014

Νέα τιμητική διάκριση για την Άλκη Ζέη


Η αναγόρευση της Άλκης Ζέη σε Επίτιμη Διδάκτορα προτάθηκε από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Με καταγωγή από τη Σάμο, η συγγραφέας είναι διεθνώς αναγνωρισμένη και πολυβραβευμένη, τόσο στην Ελλάδα όσο και το εξωτερικό, με τα πιο σημαντικά βραβεία.

Η πρόταση εγκρίθηκε ομόφωνα και η αναγόρευση θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο φθινόπωρο. Πριν από δύο χρόνια, τον Νοέμβριο του 2012, είχε προηγηθεί η αναγόρευσή της σε Επίτιμη Διδάκτορα από τη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Φέτος, είναι για δεύτερη φορά υποψήφια για το σπουδαίο βραβείο παιδικής λογοτεχνίας Άστριντ Λίντγκρεν. Τα βιβλία της έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και προτείνονται, επίσης, για ανάγνωση και για μελέτη στα σχολεία του εξωτερικού.

Η Άλκη Ζέη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1925. Ο πατέρας της καταγόταν από την Κρήτη και η μητέρα της από τη Σάμο, όπου και πέρασε τα πρώτα παιδικά της χρόνια.

Από πολύ μικρή ασχολήθηκε με το γράψιμο. Στις πρώτες ακόμη τάξεις του Γυμνασίου άρχισε να γράφει κείμενα για το κουκλοθέατρο. Ένας από τους χαρακτήρες που δημιούργησε, ο Κλούβιος, έγινε κατοπινά ο ήρωας του γνωστού κουκλοθέατρου "Μπαρμπα-Μυτούσης", εμπνεύστρια του οποίου ήταν η Ελένη Θεοχάρη-Περάκη.

Πρώτο της μυθιστόρημα είναι "Το καπλάνι της βιτρίνας" (1963), που το έχει εμπνευστεί από τα παιδικά της χρόνια στη Σάμο και είναι σχεδόν αυτοβιογραφικό.

Ακολουθεί μια σειρά μυθιστορημάτων για παιδιά, και το 1987 κυκλοφόρησε το πρώτο της βιβλίο για μεγάλους, με τίτλο "Η αρραβωνιαστικιά του Αχιλλέα".

Το 2010, τιμήθηκε με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για το σύνολο του έργου της.