AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

29 Μαΐ 2014

Η αρχαιότερη εφημερίδα της Σάμου!

 

Ένα από τα πρώτα φύλλα της αρχαιότερης έντυπης εφημερίδας της Σάμου με τίτλο "Σάμος - Εφημερίς Πολιτική, Φιλολογική, των ειδήσεων και του εμπορίου" ψηφιοποίησαν και παρουσιάζουν στο κοινό τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Νομού Σάμου.

Η εφημερίδα κυκλοφορούσε από το 1863 έως το 1894. Επρόκειτο για μια ημιεπίσημη εφημερίδα υπό τον έλεγχο της ηγεμονικής διοίκησης και είναι η πρώτη εφημερίδα που τυπώνεται στη Σάμο, στο Ηγεμονικό Τυπογραφείο.

Τον φετινό Μάιο αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα των Γ.Α.Κ. - Αρχείων Νομού Σάμου, τέσσερις από τις σελίδες του 24ου φύλλου της εφημερίδας, το οποίο βγήκε σε κυκλοφορία 150 χρόνια πριν, στις 4 Μαΐου του 1864!

Δείτε μερικές από τις σελίδες του σε ψηφιακή μορφή:
 
Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση

Κάντε κλικ για μεγέθυνση


Το τεκμήριο του μήνα

Στο πλαίσιο διεύρυνσης των υπηρεσιών τους προς το κοινό, τα Γ.Α.Κ. - Αρχεία Ν. Σάμου εγκαινίασαν αυτό τον Μάιο το "Τεκμήριο του μήνα".

Το "Τεκμήριο του μήνα" είναι ένα μεμονωμένο τεκμήριο (έγγραφο, φωτογραφία, χάρτης ή βίντεο ή άλλο) που τα Γ.Α.Κ. Σάμου  αναρτούν για ένα μήνα στον ιστότοπό τους. Μπορεί  να προέρχεται τόσο από τις παλιές συλλογές των Γ.Α.Κ. Σάμου, όσο  και από τα  μόλις εισαχθέντα στην υπηρεσία αρχεία και μπορεί να σχετίζεται με ένα έργο, μια γιορτή, ένα γεγονός, μια ιδέα...

Σκοπός του "τεκμηρίου του μήνα" είναι να λειτουργήσει ως μία ακόμη ενίσχυση της μνήμης, γνωριμίας με την ιστορία και, ταυτόχρονα, να προβάλει τα αρχεία και τις συλλογές των Γ.Α.Κ. Σάμου.