AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Ιαν 2016

Εντυπωσιακά ατμοσφαιρικά φαινόμενα πάνω από τη Σάμο!

Σύνθεση δύο φωτογραφιών του Μανώλη Θράβαλου. Κάντε κλικ για μεγέθυνση.

Μια θεωρία της ατμοσφαιρικής φυσικής επιβεβαιώνει με δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες που τράβηξε πάνω από την πόλη της Σάμου ο γνωστός "κυνηγός" μετεωρολογικών φαινομένων, Μανώλης Θράβαλος (For English click here and scroll down)!

Τις δημοσίευσε στην ιστοσελίδα Optics Picture Of the Day, η οποία θεωρείται κορυφαία στον τομέα της ατμοσφαιρικής φυσικής και δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Η συγκεκριμένη σύνθεση αποτελείται δεξιά από την ηλιακή άλω που φωτογράφισε στις 31/10/2015 από την κορυφή του όρους Θιος και αριστερά από την σεληνιακή άλω την οποία τράβηξε ακριβώς από το ίδιο σημείο στις 24/11/2015 για να την τοποθετήσει σε ίδιο κάδρο και να αποτυπώσει έτσι άμεσα την κοινή φύση των δύο φαινομένων.

Πιο συγκεκριμένα η διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών δημιουργούν ηλιακή άλω ίδιας διαμέτρου με την σεληνιακή άλω που προκαλεί η διάθλαση και ανάκλαση του φωτός της σελήνης πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών.

Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στο κέντρο του κάδρου, όπου έχει γίνει η ανάμιξη των δύο φωτογραφιών, της νυκτερινής και της ημερήσιας.

Δείτε περισσότερες εντυπωσιακές φωτογραφίες του Μανώλη Θράβαλου από μετεωρολογικά φαινόμενα.

Μάθετε τι ακριβώς είναι η ηλιακή και η σεληνιακή άλως.

English

Lunar & Solar 22° Halos Combined. Two images taken on Samos Island by Manolis Thravalos and uploaded to "Optics Picture of the Day" website.

Proof, if proof be needed, that the sun and moon create identically sized ice halos. This is only true for light sources so distant that their light rays are effectively parallel. Halos from nearby lights behave differently.