AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Νοε 2018

Περισσότερα εισιτήρια για τους κατόχους Μοναδικού Αριθμού Νησιώτη


Στην αύξηση του αριθμού των εισιτηρίων που δικαιούνται οι κάτοχοι του Μοναδικού Αριθμού του Νησιώτη και άλλα θέματα που σχετίζονται με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου αναφέρθηκε ο αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός σε ειδική εκδήλωση στο Επιμελητήριο της Λέσβου. 

Ο κ. Σαντορινιός, συμπληρωματικά στα όσα πιλοτικά εφαρμόζονται εδώ και τέσσερις μήνες, ανακοίνωσε ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των εισιτηρίων που δικαιούνται οι κάτοχοι του Μοναδικού Αριθμού του Νησιώτη, που πλέον θα δικαιούνται επιδότηση και σε τιμή καμπίνας, ενώ θα εξεταστεί και η δυνατότητα επιδότησης και στο αεροπορικό εισιτήριο.

Σχετικά με τις επιχειρήσεις, ο κ. Σαντορινιός είπε ότι πρόκειται για την πρώτη εφαρμογή Μεταφορικού Ισοδύναμου σε προϊόντα ανά την Ευρώπη με στόχο την τελική μείωση της τιμής των προϊόντων για τον καταναλωτή στο ράφι αλλά και την ανταγωνιστικότητα των τοπικών νησιωτικών προϊόντων που πωλούνται στην υπόλοιπη χώρα ή στο εξωτερικό.

Σύντομα, είπε ο υπουργός, οι νησιωτικές επιχειρήσεις θα πληρωθούν για το κόστος μεταφοράς των προϊόντων τους για το πρώτο τρίμηνο εφαρμογής του μέτρου που θα αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 50% του συνολικού μεταφορικού κόστους. Για κάθε επιχείρηση αντιστοιχεί κατά μέσο όρο 2.000 ευρώ το τρίμηνο, δηλαδή 8.000 ευρώ το χρόνο ενώ έγιναν δεκτά αιτήματα για την απλοποίηση των διαδικασιών για τις επιχειρήσεις.

Στην ίδια εκδήλωση ανακοινώθηκε ότι στο τέλος του χρόνου θα εφαρμοστεί το Μεταφορικό Ισοδύναμο και στα καύσιμα. Σήμερα στη Λήμνο για παράδειγμα, η τιμή της αμόλυβδης φτάνει το 1,90 λεπτά ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης το 1.33. Με την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδυνάμου με το οποίο θα επιδοτείται ο πρατηριούχος στα νησιά, η τιμή στην αντλία του πρατηρίου δε θα πρέπει να υπερβαίνει κατά 10 λεπτά του ευρώ, τον μέσο όρο των τιμών στα πρατήρια της Αττικής.

 Παραμένει μειωμένος ο ΦΠΑ

Τέλος ο κ. Σαντορινιός δεσμεύτηκε ότι ο ΦΠΑ θα παραμείνει μειωμένος στα πέντε νησιά, ενώ υποστήριξε πως από την κυβέρνηση έχει ανοίξει με την Ευρωπαϊκοί Επιτροπή η συζήτηση για την επαναφορά των μειωμένων φορολογικών συντελεστών και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ