AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιαν 2013

Προκήρυξη νέων προγραμμάτων για ανέργους, εμπορικές επιχειρήσεις και τουρισμό


Σειρά νέων προγραμμάτων προκήρυξαν τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΝΟΔΕ Νίκο Στεφανή, αφορούν και τη Σάμο, όπου η υλοποίησή τους θα γίνει από τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες που θα αναφέρονται σε σχετικές εγκυκλίους που θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες. Για τα προγράμματα σχετικά με τον τουρισμό και τις εμπορικές επιχειρήσεις, οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν προσεχώς με περισσότερες λεπτομέρειες από το Επιμελητήριο Σάμου.

Πιο αναλυτικά, στις 14 Ιανουαρίου αναμένεται η προκήρυξη του προγράμματος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΠΕΠ ΕΣΠΑ) στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου και Υπηρεσιών, ύψους 456 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την προκήρυξη θα δοθεί προθεσμία δύο μηνών (ως τα μέσα Μαρτίου) για την προετοιμασία και υποβολή των προτάσεων από τους επενδυτές, ενώ δύο μήνες θα διαρκέσει και η αξιολόγησή τους. Εκτιμάται ότι οι πληρωμές προς τις επιχειρήσεις που θα ενταχθούν θα ξεκινήσουν από τα μέσα του 2013. Ως φορέας διαχείρισης έχει οριστεί ο ΕΦΕΠΑΕ, ενώ οι περιφέρειες αναλαμβάνουν σημαντικό ρόλο στους κλάδους που θα είναι επιλέξιμοι, αλλά και στην παρακολούθηση των φακέλων και υλοποίησή τους. Το ποσοστό επιδότησης κυμαίνεται από 40%-60% και περιλαμβάνει υφιστάμενες , νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις όλων των μεγεθών.

Την ίδια ώρα, με στόχο να ανακοπεί η αλματώδης αύξηση  της ανεργίας, η κυβέρνηση ανακοινώνει αύριο πέντε νέα προγράμματα που θα καλύψουν 60.000 θέσεις εργασίας και κατάρτισης για ισάριθμους ανέργους εντός του 2013. Για την υλοποίηση των εν λόγω προγραμμάτων έχουν προβλεφθεί 350.000.000 ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, ενώ όλες οι θέσεις θα καλυφθούν από νέους ανέργους έως 35 ετών.

Συγκεκριμένα, τα πέντε νέα αυτά προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι :

* Επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους έως 29 ετών :

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 174.900.000 ευρώ και αφορά 45.000 ανέργους. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν άνεργοι έως 29 ετών, απόφοιτοι Υποχρεωτικής, Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Οι πτυχιούχοι θα πρέπει να έχουν πάρει το πτυχίο τους 36 μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης. Το πρόγραμμα έχει τρία στάδια:

·Κατάρτιση έως 100 ώρες (σε συγκεκριμένες ειδικότητες).

·Πρακτική άσκηση με εργασιακή εμπειρία (τύπου stage) για πέντε μήνες.

·Δυνατότητα παραμονής του απασχολουμένου στην επιχείρηση για άλλους 12 μήνες μετά το πεντάμηνο της πρακτικής άσκησης. Σ' αυτή την περίπτωση, οι εργοδότες θα έχουν πλήρη απαλλαγή από το κόστος των εργοδοτικών εισφορών, αλλά θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κανονικό μισθό τους εργαζομένους που θα κρατήσουν. Στο πεντάμηνο της πρακτικής άσκησης, οι άνεργοι θα έχουν μόνο ασφαλιστική κάλυψη για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επαγγελματικό κίνδυνο, όχι για σύνταξη.

Ο χρόνος κατάρτισης θα είναι αμειβόμενος (έως 8 ευρώ/ώρα), ενώ το πεντάμηνο της πρακτικής άσκησης θα παίρνουν 460 ευρώ τον μήνα (οι κάτοχοι πτυχίου) και 400 ευρώ τον μήνα (όσοι έχουν βγάλει λύκειο και επαγγελματική σχολή).

Προτεραιότητα έχουν οι επιχειρήσεις από τον αγροδιατροφικό τομέα, τον τουρισμό και τον πολιτισμό, τις νέες τεχνολογίες, την ενέργεια, τη ναυτιλία και τις υπηρεσίες Υγείας και κοινωνικής φροντίδας.

* Προώθηση καινοτόμας επιχειρηματικότητας νέων και συμβουλευτική καθοδήγηση επιχειρηματιών: 

Απευθύνεται σε 7.000 ανέργους έως 35 ετών. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει στα 91.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 70.000.000 θα διατεθούν για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων και τα 21.000.000 για τη συμβουλευτική υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών.

* Επιχειρηματικότητα στην ύπαιθρο :

Το πρόγραμμα αφορά 3.000 ανέργους ηλικίας έως 35 ετών, οι οποίοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα χρηματοδοτικής ενίσχυσης για την ίδρυση επιχειρήσεων στον αγροδιατροφικό τομέα. Με προϋπολογισμό που φτάνει τα 12.800.000 ευρώ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να χρηματοδοτηθούν π.χ. για να καταρτιστούν σε θέματα επιχειρηματικότητας και διαχείρισης αγροτικής μονάδας.

* Εθνικό δίκτυο άμεσης κοινωνικής φροντίδας :

Αφορά 1.200 ανέργους ηλικίας έως 30 ετών για μία διετία. Οι θέσεις θα καλυφθούν σε υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας (κοινωνικά παντοπωλεία, κοινωνικά φαρμακεία, κέντρα υποδοχής αστέγων κ.ά.). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 40.000.000 ευρώ.

* Κοινωφελής εργασία στον Πολιτισμό :

Απευθύνεται σε 3.200 άνεργους επιστήμονες έως 30 ετών (αρχαιολόγους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς κ.ά.), που είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 15.000.000 ευρώ. Οι άνεργοι θα απασχοληθούν σε έργα πολιτιστικών υποδομών, καθώς και σε υπηρεσίες φύλαξης αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, αντιμετωπίζοντας έτσι τις ανάγκες επιμήκυνσης του ωραρίου λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας.