AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

9 Ιαν 2013

Διεθνείς βραβεύσεις και νέες προτάσεις από την Ε.Ο.Σ. Σάμου


Σημαντικότατες διακρίσεις απολαμβάνουν τον τελευταίο καιρό τα κρασιά της Σάμου σε χώρες - κλειδιά της διεθνούς αγοράς του κρασιού, όπως η Κίνα και η Αμερική.

Οι διακρίσεις αυτές συνοδεύονται από αυξήσεις στις εξαγωγές που πραγματοποιούνται στις συγκεκριμένες χώρες.  Η Αμερική είχε αύξηση εισαγωγής των σαμιώτικων κρασιών το 2012 39% σε σχέση με το 2011 και η Κίνα 30%.  Παράλληλα, ακολουθώντας την διεθνή τάση αύξησης στην ζήτηση του ξηρού Μοσχάτου, η ΕΟΣ Σαμου δημιούργησε βιβλίο συνταγών το οποίο προτείνει συνταγές κυρίων πιάτων αλλά και επιδορπίων να μαγειρεύονται και να συνοδεύονται από τα ξηρά κρασιά της Σάμου.  Ο στόχος του βιβλίου αυτού είναι να εκπαιδεύσει και να ενημερώσει τους καταναλωτές αλλά και τους επαγγελματίες του χώρου για την δυνατότητα των Σαμιώτικων Μοσχάτων να συνοδεύσουν ένα γεύμα από την αρχή έως το τέλος.
    
Τέσσερα κρασιά της ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ λαμβάνουν βαθμολογίες 90 - 95 στο Wine Advocate

Ο καλύτερος τρόπος να ενημερώσουμε για τις βαθμολογίες που λάβαμε το 2012 από το Wine Advocate είναι να αφήσουμε τα σχόλια του κριτικού να μιλήσουν από μόνα τους. To Wine Advocate είναι περιοδικό οίνου του διάσημου οινογράφου και κριτικού κρασιών Robert Parker. Η αξιολόγηση έγινε από τον κ. Mark Squires, στενό συνεργάτη του κ. Parker και υπεύθυνο του περιοδικού για τα ελληνικά κρασιά.  Ακολουθούν τα σχόλια του:

“έχω λατρέψει τα κρασιά από αυτόν τον συνεταιρισμό στο παρελθόν αλλά αυτό είναι η καλύτερη ομάδα κρασιών που έχω δει. Θέλετε ένα υπέροχο ξηρό Μοσχάτο;  Ή ένα γεμάτο, πλούσιο επιδόρπιο κρασί; Σας καλύπτουν από την αρχή ως το τέλος και οπουδήποτε ενδιάμεσα.”

Samos Anthemis 2006 – Βαθμολογία 95%
– γλυκό παλαίωσης 5 ετών

“…Πολύπλοκο, πολύ σκούρο σε χρώμα—μακράν το πιο σκούρο της ομάδας—και καταπληκτικά πλούσιο σε γεύση, είναι πολύ νόστιμο. Είναι άλλος ένας νικητής από τον συνεταιρισμό του οποίου τα κρασιά έχω αγαπήσει στο παρελθόν. Θα ήθελα να σας πω πόσο μακρά ήταν η επίγευση αλλά δεν έχει σταματήσει ακόμα. Αν δείτε τα γλυκά από αυτόν τον συνεταιρισμό και σας αρέσουν τα επιδόρπια κρασιά – απλά αρπάξτε τα.  Θα με ευχαριστήσετε μετά…!

Samos Nectar 2002 – Βαθμολογία 93% – γλυκό παλαίωσης 3 ετών

“…Με τα δυναμικά και πολύπλοκα αρωματικά των λιαστών σταφυλιών και της παλαίωσης, έχει σκούρο χρώμα και πλούσιες γεύσεις οι οποίες ισορροπούν με την σθεναρή οξύτητα, πολύ κοντά στα πλαίσια του Santorini Vinsanto, αλλά με παραλλαγή. Είναι πολύ κομψό, λαχταριστό, ζωηρό, αρωματικό και έντονα γευστικό…Η οξύτητα του δίνει περιοδικά μία ελαφριά αίσθηση.  Σε αντίθεση με άλλες πολύ γλυκές και ζαχαρώδεις παρασκευές, αυτό το κρασί δείχνει μία πιο σοβαρή συμπεριφορά. Δεν υπερβάλλει σε τίποτα…”

Samos Grand Cru 2011 – Βαθμολογία 91% – γλυκό με πιο “φρέσκια” άποψη

“…Αυτό το κρασί είναι Μοσχάτο Μικρόρωγο, ενισχυμένο και γλυκό αλλά φτιαγμένο να μην προσφέρει την γλυκύτητα του Vin Doux. Το οινοποιείο το περιγράφει σαν το λιγότερο γλυκό τους, με 130 γραμμάρια ανά λίτρο ανάγοντα σάκχαρα, αφού του επιτρέπουν να ζυμώσει φυσικά μέχρι ένα σημείο πριν την ενδυνάμωση…Ο συνδυασμός της οξύτητας και της γλυκύτητας είναι απλά τέλειος.  Το κρασί είναι αρωματικό, νόστιμο, καλά ισορροπημένο, φρέσκο και γευστικό…”

Ψηλές Κορφές 2011 – Βαθμολογία 90% – ξηρό λευκό από ορεινούς αμπελώνες

“…τυπικά ένα ολοκληρωτικά γοητευτικό κρασί με κύρος και χαρακτήρα, και, φυσικά, αυτό το δυνατό αρωματικό Μοσχάτου. Όταν είναι φρέσκο, είναι αρκετά ρωμαλέο και έντονο σε αυτή την εμφιάλωση, με επιμονή στην επίγευση και πολύ γευστικό τελείωμα…Ισορροπημένο και ολοκληρωμένο, επιδεικνύει την κληρονομιά του Μοσχάτου περήφανα, αλλά είναι πάντα αρμονικό με κομψή οξύτητα…”


Η Κίνα βραβεύει την Σάμο

Το 2009 η αγορά της Κίνας άρχισε να γνωρίζει δειλά δειλά το Σαμιώτικο κρασί.  Κάθε χρόνο η ζήτηση και η αναγνώριση αυξάνονταν με αποτέλεσμα τις καταπληκτικές βαθμολογίες που έλαβαν φέτος, τον Αύγουστο του 2012, από το έγκριτο περιοδικό οίνου στην Κίνα, το WINE.

Σε διαγωνισμό που οργάνωσε το συγκεκριμένο περιοδικό, το Samos Nectar 2006 βραβεύτηκε με το Grand Golden Bottle Award με βαθμολογία 96,9!  Το Samos Grand Cru 2011 στον ίδιο διαγωνισμό πήρε βαθμολογία 87,2 κερδίζοντας το Χάλκινο μετάλλιο! 

Το Samos Nectar 2006 ενθουσίασε τους κριτές και αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι για την πορεία των Σαμιώτικων κρασιών στην Κίνα αφού δείχνει ότι η γεύση της παράδοσης και της άρτιας οινοποίησης είναι στοιχείο που μπορεί να ενώσει δύο τόσο διαφορετικά σημεία του πλανήτη.

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι εξαγωγές στην Κίνα ξεκίνησαν τον Νοέμβριο του 2009 και κάθε χρόνο παρουσιάζουν μία εντυπωσιακά ανοδική πορεία.  Τα πρώτα χρόνια του ανοίγματος της αγοράς παρουσίαζαν κάθε χρόνο κατά μέσο όρο μία αύξηση 105% και το 2012, όπου έχει αρχίσει η αγορά να σταθεροποιείται με αυξανόμενους ρυθμούς, παρουσίασαν αύξηση 30%.  Το ίδιο ποσοστό αναμένεται να αυξηθούν και το 2013.


Βιβλίο συνταγών από την ΕΟΣ ΣΑΜΟΥ – Συνδυάστε κυρίως πιάτα με τα ξηρά Μοσχάτα της Σάμου

Το Σαμιώτικο κρασί ανέκαθεν αντιπροσώπευε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Σαμιακής γης και της παραδοσιακής οινοποίησης.  Γι ‘ αυτό και πάρα πολλά χρόνια τώρα έχει κερδίσει μία θέση στις καρδιές των φίλων του κρασιού, των φίλων ενός αυθεντικού προϊόντος καμωμένο με πολύ κόπο αλλά και πολύ μεράκι στις πλαγιές των βουνών της Σάμου.

Τα γλυκά κρασιά της Σάμου συνδυάζονται υπέροχα με γλυκά σαν αυτά που προτείνονται στο βιβλίο αυτό.  Φρούτα, σιρόπια, ζάχαρη, μέλι, καρυκεύματα και άλλα υλικά που συνδυάζονται με τον αρωματικό πλούτο και την γευστική έκρηξη των επιδόρπιων «διαμαντιών» της Σάμου, δημιουργούν ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα που ολοκληρώνει τέλεια ένα γεύμα ή προσφέρει μεμονωμένες στιγμές γλυκιάς απόλαυσης.

Τα ξηρά κρασιά της Σάμου δεν θα μπορούσαν να προσφέρουν κάτι λιγότερο αφού παράγονται από το ίδιον ευλογημένο καρπό, το λευκό Μικρόρωγο Μοσχάτο, από τα ίδια ημιορεινά και ορεινά εδάφη.  Πουλερικά, θαλασσινά, ζυμαρικά και ψάρια, πλαισιωμένα από υλικά και μπαχαρικά τόσο καθημερινά όσο και πιο εξεζητημένα, παντρεύονται άψογα με το αρωματικό δυναμικό ενός ξηρού Σαμιώτικου κρασιού.  Το Μοσχάτο μας εντυπωσιάζει με τα αρώματα λουλουδιών και τις γεύσεις ζουμερών φρούτων και όλα τα παραπάνω συνυπάρχουν αρμονικά και ισορροπημένα σε ξηρά κρασιά που όχι μόνο συνοδεύουν άψογα κυρίως πιάτα αλλά και αναδεικνύουν με μυστικό τρόπο τα υλικά με τα οποία δημιουργήθηκαν.