AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Σεπ 2013

Οι χαμαιλέοντες επέστρεψαν στη Σάμο!

Πηγή φωτογραφίας: herpetofauna.gr

Τρεις μεσογειακοί χαμαιλέοντες (Chamaeleo chamaeleon) επέστρεψαν στο φυσικό τους περιβάλλον στη Σάμο μετά από πολυήμερη, παράνομη αιχμαλωσία.

Τον ένα θηλυκό και τους δύο αρσενικούς χαμαιλέοντες είχε στείλει ηλικιωμένος από τη Σάμο, μέσα σε ένα χαρτόκουτο, στους συγγενείς του στη Θεσσαλονίκη για να παίζουν τα εγγονάκια του! Η μητέρα των παιδιών μετά από μερικές ημέρες κάλεσε τον Στέλιο Γερονυμάκη, εθελοντή του Ελληνικού Κέντρου Περίθαλψης Άγριων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ) και του ζήτησε να τους παραλάβει, λέγοντας ότι δεν θέλουν να τους κρατήσουν άλλο. Ο εθελοντής ήρθε σε επικοινωνία με μέλος της Ελληνικής Ερπετολογικής Εταιρείας και σε συνεργασία με την οργάνωση "Αρχιπέλαγος" τα ζώα επέστρεψαν στη Σάμο άμεσα, όπου και απελευθερώθηκαν σε κατάλληλο οικότοπο.


Ο Μεσογειακός Χαμαιλέοντας είναι ένα αυστηρά προστατευόμενο είδος. Στην Ελλάδα μπορεί κανείς να τους βρει πλέον μόνο στη Σάμο, μιας και οι πληθυσμοί της Κρήτης και της Χίου θεωρούνται εξαφανισμένοι εδώ και αρκετά χρόνια, λόγω ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Η παράνομη αιχμαλώτιση και η κράτησή τους ως "κατοικίδια" είναι αρκετά συχνό φαινόμενο που μαζί με την υποβάθμιση των οικοτόπων και τους αυτοκινητόδρομους, έρχεται να προσθέσει ακόμα μια απειλή για το είδος.

Πηγή: herpetofauna.gr