AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

3 Δεκ 2014

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τίμησαν την επέτειο Ένωσης της Σάμου με την Ελλάδα


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και επισημότητα γιορτάστηκε από το Σύλλογο Σαμίων Θεσσαλονίκης "Ο Πυθαγόρας", την Κυριακή 30 Νοεμβρίου, η εκατοστή δεύτερη επέτειος της ενσωμάτωσης της Σάμου με τη Μητέρα Ελλάδα.

Φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χωριό Κολχικό της επαρχίας Λαγκαδά, γενέτειρα του Σταύρου Μπαρέτη, προκειμένου να τιμηθεί δεόντως και ο γνωστός ήρωας Μακεδονομάχος.

Τις  εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών κ.κ Ευσέβιος και Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ Ιωάννης,  ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης Γ. Ορφανός, ο πρώην Υπουργός του ίδιου Υπουργείου και Βουλευτής Θεσσαλονίκης, Θ. Καράογλου,  ο πρώην Υπουργός Π.Ε.Κ.Α. και Βουλευτής Θεσσαλονίκης, Στ. Καλαφάτης, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας, Α. Γυφτόπουλος ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη, Απ. Τζιτζικώστα, οι Δήμαρχοι Σάμου, Μιχ. Αγγελόπουλος, και Λαγκαδά, Ι. Καραγιάννης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο Πρόεδρος του Κοιν. Διαμερίσματος Κολχικού, Γερ. Ταχμαζίδης, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κολχικού, Πολ. Τσικριτζής, ο εκπρόσωπος της Ε.Ο.Σ. Σάμου, Ν. Καραβοκυρός, η Σαμιακή παροικία της Θεσσαλονίκης, κάτοικοι της Κοινότητας Κολχικού, Σάμιοι Φοιτητές που σπουδάζουν στη Θεσσαλονίκη και πολλοί φίλοι της Σάμου.

Ο εορτασμός  άρχισε με την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής Κολχικού της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, ιερουργούντων των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών  κ.κ. Ευσεβίου και Ιωάννου. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο κ.κ. Ευσέβιος κήρυξε τον Θείο Λόγο και αναφέρθηκε στο ιστορικό της ενσωμάτωσης του νησιού μας. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε Δοξολογία, μνημόσυνο του Σταύρου Μπαρέτη και επιμνημόσυνη δέηση για τον Μακαριστό Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Παντελεήμονα Β΄. Επακολούθησε κατάθεση στεφάνων εκ μέρους των Αρχών της Θεσσαλονίκης και της Σάμου, με μέριμνα του Δήμου Λαγκαδά, στην προτομή του Μακεδονομάχου Σταύρου Μπαρέτη, στην πλατεία του Κολχικού.

Σε επιμελημένη, ευρύχωρη και κατάμεστη από κόσμο αίθουσα της περιοχής Λαγκαδά συνεχίστηκαν οι εορταστικές εκδηλώσεις.  Εκεί, μετά από την ευλογία των Σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών  κ. κ. Ευσεβίου και Ιωάννου  απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος Σάμου, κ. Μ. Αγγελόπουλος, ο οποίος, μεταξύ των άλλων, αναφέρθηκε και στους ιστορικούς δεσμούς Μακεδονίας και Σάμου, στην προσωπικότητα του Θ. Σοφούλη και στη θυσία του Μπαρέτη, ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Ι. Καραγιάννης, ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου Κολχικού, Π. Τσικριτζής και αναγνώστηκε μήνυμα προς τον Σύλλογο Σαμίων της Περιφερειάρχου Β. Αιγαίου, Χριστιάνας Καλογήρου.

Επακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης, Σταματίας Γρηγορίου, η οποία και εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας. Στην ομιλία της η κ. Γρηγορίου, αφού αναφέρθηκε διεξοδικά και με τεκμηριωμένα στοιχεία στο ιστορικό γεγονός της Ένωσης, τόνισε ιδιαίτερα, τόσο την προσφορά της Εκκλησίας της Σάμου, όσο και του πρωτεργάτη πολιτικού Θεμιστοκλή Σοφούλη, καθώς και των Σαμίων ενόπλων επαναστατών, οι οποίοι υπό την στιβαρή ηγεσία του Γενικού Αρχηγού Γεωργίου Μιχ. Σοφούλη πολέμησαν με αυταπάρνηση στα πεδία των μαχών.
   
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την παρουσίαση του προγράμματος  της χορωδίας "Πυθαγόρειος Αρμονία" του Συλλόγου Σαμίων Θεσσαλονίκης, υπό τη Διεύθυνση του καταξιωμένου μαέστρου, Πέτρου Χρηστίδη και με την συμμετοχή της σοπράνο Ευγενίας Ξεφτέρη.  Μεταξύ των τραγουδιών που ακούστηκαν ήταν και ο "Ύμνος εις την Ελευθερίαν" του Γεωργίου Κλεάνθους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και θερμότατα χειροκροτήθηκε και η για πρώτη φορά εμφανιζόμενη Σαμιιώτικη Φοιτητική χορωδία, υπό τη διεύθυνση του νεαρού ταλαντούχου συμπατριώτη μας, Μιχάλη Αναστασίου, Οικονομολόγου και πτυχιούχου Βυζαντινής μουσικής, η οποία απέδωσε με επιτυχία σαμιώτικα παραδοσιακά τραγούδια, με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων (σαντούρι, βιολί και λαούτο).

Τον εορτασμό έκλεισε το χορευτικό συγκρότημα του Λαογραφικού Ομίλου Κολχικού, το οποίο, με επικεφαλής τον χοροδιδάσκαλο Ι. Σταμπουλή, παρουσίασε το πρόγραμμά του με παραδοσιακούς χορούς της Σάμου και της Μακεδονίας.

Επακολούθησε συνεστίαση, κατά τη διάρκεια της οποίας προσφέρθηκε αποκλειστικά και μόνο σαμιώτικο κρασί της Ε.Ο.Σ. Σάμου, καθόσον ένας από τους σκοπούς του Συλλόγου είναι και η γνωστοποίηση στη Βόρειο Ελλάδα των σαμιακών προϊόντων.

Για την απόλυτα εξαιρετική διοργάνωση και πραγματοποίηση της λαμπρής αυτής πανηγυρικής εκδηλώσεως, οι προσκεκλημένοι, τα μέλη του Συλλόγου και οι φίλοι της Σάμου εξέφρασαν τα θερμότατα συγχαρητήριά τους στην ακούραστη πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σταματία Γρηγορίου και τα δραστήρια μέλη του Δ.Σ. και τους ευχήθηκαν να συνεχίσουν το έργο τους με τον ίδιο ζήλο και την ίδια υποδειγματική εργατικότητα.

Δείτε φωτογραφίες από τις εορταστικές εκδηλώσεις:
 







Πηγή των παραπάνω φωτογραφιών: Α.Π.Ε.-Μ.Π.Ε / Γραφείο Τύπου Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης 







* Λίγα λόγια για τον Σταύρο Μπαρέτη

Ο Μακεδονομάχος Σταύρος Μπαρέτης γεννήθηκε στο Κολχικό Λαγκαδά. Όμως ο κοινός πόθος που ένωνε το 1912 τους Μακεδόνες και τους Σαμίους ήταν η εθνική αποκατάσταση. Η φιλοτουρκική πολιτική του ηγεμόνα της Σάμου, Ανδρέα Κοπάση, είχε ως αποτέλεσμα την απόφαση για την εκτέλεσή του από τους μαχητές του Μακεδονικού Κομιτάτου. 

Εκτελεστής του Κοπάση υπήρξε ο Σταύρος Μπαρέτης, ο οποίος στη συνέχεια τραυματίστηκε, διέφυγε προσωρινά, τελικά συνελήφθη και εκτελέστηκε, αν και οι ηγεμονικές αρχές της εποχής υποστήριξαν πως υπέκυψε στα τραύματα του". Ο Μπαρέτης κηδεύτηκε μέσα σε γενική οδύνη και σε πένθος βαρύ του Σαμιακού λαού, ο οποίος δικαίως έκτοτε τον τιμά ως ήρωα και μάρτυρα της ελευθερίας του. Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό από την εκδήλωση.

Του Κώστα Τσαρούχα, από το e-istoria.gr