AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Δεκ 2014

Υπερβολικά υψηλή η τιμή της αμόλυβδης στη Σάμο


Την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (Ε.Α) για τον έλεγχο της αγοράς καυσίμων στη Σάμο και άλλες έξι νησιωτικές περιοχές της χώρας (τα Δωδεκάνησα, την Κεφαλλονιά, τις Κυκλάδες, τον νομό Λασιθίου, τη Λέσβο και τη Χίο) ζήτησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

Ο υφυπουργός προσκόμισε στην Ε.Α. στοιχεία, από τα οποία προκύπτουν περιθώρια κέρδους στην αμόλυβδη βενζίνη υπερδιπλάσια του μέσου όρου, ενδείξεις για συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να κρατούν υψηλά τις τιμές και διαφορές σε επίπεδα κατανάλωσης - αποθεματοποίησης ανά νομό που δεν καταγράφονται.

Τα παραπάνω στοιχεία στηρίζονται σε σύγκριση των τιμών της αμόλυβδης ανά νομό σε σχέση με τη μέση πανελλαδική τιμή στις 12/12/2014, που διαμορφώθηκε στα 1,489 ευρώ ανά λίτρο. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στη Σάμο την ίδια ημέρα η μέση τιμή χονδρικής της αμόλυβδης διαμορφώθηκε στα 1,414 ευρώ το λίτρο και παρατηρήθηκε πολλαπλάσιο περιθώριο κέρδους πρατηριούχων και εταιρειών εμπορίας (22 λεπτά ανά λίτρο) σε σχέση με τον νομό Ευβοίας, όπου η μέση τιμή χονδρικής διαμορφώθηκε στα 1,418 ευρώ ανά λίτρο και το περιθώριο εμπορίας και πρατηρίων ήταν στα 9,8 λεπτά ανά λίτρο. Την ίδια ημέρα, το μέσο εκτιμώμενο κέρδος πανελλαδικά πρατηριούχων και εταιρειών ήταν 11,78 λεπτά το λίτρο.




Στους παραπάνω νομούς παρατηρήθηκε επίσης σε επίπεδο Δήμων μια σχετική ομοιομορφία τιμών.

Το υπουργείο Ανάπτυξης επισημαίνει στην Ε.Α. ότι οι διαφορές του περιθωρίου εμπορίας και πρατηριούχων σε τοπικό επίπεδο στους 7 νομούς που παραπέμπονται, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις: 

1) Για ελλιπή ανταγωνισμό σε τοπικό επίπεδο. Πιθανόν να υποκρύπτονται συμφωνίες πρατηρίων σε τοπικό επίπεδο που διατηρούν τις τιμές υψηλά. 

2) Για διαφορές στα επίπεδα κατανάλωσης και αποθεματοποίησης ανά νομό που δεν καταγράφονται. Η κατανάλωση σε αυτούς τους νομούς και πολύ περισσότερο σε ορισμένους δήμους αυτών των νομών παρατηρείται ιδιαίτερα χαμηλή. 

3) Για ανομοιογενή γεωγραφική κατανομή εντός του ιδίου νομού όσον αφορά τον αριθμό τόσο των πρατηρίων όσο και των εταιρειών που δραστηριοποιούνται.