AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Δεκ 2014

Η επίσκεψη της "Ανατροπής" στους Μανολάτες


Σε γιορτινό κλίμα ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο χωριό Μανολάτες της Σάμου οι περιοδείες της δημοτικής παράταξης "Ανατροπή" στο νησί για το 2014.

Στην περιήγηση στους Μανολάτες παραβρέθηκαν διάφοροι φίλοι της παράταξης, οι δύο δημοτικοί σύμβουλοι, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου και Στέλιος Μάης, τους οποίους υποδέχτηκε η εκπρόσωπος του χωριού, Πόπη Αξιώτου, και διάφοροι κάτοικοι του χωριού.


Οι Μανολάτες είναι ένα τουριστικά αναπτυσσόμενο χωριό. Υπάρχουν πολλά εργαστήρια παραδοσιακών τεχνών. Σε αυτό το γραφικό χωριό συνδυάζεται η φυσική ομορφιά, οι παραδοσιακές τέχνες και η φιλοξενία. Ο επισκέπτης απολαμβάνει μια πολύ ωραία θέα προς την θάλασσα, από το κεντρικό parking του χωριού, αλλά και μια πολύ όμορφη καταπράσινη διαδρομή από τα Πλατανάκια στο χωριό.

Το βασικότερο πρόβλημα που αναφέρθηκε είναι το νερό, που δεν φτάνει το καλοκαίρι. Πρέπει να γίνουν κάποιες αντικαταστάσεις στο δίκτυο, κάποιες καινούργιες μαστεύσεις και να κατασκευαστεί μεγαλύτερη δεξαμενή. Επίσης, πρέπει να φτιαχτεί ένα τμήμα δρόμου, ως αντιπυρική ζώνη, 2 με 3 χιλιόμετρα από τα Κριθαράκια προς Ξερόρεμα, ώστε να ενώσει τις 2 αγροτικές περιοχές του χωριού, ανατολικά και δυτικά, και έτσι να προφυλαχτεί το χωριό από την νότια πλευρά, που έχει ήδη απειληθεί από εκεί για πυρκαγιά 2 φορές στο παρελθόν.

Το χωριό παρουσιάζει τα συνήθη προβλήματα, όπως πολλά χωριά στο νησί. Η καθαριότητα δεν παρέχεται από κανέναν, παρά μόνο εθελοντικά, και πρέπει να συντηρηθεί και το κτίριο της κοινότητας. Επίσης, πρέπει να ελεγχθεί η ασφάλεια της παιδικής χαράς, και οι αγροτικοί δρόμοι να καθαρίζονται και να συντηρούνται νωρίς, για να μπορούν και τα πυροσβεστικά οχήματα να διέρχονται σε περίπτωση ανάγκης.
Οι Μανολάτες, που έχουν μόνιμους κατοίκους το χειμώνα γύρω στους 100, είναι ήδη τουριστικά γνωστοί, αλλά μπορούν να αναδειχτούν και περισσότερα. Υπάρχουν διάφορα μονοπάτια περιμετρικά του χωριού, και μπορεί το σχολείο, που είναι κλειστό, να γίνει ένα πολιτιστικό κέντρο. Τέλος, μπορεί να αναδειχτεί η "Καζανοστασά" που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού, και είναι ένα παλιό καζάνι παραδοσιακής σούμας.