AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Δεκ 2014

Τα ήθη και τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς στη Σάμο

 

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς με το πέρασμα των χρόνων έχουν αρχίσει σιγά - σιγά να χάνονται με την μορφή που τηρούνταν από τους προγόνους μας. Ωστόσο, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς τα παιδιά στη Σάμο, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, εξακολουθούν από νωρίς να λένε τα κάλαντα και με τα χρήματα που μαζεύουν πηγαίνουν στα μαγαζιά, προκειμένου να αγοράσουν τα δώρα τους.

Οι γυναίκες κάνουν πυρετώδεις προετοιμασίες για το τραπέζι του ρεβεγιόν, αλλά και της "προβέντας" που πρέπει να πάει στις πεθερές, στις κουμπάρες για την καλή χρονιά. Η "προβέντα" είναι ένα παραδοσιακό πιάτο με γλυκά που κρίνει πολλές φορές την νοικοκυροσύνη της Σαμιώτισσας, καθώς συνήθως συνοδεύεται και με την βασιλόπιτα που έχουν φτιάξει.

Το ρόδι είναι απαραίτητο για κάθε σαμιώτικο σπιτικό, καθώς οι οικογένειες το πρωί της Πρωτοχρονιάς μετά την εκκλησία θα το σπάσουν για να σκορπίσουν οι σπόροι του και να "γεμίσει" το σπίτι ευτυχία και υγεία. Όποιος κάνει το ποδαρικό πρέπει να πάρει τη "μπουλιστρίνα" (χρήματα), την οποία περιμένουν τα παιδιά, επίσης από παππούδες, γιαγιάδες, θείες που θα πλαισιώσουν το μεσημέρι το τραπέζι.

Πηγή: Α.Π.Ε - Μ.Π.Ε