AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Ιαν 2015

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας για τα Θεοφάνεια


Μήνυμα για τη μεγάλη αυριανή εορτή των Θεοφανείων απηύθυνε ο Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας, κ. Ευσέβιος.

Σε αυτό αναφέρει:

"Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Σήμερα εορτή των Θεοφανείων η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει την φανέρωση και των τριών Προσώπων της Παναγίας Τριάδος: του Υιού βαπτιζομένου, του Παναγίου Πνεύματος καταβαίνοντος ωσεί περιστερά επί του Χριστού και του Πατρός βοώντος εκ των ουρανών "οὗτος ἐστίν ὁ Υἱός μου ὁ ἀγαπητός, ἐν ᾧ εὐδόκησα" (Ματθ. γ 17).

Σκοπός της εορτής αφ’ ενός μεν είναι η ανάμνησις του βαπτίσματος του Χριστού εις τον Ιορδάνην και αφ’ ετέρου ο αγιασμός των υδάτων προς μετάληψιν του αγιασθέντος ύδατος και ραντισμόν με αυτό "διά τήν κάθαρσιν ψυχῶν καί σωμάτων" κατά την ευχήν του Μ. Αγιασμού.

Ο αγιασμός των υδάτων των Θεοφανείων δεν είναι απλή εθιμοτυπική τελετή. Είναι πραγματικό γεγονός για την ζωή της Εκκλησίας. Είναι η ανάμνηση και η πραγματική λειτουργική παρουσία του σωτηριώδους γεγονότος του βαπτίσματος του Κυρίου.

Κατά τον άγιο Αθανάσιο τον Πάριο ο Μ. Αγιασμός έχει δύναμη λουτρού παλλιγγενεσίας και αποτελεί συμβολική ανάμνηση της από τον Χριστό θείας αναγεννήσεως. Ο Μέγας Αγιασμός αποτελεί αγιαστικό μέσο έκφρασης της θείας Χάριτος, που πραγματώνεται και τελειοποιείται για τον άνθρωπο και τις πνευματικές του ανάγκες.

Γι’ αυτό και επιβάλλεται να λαμβάνουμε και να διατηρούμε στο σπίτι μας τον μέγα Αγιασμό, ως απτή και εμφανή παρουσία και ενοίκηση της χάρης του Αγίου Πνεύματος, που διατηρεί το αγιασμένο νερό άφθορο και αναλλοίωτο στην πάροδο των χρόνων, αλλά και προς ωφέλειαν για τη ζωή μας, ως το πρώτο φάρμακο για κάθε ψυχική και σωματική μας ανάγκη.

Τούτο αναφέρεται ρητώς στο κείμενο της ακολουθίας, όπου διαβάζουμε: "ἵνα πάντες οἱ ἀρυόμενοι καί μεταλαμβάνοντες, ἔχοιεν αὐτό πρός ἰατρείαν παθῶν, πρός ἁγιασμόν οἴκων, πρός πᾶσαν ὠφέλειαν ἐπιτήδειον". Την ευλαβή αυτή συνήθεια των Χριστιανών να διατηρούν τον Αγιασμό των Θεοφανείων στο σπίτι τους μαρτυρεί και ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος λέγοντας σχετικώς σε ένα λόγο του για το βάπτισμα του Χριστού τα εξής: "Διά τοι τοῦτο καὶ ἐν μεσονυκτίῳ κατὰ τὴν ἑορτὴν ταύτην ἅπαντες ὑδρευσάμενοι οἴκαδε τὰ νάματα ἀποτίθενται, καὶ εἰς ἐνιαυτὸν ὁλόκληρον φυλάττουσιν, ἅτε δὴ σήμερον ἁγιασθέντων τῶν ὑδάτων" (De baptismo Christi PG 49.366.1-5).

Η παρουσία του Μεγάλου Αγιασμού στα σπιτικά μας από τη μια μεριά διώκει τους δαίμονες και τις ενέργειές τους καθώς αποτελεί "ἀφθαρσίας πηγή, ἁμαρτημάτων λυτήριον, νοσημάτων ἀλεξιτήριον, δαίμοσιν ὀλέθριον, ταῖς ἐναντίαις δυνάμεσιν ἀπρόσιτον ἀγγελικῆς ἰσχῦος πεπληρωμένον".

Από την άλλη δύναται να μας διεγείρει σε φιλότιμη πνευματική εγρήγορση, ώστε μαζί με το δώρο του Αγιασμού της ζωής μας να προσφέρουμε την ευσέβεια και την ευλάβειά μας ζώντας σύμφωνα με το θέλημα του Κυρίου μας με συντριβή καρδίας και ταπείνωση, με μετάνοια και συγχώρηση.

Θα έχουμε την ευκαιρία να αποφύγουμε τους θυμούς, τις ύβρεις, τις βλασφημίες και τις εμπαθείς καταστάσεις. Παράλληλα θα μας δίδεται η αφορμή να ανάβουμε κάθε μέρα το κανδήλι στο προσκυνητάρι μας, να προσφέρουμε ευλαβικό θυμίαμα, για να συνοδεύει την καθημερινή μας προσευχή και κυρίως θα διαβάζουμε λίγες γραμμές από την Αγία Γραφή, ώστε να αντιλαμβανόμαστε ευκολώτερα το θέλημα του Κυρίου στη ζωή μας.

Αλλιώς το ύδωρ του Αγιασμού δεν έχει καμμία δύναμη ή επενέργεια στην αμετανόητη ψυχή.
Όλες οι εορτές άλλωστε, τα ιερά Μυστήρια και οι αγιαστικές Ακολουθίες της Εκκλησίας μας έχουν μόνο σκοπό να μας βοηθήσουν να ζούμε την ζωή του Χριστού, ως δική μας ζωή, ώστε να συμβεί αυτό που γράφει προς τους Κολοσσαείς (γ΄4) ο Απόστολος Παύλος "Όταν δε ο Χριστός, που είναι η ζωή και η πηγή της ζωής μας, φανερωθή ένδοξος κατά την δευτέραν παρουσίαν, τότε και εσεις μαζί με Αυτόν θα φανερωθήτε και θα λάμψετε εν δόξη".
Ας είναι η ζωή μας συνδεδεμένη με τον Επιφανέντα Κύριό μας και μαζί με τον Αγιασμό των υδάτων να αγωνισθούμε να επιτύχουμε και τον Αγιασμό των ψυχών μας. Έτη πολλά!


Με  όλη μου την αγάπη
Ο Επίσκοπός σας

 † Ο Σάμου και Ικαρίας ΕΥΣΕΒΙΟΣ