AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Φεβ 2015

Το μήνυμα του Μητροπολίτη Ευσέβιου για την Κυριακή της Ορθοδοξίας

 

Μήνυμα με αφορμή την αυριανή Κυριακή της Ορθοδοξίας εξέδωσε ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσεών, κ. Ευσέβιος. Το μήνυμά του είναι αναλυτικά το εξής:

"Αγαπητά μου παιδιά,

Η πρώτη Κυριακή των Νηστειών της Μ. Σαρακοστής είναι αφιερωμένη στην νίκη και τον θρίαμβο της Ορθοδοξίας, που κερδήθηκε με την αναστήλωση των αγίων εικόνων. Μαζί με το γεγονός αυτό, η Εκκλησία θυμάται όλους τους αγώνες που έγιναν από τους αγίους Πατέρες μας, για να διαφυλαχθεί η ορθόδοξη πίστη και παράδοση. Γι’ αυτό προβάλει μπροστά μας μια ολόκληρη φάλαγγα από αγωνιστάς της ορθοδόξου πίστεως. Πάλαιψαν κι αγωνίσθηκαν μέχρι θανάτου με την πίστη και για την πίστη.

Ο Απ. Παύλος αναφέρει μερικές άγιες και μεγάλες μορφές της Π. Διαθήκης, που με την πίστη στον μόνο αληθινό Θεό έκαναν μεγάλα και υπέροχα κατορθώματα. Πολέμησαν και νίκησαν ολόκληρα βασίλεια, έζησαν με δικαιοσύνη και αρετή, πέτυχαν την εκπλήρωση των υποσχέσεων που τους έδωσε ο Θεός και τόσα άλλα που αναφέρονται στη συνέχεια. Με τους αγώνες τους ο ισραηλιτικός λαός κρατήθηκε στην πίστη των πατέρων του μέσα στους σκοτεινούς και δύσκολους εκείνους χρόνους της ειδωλολατρίας.

Το ίδιο συνεχίστηκε και στην εποχή της Κ. Διαθήκης με τους αγώνες των αγίων Πατέρων της Ορθοδοξίας. Υπήρχε τώρα κίνδυνος μεγαλύτερος: Η αίρεση, η κακοδοξία, η παραποίηση, η κακοποίηση της πίστεως.

Η πλάνη όμως και η αίρεση δεν επικράτησε. Σιγά-σιγά, με την μεγάλη φωτιά της πίστεως που έβγαινε από το λόγο, τα συγγράμματα τις Οικουμενικές Συνόδους και τις προσευχές των Πατέρων της Εκκλησίας μας, κάηκαν οι σκουριές της κακοδοξίας και έμεινε το καθαρό και γνήσιο χρυσάφι της ορθοδόξου πίστεως. Έτσι διαφυλάχθηκε ο ιερός θησαυρός της Ορθοδοξίας, ώστε σήμερα όλοι εμείς οι ορθόδοξοι χριστιανοί να πιστέψουμε και να διακηρύττουμε: «οἱ προφῆται ὡς ἐδίδαξαν, ἡ Ἐκκλησία ὡς παρέλαβεν, οἱ Διδάσκαλοι ὡς ἐδογμάτισαν . . . οὕτω λαλοῦμεν, οὕτω κηρύσσομεν».

Ορθοδοξία και Ορθοπραξία ήταν το χαρακτηριστικό γνώρισμα των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας μας. Μαζί με τους αγώνες για την ορθή πίστη, ζούσαν και ακτινοβολούσαν με το φωτεινό τους παράδειγμα το πνεύμα της Ορθοδοξίας. Το μεγάλο μυστικό τους ήταν η αγία ζωή τους, η θερμουργός αγάπη τους. Εκεί βρισκόταν το πνευματικό μεγαλείο τους. Η μεγάλη αγάπη τους και η ακλόνητη πίστη τους έφεραν τον θρίαμβο.

Αποστόμωσαν όλους εκείνους που με μανία πάσχισαν να νοθεύσουν την αλήθεια του Χριστού. Αγωνίζονταν με σθένος εναντίον εκείνων που πολεμούσαν την θεότητα του Ιησού Χριστού και τους κατατρόπωναν με ακαταμάχητα επιχειρήματα. Συγχρόνως όμως ζούσαν «ἐν Χριστῷ». Ο Χριστός ήταν γι’ αυτούς το παν, η ζωή τους, ο εμπνευστής και οδηγός της πορείας τους. Συνδεδεμένοι στενά με την αστείρευτη πηγή της ζωής, τον Χριστό, ξεχύνονταν σαν πλουσιόδωρο ποτάμι και έκαναν την έρημο της κοινωνίας να ανθίζει με ζωηφόρες  πνευματικές οάσεις.

Οι αγώνες τους εναντίων των πνευματομάχων δεν στηρίζονται μόνο στις μελέτες και στις θεολογικές τους γνώσεις για το Άγιο Πνεύμα. Ζούσαν εν Αγίω Πνεύματι. Ήταν πνευματοφόροι και πνευματοκίνητοι κήρυκες της Ορθοδοξίας. Το Πνεύμα το Άγιο είχε σκηνώσει στην ψυχή τους, γι’ αυτό και η ζωή τους ήταν κατάφορτη από τους καρπούς του Πνεύματος και προπαντός από την αγάπη και την ειρήνη. Κατέβαιναν στον στίβο του πνευματικού αγώνα ατρόμητοι για την Χριστιανική αλήθεια  την οποία πρώτα είχαν κάνει βίωμά τους. Οι αγώνες τους για την Ορθοδοξία ξεκινούσαν από την ορθοπραξία. Την κρυστάλλινη αλήθεια της πίστεως την ακτινοβολούσαν με το φωτεινό τους παράδειγμα.


Αγαπητά μου παιδιά,

Η Ιερή κληρονομία της ορθής πίστεως που είναι ζυμωμένη με το αίμα και το δάκρυ των Πατέρων μας, μας υποχρεώνει να αφήσουμε την αδιαφορία μας και να αγωνισθούμε για την λάμψη και την ακτινοβολία της Ορθοδοξίας μας. Να λάμψη η Ορθοδοξία πρώτα στα μάτια και στις ψυχές μας. Η συνήθεια και η άγνοια έχουν δημιουργήσει ένα παχύ στρώμα σκόνης, που σκεπάζει το καθαρό χρυσάφι της πίστεως. Γι’ αυτό πολλοί από μας δεν εκτιμάμε την παράδοσή μας, δεν γνωρίζουμε την πίστη μας,  δεν αγαπάμε την Εκκλησία μας.

Πρέπει η ορθή πίστη να γίνει φρόνημα και ζωή όλων των Ορθοδόξων. Κάθε Ορθόδοξος να εκκλησιάζεται, να εξομολογείται, να κοινωνεί. Μαζί με την συνεπή ζωή μας, να υπάρχει άριστος συνδυασμός Ορθοδοξίας και Ορθοπραξίας.

Στούς κοσμογονικούς καιρούς που ζούμε η Ορθοδοξία καλείται και σήμερα να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο. Το χρέος μας ως Ελλήνων και Ορθοδόξων είναι μεγάλο. Το μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη είναι, ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να την ανορθώσει είναι η εφαρμογή του Ευαγγελίου του Χριστού.

Εφαρμόζουμε το Ευαγγέλιο; Μιμούμεθα τα μεγάλα πρότυπά μας, τους θεοφόρους Πατέρες μας;                        


 
Χρόνια πολλά!
Ευχέτης προς τον Κύριο για όλους σας
+ Ο Σάμου και Ικαρίας Ευσέβιος
"