AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Φεβ 2015

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Περιήγηση στους ιστορικούς δρόμους της Σάμου!


Στο πλαίσιο της πολιτιστικής του δραστηριότητας, ο Σπηλαιολογικός Σύλλογος Σάμου "Ο Ευπαλίνος", με πολυπληθή μέλη και φίλους του, περπάτησε την Κυριακή το ανηφορικό πετρόστρωτο καρόδρομο της Ηγεμονικής περιόδου, από την περιοχή Γκιώνηδες Μαυρατζαίων προς τα χωριά Μεσόγειο και Πάνδροσο. 

Πρόκειται για ένα κομμάτι από τα εναπομείναντα στο νησί που οι μπουλντόζες δεν εξαφάνισαν, γιατί ευτυχώς βρήκαν ευκολότερα σημεία να χαράξουν τους νέους αγροτικούς, δημοτικούς και περιφερειακούς δρόμους, διευκολύνοντας την ζωή των Σαμιωτών και την κίνηση κάθε είδους τροχοφόρου της νέας εποχής.

Σε πολλά σημεία είναι εμφανής η πετρόστρωσή του, με τα τεράστια πέτρινα ρείθρα στις άκρες να φανερώνουν το πλάτος του. Σε άλλα πάλι η φθορά του χρόνου έχει αφήσει τα χνάρια της. Το γειτονικό ποταμάκι τρέχει ήρεμα, αναπτύσσοντας και την βλάστηση της περιοχής. Ίσως βέβαια να έχει συντελέσει στην ανά τους αιώνας συμβίωση τους και στην φθορά του, όταν δεν βρίσκει διέξοδο στις μεγάλες πλημμύρες και παρασύρει τα υλικά του. 

Οι καρόδρομοι και τα γεφύρια έχουν ανακαλυφθεί στις πάρα πολλές περιπλανήσεις μελών του Σπηλαιολογικού Συλλόγου "Ο Ευπαλίνος" - και ιδιαίτερα του Μανώλη Τριανταφύλλου - για τον εντοπισμό των σπηλαίων του νησιού. 

Σκοπός των μελών του συλλόγου είναι ο καθαρισμός τους και η καταγραφή τους σε τουριστικούς χάρτες του νησιού, ούτως ώστε να τα επισκέπτονται όσοι επιθυμούν να γνωρίσουν και να περπατήσουν σε αυτό το κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Εκτός του συγκεκριμένου κομματιού, μεταξύ Κουμαραδαίων και Πύργου, υπάρχουν και πολλά άλλα, όπως από τον κάμπο της Χώρας προς τους Κουμαραδαίους και από τους Μυτιληνιούς προς την πόλη της Σάμου, του οποίου έχει εγκριθεί η άδειά για καθαρισμό από το Δασαρχείο Σάμου και αλλού.

S.O.S εκπέμπει στη περιοχή Άγιοι Απόστολοι της Χώρας και το λεγόμενο Δωδεκάπορτο (έχει από πέντε πόρτες στην νότια και βόρεια πλευρά του, από μια στην ανατολή και την δύση), μια μισογκρεμισμένη πρωτοχριστιανική εκκλησία, την οποία επισκεφτήκαν οι εκδρομείς. Οι ρωγμές στα τοιχώματά της είναι εμφανείς, ενώ τα κλαριά από τις χαρουπιές που έχουν φυτρώσει εδώ και χρόνια μέσα στο ναό τα πιέζουν ασφυκτικά.

Όλοι συμφώνησαν ότι έχει ανάγκη κάθε ανθρώπινης αλλά και αρμόδιας Αρχής για να σωθεί.


Της Καίτης Κωνσταντάρα

Δείτε φωτογραφίες από την εκδρομή!