AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Φεβ 2015

ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Τα αποκριάτικα "φραντζόλια" στον Μαραθόκαμπο!

Φωτογραφία: Θανάσης Π. Βουρλιώτης

Το αποκριάτικο έθιμο των "Φραντζολιών" αναβίωσε και φέτος στον Μαραθόκαμπο της Σάμου, με πρωτοβουλία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου.

Όπως κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή της Αποκριάς, έτσι και τώρα οι μασκαρεμένες παρέες βγήκαν αρχικά στους δρόμους του χωριού κι έδωσαν τον εύθυμο, αποκριάτικο τόνο, για να καταλήξουν κατόπιν στην αίθουσα του συλλόγου, όπου το κέφι κορυφώθηκε, με ζωντανή μουσική και χορό.

Δείτε το βίντεο και τις φωτογραφίες του κ. Θανάση Π. Βουρλιώτη από τα φετινά "Φρατζόλια" στον Μαραθόκαμπο!









Φωτογραφίες από την αποκριάτικη πομπή στους δρόμους του Μαραθοκάμπου και το γλέντι που ακολούθησε στην αίθουσα του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου τράβηξε και ο κ. Σιδερής Παπαγεωργίου:


 


Στα "Φραντζόλια"βρέθηκε και η κ. Νίκη Πίττα, η οποία τράβηξε τις ακόλουθες φωτογραφίες!
















Τι είναι τα "Φραντζόλια"*
 
Η λέξη "Φραντζόλια" πιθανότατα προήλθε από τη φράντζα, που σημαίνει στόλισμα. Τα δε Διονυσιακά δρώμενα στο τοπικό αυτό "καρναβάλι" είναι συνέχεια μιας μακρόχρονης λαϊκής παράδοσης που φτάνει σύμφωνα με κάποιες γνώμες στα αρχαία «Ανθεστήρια» κατά τα οποία οι πρόγονοί μας γιόρταζαν τον ερχομό της Άνοιξης με ό,τι αυτή φέρνει στη ζωή και τη διάθεση των ανθρώπων, αλλά ταυτόχρονα ήταν και μια γιορτή αφιερωμένη στους νεκρούς.

Συγκεκριμένα, οι αρχαίοι πρόγονοι πίστευαν ότι κατά τη δεύτερη μέρα των Ανθεστηρίων άνοιγαν οι πύλες του Άδη και οι νεκροί ανέβαιναν στον Απάνω Κόσμο όπου παρέμεναν για τρεις μέρες. Σ' αυτό το διάστημα, θέλοντας να παραστήσουν τους πεθαμένους που κυκλοφορούσαν κρυφά ανάμεσα στους ζωντανούς, πολλοί μεταμφιέζονταν και συμπεριφέρονταν αλλόκοτα χορεύοντας και πηδώντας. Οι άνθρωποι γύρω τους τούς έκαναν μεγάλες τιμές και τους τάιζαν "πανσπερμία", ένα παρασκεύασμα από σπόρους δημητριακών και όσπρια που θυμίζει τα κόλλυβα των μνημόσυνων και του Ψυχοσάββατου.


* Πηγή: Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Φίλων Μαραθοκάμπου/Facebook