AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Φεβ 2015

Τι ειπώθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα έργα στη Σάμο

 

Χαρακτήρα ευρείας διαβούλευσης απέκτησε την Παρασκευή το έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο που είχε ζητήσει να συγκληθεί ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Για πρώτη φορά βρέθηκαν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, οι ανάδοχοι των έργων, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμοι και οι φορείς της πόλης για να θέσουν ερωτήματα, να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για την πορεία εκτέλεσης των μεγάλων έργων που σήμερα δημιουργούν ζωτικά προβλήματα στην πόλη της Σάμου.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχε και ο βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης.

Η συνεδρίαση κατέληξε με τη σύνταξη, κατ’ απαίτηση του Δημάρχου, ενός δεσμευτικού χρονοδιαγράμματος εκτέλεσης των εργασιών, σύμφωνα με το οποίο:

1. Το έργο της παραλιακής, το οποίο σήμερα είναι ολοκληρωμένο κατά 65% , θα δοθεί προς χρήση μέσα στον Ιούλιο. Ο ανάδοχος δεσμεύτηκε επίσης να καταβάλει κάθε προσπάθεια προκειμένου να απελευθερώσει το συντομότερο, μέρος έστω του παραλιακού χώρου στάθμευσης. Για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση ύψους περίπου 160.000 ευρώ.

2. Μέχρι 15 Μαρτίου, εφόσον το επιτρέψει ο καιρός ξεκινάνε οι ασφαλτοστρώσεις των σκαμμένων δρόμων, καθώς η εγκατάσταση των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης έχει κατά 90% αποπερατωθεί. Οι ασφαλτοστρώσεις θα ξεκινήσουν από την περιοχή του Νοσοκομείου και θα προχωρήσουν στους υπόλοιπους δρόμους. Θα έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι οι δρόμοι πριν από το Πάσχα.

3. Σχετικά με τις κατολισθήσεις της περιφερειακής οδού, αναμένονται εντός των ημερών οι μελετητές – γεωτεχνικοί που είχαν συντάξει τη σχετική μελέτη κατασκευής, προκειμένου να ελεγχθεί η περιφερειακή σε όλο το μήκος της και να διαπιστωθεί που και γιατί υπάρχει πρόβλημα. Στο μεταξύ ο Δήμος έχει ήδη ξεκινήσει με δικά του συνεργεία την αποκατάσταση των σημείων από υπήρξαν βραχοπτώσεις.

Στο πέρας της 5ωρης διαβούλευσης ο Δήμαρχος Μιχάλης Αγγελόπουλος τόνισε:

"Ζητώ από όλους τους εμπλεκόμενους, και πρωτίστως από τις υπηρεσίες του Δήμου, να δουλέψουμε με εντατικούς ρυθμούς, με υπερβάλλουσα ευσυνειδησία και μετρήσιμη αποδοτικότητα, ώστε τα έργα να έχουν ολοκληρωθεί μέσα στο δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα που συμφωνήσαμε απόψε. 

Επισημαίνω ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στην ποιότητα υλοποίησης των έργων. 

Έκανα τη συνειδητή επιλογή να φορτωθώ ευθύνες που δεν μου ανήκουν και να μην αναζητήσω υπαίτιους για τις μέχρι σήμερα κακοτεχνίες, ελλείψεις και καθυστερήσεις - είτε στην πλευρά των υπηρεσιών του Δήμου είτε στην πλευρά των αναδόχων. 

Δεν δίνω, ωστόσο, κανένα συγχωροχάρτι. Προειδοποιώ ότι εάν τα έργα δεν εκτελεσθούν έγκαιρα και σωστά θα αναζητήσω ευθύνες, και αναδρομικά, από όλους".

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης "Σαμιακή ανατροπή"

"Στο ονοματιζόμενο έκτακτο ΔΣ της Παρασκευής 27 Φεβρουαρίου, αποδείχτηκε πολύ σύντομα, όπως είχε πει και η "Ανατροπή", ότι αυτή η συζήτηση-ενημέρωση δεν έπρεπε να γίνει με αυτό τον τρόπο μεθόδευσης. Η υποκρισία συνεχίστηκε και ο δήμαρχος είπε περί μη υποκρισίας και απόφασής του για έκτακτο ΔΣ, που πάρθηκε την Τετάρτη. Πως η "Ανατροπή" (κατά τύχει;) την Τρίτη είχε στείλει δελτίο τύπου περί τακτικών και έκτακτων ΔΣ, αφήνεται ως ρητορική ερώτηση.

Πολύ γρήγορα φάνηκαν οι αδυναμίες, ενός τέτοιου δημοτικού συμβουλίου. Είχαν προσκληθεί πολλοί φορείς, αλλά δεν δόθηκαν επαρκείς απαντήσεις σε όλους. Και ο ίδιος ο πρόεδρος είπε ότι η συζήτηση είναι προβληματική. Επίσης, είπε ότι θα σταματήσει την διαδικασία… κάτω εκεί είναι καφενείο.

Αυτά δεν γίνονται σε έκτακτο, πριν 3 ημέρες από την διαμαρτυρία, συμβούλιο, αλλά σε οργανωμένες και προετοιμασμένες συζητήσεις με ένα μόνο θέμα. Ενδεικτικό είναι ότι για 7 θέματα συζήτησης, που έλεγε η πρόσκληση, μόνο το πρώτο κράτησε πάνω από 3 ώρες… Άρα πως θα συζητιόντουσαν με τον ίδιο τρόπο όλα; Θα χρειαζόντουσαν τουλάχιστον άλλες 18 ώρες;

Οι συζητήσεις επί των συζητήσεων άρχισαν να μην έχουν νόημα. Η συζήτηση-ενημέρωση τελικά ήταν χωρίς ουσία και χωρίς όμως να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Χωρίς να βρεθούν τρόποι, ώστε να λυθούν τα προβλήματα, και χωρίς προτάσεις άμεσης καλυτέρευσης της καθημερινότητάς μας. Μια συζήτηση που μας έδειξε ότι και πάλι δεν είμαστε σίγουροι για την πορεία των έργων.

Για το έργο «Αντιπλημμυρική Προστασία της παραλιακής ζώνης εντός ΧΖ Λιμένα Βαθέος και Αποκατάσταση της ΧΖ Λιμένα Βαθέος» ας κοιτάξουμε κάποιες χθεσινές πληροφορίες και ας αναρωτηθούμε αν διαφαίνεται η ολοκλήρωση των έργων πριν ή μετά το καλοκαίρι:

1. Η προβλεπόμενη περαίωση του έργου είναι στις 25/6/2015.


2. Όμως ο εργολάβος έχει εισηγηθεί παράταση μέχρι 30/10/2015.


3. Ο εργολάβος είπε ότι μέσα καλοκαιριού θα προσπαθήσει να έχει παραδοθεί το έργο (δηλαδή 15/7/2015;)


4. Επίσης, αναφέρθηκε ότι αν δεν εγκριθεί η συμπληρωματική χρηματοδότηση των 160.000€, τότε το έργο δεν μπορεί να τελειώσει.


5. Τέλος, είπε ότι στόχος είναι έστω και 1-2 μέρες πριν την Regatta, να έχουν τελειώσει όλα τα εμφανή σημεία του έργου. (Ενημερώνουμε ότι η Aegean Regatta θα έρθει στο Βαθύ περίπου στις 23 με 24 Αυγούστου)


    Τελικά… ο μοναδικός σκοπός του έκτακτου αυτού δημοτικού συμβουλίου ήταν να εκτονωθεί ο κόσμος, και την Δευτέρα να έχει λιγότερη πίεση η διαμαρτυρία. Ελπίζουμε όλος ο κόσμος να είναι εκεί, και το μήνυμα να είναι ότι δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Πρέπει αυτοί που θέλουν την αλλαγή σε αυτό τον τόπο, να μπορούν να προγραμματίζουν τα πάντα, και να βρίσκουν λύσεις για μια καλύτερη καθημερινότητα.
". 

Οι θέσεις της δημοτικής παράταξης "Αδέσμευτη Κίνηση Πολιτών Σάμου"

"Η παρωδία της χθεσινής συνεδρίασης, της «έκτακτης» και «κατεπείγουσας», όπως τη βάπτισε ο κ. Δήμαρχος Σάμου για να αποποιηθεί τις ευθύνες του, έδειξε ότι:

1. Μέχρι το Πάσχα και υπό την προϋπόθεση της βελτίωσης των καιρικών συνθηκών, θα πλακοστρωθεί η πλατεία με πλάκες που ακόμη δεν έχουν αγορασθεί και δεν έχουν έρθει στο νησί,  γιατί οι παλιές πλάκες της πλατείας έκαναν φτερά. 

2. Επειδή ο εργολάβος, όπως είπε ο ίδιος, δεν δέχεται υποδείξεις στον τρόπο οργάνωσης της δουλείας του και δεν θα βάλει δεύτερο συνεργείο να εργάζεται παράλληλα στο κάτω πεζοδρόμιο προς τη πλευρά της θάλασσας, οι εργασίες υπερύψωσης και πλακόστρωσης του πεζοδρομίου αυτού θα αρχίσουν μετά το Πάσχα.

3. Θα απαιτηθεί επιπλέον επιχορήγηση, προς το παρόν 160.000 ευρώ και έπεται και συνέχεια, χρήματα που φυσικά θα στερηθούν άλλες πόλεις και χωριά της Σάμου που τα έχουν ανάγκη. 

4. Από τη Δευτέρα (2 Μαρτίου 2015), σύμφωνα με τη προφορική δέσμευση του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Σάμου, δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως παρκαρισμένο αυτοκίνητο στο δρόμο της παραλιακής.

5. Υπάρχει ανάγκη κυκλοφοριακής μελέτης, αλλά επειδή δρουν αστραπιαία οι αρμόδιοι υπεύθυνοι του Δήμου, δεν την έχουν προχωρήσει εδώ και μήνες και θα την αναθέσουν στην επόμενη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής.

6. Και το τελευταίο, έχει ήδη μεθοδευθεί μεταξύ Δήμου και εργολάβου να δοθεί  παράταση. Χάνεται δηλαδή και η νέα τουριστική περίοδος, τη στιγμή που ο εργολάβος έλεγε ότι το έργο θα το τελείωνε πολύ νωρίτερα της συμβατικής του υποχρέωσης, που λήγει στις 26 Ιουνίου 2015. 

Μέχρι τα τέλη Ιουνίου έχουμε τέσσερις ολόκληρους μήνες, δηλαδή μεγάλη επάρκεια χρόνου για να ολοκληρωθεί το έργο. Αλλά αυτό δυστυχώς θα γινόταν σε άλλους τόπους και όχι στη Σάμο. Σε τόπους που διοικούνται από Δημάρχους που σέβονται τους πολίτες και οι οποίοι δεν διστάζουν να επιβάλουν ποινικές ρήτρες σε εργολάβους που δεν συμμορφώνονται με τις συμβατικές τους υποχρεώσεις
".