AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

12 Μαρ 2015

Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στην Πράξη από το Ινστιτούτο "Αρχιπέλαγος"


Μια πρότυπη, πιλοτική δράση εφαρμοσμένης περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αναπτύσσει αυτή την περίοδο και αυτοχρηματοδοτεί το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας "Αρχιπέλαγος" στη Σάμο. 

Στη δράση αυτοί συμμετέχουν οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του Γυμνασίου Πυθαγορείου, οι οποίοι συνεργάζονται με εξειδικευμένους ερευνητές του Ινστιτούτου, και διαχωρίζονται σε ομάδες δράσης με τα παρακάτω θέματα:

- Υιοθέτηση μικρών υδροβιότοπων, για τη σήμανση, ανάδειξη και έμπρακτη συμμετοχή στην προστασία τους.

- Καταγραφή και μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος του σχολείου, με εξοπλισμό που προσφέρεται από το Αρχιπέλαγος.

- Καταγραφή των υδρολογικών στοιχείων της περιοχής, με εκπαίδευση και εξοπλισμό που προσφέρεται από το Αρχιπέλαγος.

- Συμμετοχή στην προσπάθεια εντοπισμού των αιωνόβιων δέντρων της Σάμου, με στόχο την χρονολόγησή τους και προστασία τους ως μνημεία της φύσης.

- Συμμέτοχη την προσπάθεια εντοπισμού τοπικών ποικιλιών καλλιεργήσιμων φυτών, από ντόπιους καλλιεργητές, οι σπόροι των οποίων θα φυλαχθούν στην Κιβωτό Σπόρων Αιγαίου του Αρχιπελάγους.

- Δημιουργία σχολικού κήπου με σπόρους από την Κιβωτό Σπόρων και καθοδήγηση από το Αρχιπέλαγος.

Οι υπεύθυνοι του ινστιτούτου σκοπεύουν να επεκτείνουν αυτή τη δράση και σε πολλά άλλα σχολεία της Ελλάδας, σε συνδυασμό με το πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό για τις θάλασσές μας που ολοκληρώνει αυτή την περίοδο η ομάδα πολυμέσων και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του "Αρχιπελάγους". 

"Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να στηρίξουμε και να επενδύσουμε στις νέες γενιές για να μπορέσουν να διαχειριστούν καλύτερα ότι έχει απομείνει από την πλούσια βιοποικιλότητα της χώρας μας, αλλά και να αντιμετωπίσουν τα πολυάριθμα προβλήματα που τους κληρονομούμε" τονίζουν οι άνθρωποι του "Αρχιπελάγους".