AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Φεβ 2016

Έκοψαν τούρτα για τον ένα χρόνο του "Μυτιλήνη" στο Λιμάνι Καρλοβάσου!


Με το σύνθημα "Τα πλοία πεθαίνουν στα λιμάνια, όχι όμως στο δικό μας" τα μέλη της ομάδας Ενεργών Πολιτών Δυτικής Σάμου διαμαρτυρήθηκαν την Πέμπτη για τη συμπλήρωση ενός χρόνου παραμονής του πλοίου "Μυτιλήνη" στο Λιμάνι Καρλοβάσου.

Οι πολίτες έκαναν πορεία από την κεντρική πλατεία Βαλασκατζή η οποία κατέληξε στο λιμάνι.

Ανέβηκαν στον καταπέλτη του πλοίου από όπου και φώναξαν συνθήματα για την άμεση απομάκρυνσή του.

Επέλεξαν ένα ιδιότυπο τρόπο προκειμένου να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την πολύμηνη παραμονή του πλοίου στο λιμάνι με μια τούρτα γενεθλίων για τον ένα χρόνο παραμονής.

Ήταν 6 Φεβρουαρίου 2015 όταν το πλοίο, λόγω μηχανικής βλάβης, αγκυροβόλησε στο λιμάνι του Καρλοβάσου. Μετά την επίσχεση εργασίας των απλήρωτων ναυτικών οι οποίοι παρέμειναν ως το καλοκαίρι μέσα στο πλοίο δεν έγινε καμία ενέργεια από την πλοιοκτήτρια εταιρεία για να το ρυμουλκήσει ως το λιμάνι του Πειραιά.

Παρά τις παρεμβάσεις από τον βουλευτή Σάμου αλλά και άλλους βουλευτές που έφεραν το θέμα στη βουλή, τις επιστολές από τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ακόμη δεν έχει βρεθεί λύση παρά μόνο η πληροφορία ότι το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ανέθεσε σε ιδιωτική εταιρεία την ρυμούλκηση του πλοίου, τα έξοδα της οποίας θα επιβαρύνουν την εταιρεία, και ζήτησαν την άμεση απομάκρυνσή του.

Εξάλλου ο Δήμαρχος Σάμου έστειλε επιστολή στον υπουργό Ναυτιλίας ζητώντας την συνδρομή του για το θέμα ενώ τον ενημέρωσε ότι ήδη έχει απευθύνει πρόσκληση ενδιαφέροντος σε διάφορους εμπειρογνώμονες που θα τους προσφέρουν τεχνική βοήθεια και να καταστεί δυνατή η απομάκρυνση του πλοίου.

Πηγή: era-aegean.gr

Το μήνυμα του βουλευτή Δημήτρη Σεβαστάκη για το πλοίο "Μυτιλήνη"

Μήνυμα συμπαράστασης και συμμετοχής για την απομάκρυνση του πλοίου "Μυτιλήνη" απηύθυνε ο Βουλευτής Σάμου, Δημήτρης Σεβαστάκης. Στο μήνυμα αυτό αναφέρει τα εξής:

"Χαιρετίζω την κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας  και των συλλογικών φορέων της πόλης του Καρλοβάσου, για την απομάκρυνση του πλοίου "Μυτιλήνη".

Ήδη από την πρώτη στιγμή  που η εταιρεία εκμετάλλευσης του πλοίου άφησε απλήρωτους τους εργαζόμενους, είχαμε κινητοποιηθεί για την προστασία τους.

Με πολύπλευρες συνεργασίες με τον Υπουργό Ναυτιλίας κ. Δρίτσα και το Υπουργείο,  οι εργαζόμενοι του πλοίου «Μυτιλήνη» στο κομμάτι που αφορά το κράτος προστατεύθηκαν. 


Οι οφειλές του κράτους προς την εταιρεία αλλά και η παρέμβαση για πληρωμή τους ολοκληρώθηκαν το καλοκαίρι.                            

Η ανάγκη απομάκρυνσης του πλοίου από το λιμάνι Καρλοβάσου  είναι συνεχώς ένα από τα πιο προβεβλημένα ζητήματα της εργασίας μου στη Βουλή.

Με δύο  επίκαιρες  ερωτήσεις προς τον Υπουργό (Μάιο και τέλη Οκτώβρη), ζήτησα την άμεση απομάκρυνση του πλοίου, ενώ έχω επισημάνει με όλα τα κοινοβουλευτικά μέσα, τους κινδύνους  οικολογικού ατυχήματος που εγκυμονεί η παραμονή του πλοίου .          

Ο Υπουργός έχει δεσμευτεί.                                                           

Έτσι, δεν ακολουθήθηκαν οι χρονοβόρες διαδικασίες δημοπρασιών  κ.λπ. αλλά σύντομες  νομικές διαδικασίες για την απομάκρυνση του πλοίου οι οποίες και  με την απαραίτητη ενεργοποίηση και  του λιμενικού ταμείου,  έχουν ολοκληρωθεί.

Υπάρχει  ήδη τεχνική έκθεση εταιρείας για την κατάσταση του πλοίου, τη ρυμούλκησή του, καθώς και για τις τεχνικές προδιαγραφές που χρειάζονται.             

Τώρα, στο τελικό στάδιο χρειάζεται η ανάληψη του έργου ρυμούλκησης του πλοίου από ανάδοχο εταιρεία.
Προσυμφωνίες έχουν υπάρξει. 

Μένει ο τελικός προσδιορισμός των τιμών και ο κωδικός εγγραφής του ποσού, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Θεοτοκά με τον οποίο επικοινώνησα την Τετάρτη 4-2-2016.     

Σε λίγο η εικόνα του παροπλισμένου πλοίου θα είναι παρελθόν, ώστε να ολοκληρωθούν τα έργα στο λιμάνι και να ξαναλειτουργήσει πλήρως
".


"Ανατροπή" για το πλοίο "Μυτιλήνη": Ένας χρόνος κοροϊδία"
 
Ανακοίνωση για το πλοίο "Μυτιλήνη" εξέδωσε και η δημοτική παράταξη "Ανατροπή". Δείτε τις θέσεις της παράταξης για το πλοίο:

"Στις 4 Φεβρουαρίου 2015, το πλοίο "Μυτιλήνη" έδεσε στο Καρλόβασι, λόγω βλάβης. Σήμερα, 4 Φεβρουαρίου 2016, το πλοίο "Μυτιλήνη" είναι ακόμα εδώ.

Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο έμαθε την νομοθεσία για να κινήσει τις ανάλογες διαδικασίες τον Οκτώβριο του 2015 (8 μήνες μετά). Και από εκείνο τον μήνα, έχει περάσει η χρονική περίοδος, ώστε να επέμβει το ίδιο και να απομακρυνθεί το πλοίο.

Τα επιχειρήματά σας, κύριε δήμαρχε, πλέον έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη. Τέλος Οκτωβρίου, μας είπατε ότι περιμένετε οδηγίες από το υπουργείο Ναυτιλίας. Μετά μας είπατε ότι δεν είναι σωστό να πληρώσουν οι πολίτες της Σάμου τα έξοδα ρυμούλκησής του (αν πληρωθούν από το Λιμενικό Ταμείο, η νομοθεσία προβλέπει ότι  τότε πρέπει να ζητηθούν από τον εφοπλιστή, και σε περίπτωση μη άμεσης καταβολής, καταλογίζονται σε βάρος του και εισπράττονται σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημόσιων εσόδων). 

Αφού είστε στα κέντρα των αποφάσεων, κύριε δήμαρχε, θα έπρεπε να είχατε μεριμνήσει. Όπως και να έχουν τα πράγματα, όμως, θα έπρεπε να είχε λυθεί αυτό το ζήτημα. Για άλλα έξοδα, ζητάτε να πληρώσουν οι πολίτες. Για άλλα έξοδα, μαζεύετε μέχρι και δωρεές. Για αυτό το σημαντικό θέμα, ακόμα να περιμένουμε;

Για την "Ανατροπή", είναι απαράδεκτη η στάση όλων των εμπλεκόμενων και υπεύθυνων φορέων. Ένας χρόνος πέρασε, ένας χρόνος κοροϊδία. Η κάθε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί μοιραία για την μελλοντική λειτουργία του λιμανιού. Και τότε, θα είναι αργά. και δεν θα μπορεί να δικαιολογηθεί κανένας
".