Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης θα είναι ο καθηγητής ιστορίας του Νέου Ελληνισμού, Κωνσταντίνος Φωτιάδης.
Συμμετέχουν χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" και του Χορευτικού Ομίλου Σάμου. Ποντιακή λύρα θα παίξει ο Βασίλης Ηλιάδης και νταούλι ο Μάριος Καλλιάκος.
Συμμετέχουν χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βαθέος Σάμου "Ο Καπετάν Λαχανάς" και του Χορευτικού Ομίλου Σάμου. Ποντιακή λύρα θα παίξει ο Βασίλης Ηλιάδης και νταούλι ο Μάριος Καλλιάκος.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου Σάμου.
"Για όλους εμάς, κάθε συνάντηση των Ποντιακών Σωματείων, Ποντίων και φιλοποντίων είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε και να θυμηθούμε, πως ως απόγονοι εκείνων των Ελλήνων που πριν τρεις χιλιάδες χρόνια διεύρυναν τον Ελληνισμό στα παράλια του Ευξείνου Πόντου, συνεχίζουμε πιστοί στις αρχές και τις αξίες που παραλάβαμε", αναφέρει ο πρόεδρος των δύο συλλόγων, Γιώργος Αβραμίδης.
Λίγα λόγια για τον ομιλητή
Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης είναι καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Γεννήθηκε στο Άνω Ζερβοχώρι της Νάουσας το 1948, από γονείς πρόσφυγες. Το ακαδημαϊκό έτος 1966-1967 πέρασε με υποτροφία στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο Πανεπιστήμιο του Tübingen σπούδασε Ιστορία, Εμπειρική και Σύγχρονη Λαογραφία (Empirische Kulturwissenschaft), κοντά στον διακεκριμένο καθηγητή και ιδρυτή του τμήματος H. Bausinger, και πολιτικές επιστήμες.
Τον Δεκέμβριο του 1989 εξελέγη στη Φιλοσοφική Σχολή του Α.Π.Θ λέκτορας της Ιστορίας του Ελληνισμού της Ανατολής από τον 15ο αιώνα και εξής. Το 1993 εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Παιδαγωγικό Τμήμα Φλώρινας του Α.Π.Θ. Το 1997 εξελέγη καθηγητής της Ιστορίας του Νέου Ελληνισμού στο Α.Π.Θ. Υπήρξε επίσης κοσμήτορας της Παιδαγωγικής Σχολής Φλώρινας. Ήταν μέλος της οργανωτικής επιτροπής του Α΄ Παγκόσμιου Συμβουλίου του Απόδημου Ελληνισμού, του ΚΕ.ΠΟ.ΜΕ., της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, της Επιστημονικής Επιτροπής του Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας και της Επιστημονικής Επιτροπής του προγράμματος «Ιάσων» του Α.Π.Θ για τη διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Έχει συγγράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το μνημειώδες "Η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου", που εκδόθηκε από το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων.