AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

25 Απρ 2017

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εικόνες μέσα από το "νέο" Ευπαλίνειο Όρυγμα!

Φωτογραφίες του Κώστα Κατσίγιαννη

Στη νέα περιπατητική διαδρομή μέσα στο Ευπαλίνειο Όρυγμα στο Πυθαγόρειο της Σάμου, όπως αυτή διανοίχτηκε στο εσωτερικό του και αποδίδεται πλέον στους επισκέπτες του αρχαίου αυτού μνημείου, είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν τη Δευτέρα η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, οι Αρχές του νησιού και δημοσιογράφοι, από τη Σάμο και την Αθήνα.

Η παρουσίαση του πρότυπου έργου αποκατάστασης, συντήρησης και ανάδειξης του Ευπαλίνειου Υδραγωγείου, του αξεπέραστου στην ιστορία της μηχανικής τεχνολογίας υδραγωγείο της Σάμου που κατασκεύασε ο Ευπαλίνος τον 6ο αιώνα, ξεκίνησε νωρίς το πρωί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πυθαγορείου. Για το έργο μίλησαν ο Δημοσθένης Σβολόπουλος (προϊστάμενος ΔΑΑΜ), η Μαρία Μερτζάνη (προϊσταμένη ΔΣΑΝΜ) και ο Κώστας Ζάμπας (εκπρόσωπος της κατασκευαστικής εταιρείας).

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Παναγιώτης Χατζηδάκης-προϊστάμενος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σάμου-Ικαρίας, η υπουργός Λυδία Κονιόρδου, ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Κατρακάζος, ο Γιάννης Μανδουραράκης ως εκπρόσωπος του δήμου, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου και αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Κυριαζής, καθώς και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Πυθαγορείου Φυλλιώ Βλαχοπούλου. 

Η υπουργός αναφέρθηκε στη μοναδικότητα του έργου και γενικότερα στη σημασία των μνημείων για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος, καθώς «ο τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα» όπως δήλωσε χαρακτηριστικά. Έκανε αναφορά επίσης στη συμβολή του γερμανικού αρχαιολογικού ινστιτούτου που ξεκίνησε τη δεκαετία του 1970 τις ανασκαφές. Τέλος, ευχαρίστησε τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη συνεργασία που υπήρξε σε επίπεδο φορέων και υπουργείου πολιτισμού.

Από την πλευρά του ο βουλευτής Δημήτρης Σεβαστάκης τόνισε ότι πρόκειται για έργο αρχαίας τεχνολογίας το οποίο συντηρήθηκε με σύγχρονο τρόπο κι αποτελεί διασταύρωση σκέψης και στοχασμού.

Η συνέχεια δόθηκε στο Ευπαλίνειο Υδραγωγείο, με διέλευση του υδραγωγείου μήκους 1.036 μέτρων από τη νότια πλευρά και μετάβαση στην πηγή του Αρχαίου Υδραγωγείου στους Αγιάδες Μυτιληνιών.

Η διαδρομή άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις ως προς την τελειότητα του έργου και τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει για την ασφάλεια όσων το επισκέπτονται. Ολοκληρωμένο στο σύνολό του το Ευπαλίνειο όρυγμα αναμένει τους επισκέπτες αφού ολοκληρωθεί άμεσα η εκπαίδευση των 5 υπαλλήλων που έχουν προσληφθεί από το υπουργείο. Αυτό που απομένει είναι η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου στη βόρεια πλευρά του υδραγωγείου, η κατασκευή ενός αναψυκτηρίου και τουαλέτας.

Έκπληξη ήταν η παρουσία ομάδας Δανών τουριστών που βρέθηκαν στο βόρειο τμήμα του Ευπαλινείου και θέλησαν να ξεναγηθούν, ζητώντας την άδεια από τον προϊστάμενο Π. Χατζηδάκη. Τότε η υπουργός προσφέρθηκε να τους δείξει η ίδια το αρχαίο μνημείο ξεναγώντας τους στα πρώτα μέτρα του υδραγωγείου.

Η παρουσίαση στην υπουργό και τα ΜΜΕ έκλεισε με γεύμα, με παραδοσιακά προϊόντα, στο Πυθαγόρειο.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες του Κώστα Κατσίγιαννη από το Ευπαλίνειο Όρυγμα!






Τμήμα του αγωγού ο οποίος περνάει χαμηλότερα από το όρυγμα και στο σπασμένο σημείο του δείχνει ότι και σήμερα κυκλοφορεί νερό.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στην έξοδο του Ευπαλίνειου ορύγματος (πλευρά Πυθαγορείου Σάμου)
Στην είσοδο του Ευπαλίνειου ορύγματος (περιοχή Αγιάδες Μυτιληνιών Σάμου)

Πηγή κειμένου: My Samos Blog & era-aegean.gr


Δείτε δύο βίντεο (στα ελληνικά και στα αγγλικά) σχετικά με την κατασκευή αυτού του τεχνικού θαύματος της αρχαιότητας στη Σάμο!

Important note for Google Translate users: 

To watch the video please return to the original (untranslated) version of this post.