AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

26 Απρ 2017

Έμποροι Πυθαγορείου: "Όχι στην παράλογη αντίθεση μεταξύ Βαθέος-Πυθαγορείου"

Φωτογραφία του Μανώλη Marg

Απάντηση σε επιστολή επαγγελματικών συλλόγων και φορέων της πόλεως Σάμου που τη συνυπογράφουν έδωσε ο Σύλλογος Επιχειρηματιών Πυθαγορείου. Η επίμαχη επιστολή απευθύνεται στον δήμαρχο και αφορά στις προσεγγίσεις τουριστικών πλοιαρίων από το Κουσάντασι στο Πυθαγόρειο αλλά και σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των επισκεπτών του νησιού.

Πιο αναλυτικά, οι επιχειρηματίες του Πυθαγορείου αναφέρουν:

"Ως επιχειρηματικός σύλλογος Πυθαγορείου, κατανοούμε απόλυτα τους συναδέλφους επαγγελματίες της πόλης της Σάμου.

Κατανοούμε το άγχος αλλά και τις αγωνίες τους στις δύσκολες οικονομικές  και επαγγελματικές συνθήκες που βιώνουμε όλοι μας.

Χρειάζεται όμως να γίνει αντιληπτό ότι στην ελεύθερη οικονομία και αγορά, κάθε επιχειρηματίας διαχειρίζεται την επιχείρησή του με βασικό κριτήριο και επιδίωξη τη μεγιστοποίηση των κερδών του.

Αυτή είναι  πιστεύουμε η λογική που ίσχυσε στην Τουρκική τουριστική εταιρία προκειμένου να κατευθύνει κάποια δρομολόγια στο λιμάνι του Πυθαγορείου.

Κάθε άλλη ερμηνεία για την επιχειρηματική επιλογή της εταιρείας στερείται λογικής και ρεαλισμού.

Το ύφος της επιστολής, αλλά και τα θέματα που θέτει, επαναφέρουν στη σκέψη μας την έντεχνη αντίθεση που καλλιεργήθηκε επί δεκαετίες μεταξύ της πόλης της Σάμου και του Καρλοβάσου.

Αυτή η τοπικιστική αντιδικία προσέφερε περιστασιακά μικροπολιτικά οφέλη σε κάποιους, ταυτόχρονα όμως καθυστέρησε και στρέβλωσε τη συνολική ανάπτυξη του νησιού, με σημαντικές επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της ζωής μας.

Με έκπληξη και λύπη διαπιστώνουμε ότι η επιστολή θέτει τα θεμέλια μιας παράλογης και επικίνδυνης τοπικιστικής αντίθεσης μεταξύ της πόλης της Σάμου και του Πυθαγορείου.

Πιστεύουμε ότι κάθε επισκέπτης σε κάθε περιοχή του νησιού μας είναι εν δυνάμει και επισκέπτης της Σάμου, και με αυτή τη λογική θα πρέπει να σχεδιάζεται η πολιτική των φορέων που έχουν αρμοδιότητα στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Το Πυθαγόρειο από τη γεωγραφική του θέση, από τη φύση του, από την ιστορία του, αλλά και την ιδιαίτερα υπεύθυνη στάση των κατοίκων του, αποτελεί τον βασικό τουριστικό προορισμό του νομού, αλλά και συνολικά της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Είναι λογικό και επόμενο η πλειοψηφία των επισκεπτών να έχει βασική επιλογή την επίσκεψή τους στην ευρύτερη αυτή περιοχή. Αυτή η ιδιαίτερη αξία της πόλης του Πυθαγορείου αποτελεί και το ουσιαστικό διαφημιστικό κίνητρο της επισκεψιμοτητας στο νησί μας. Τα όποια οικονομικά οφέλη από την τουριστική αγορά δεν μένουν στο Πυθαγόρειο, αλλά αμέσως ή εμμέσως επωφελούνται όλες οι περιοχές και συνεπώς η Σάμος.

Μας προκάλεσε εντύπωση η αναφορά περί επικινδυνότητας του λιμανιού του Πυθαγορείου και η έλλειψη ασφάλειας των επισκεπτών λόγω μη ύπαρξης μονάδων νοσηλείας.

Οι συντάκτες του κειμένου  αυτού  προφανώς δεν έχουν την αίσθηση της αναφοράς τους. Τορπιλίζουν με τον χειρότερο τρόπο τα τουριστικά συμφέροντα του νησιού προκαλώντας αίσθημα ανασφάλειας στους επισκέπτες. Τέτοιου είδους διαπιστώσεις μόνο καταστροφικά μπορεί να λειτουργήσουν για την οικονομία του νησιού, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον. Ιδιαίτερα  αυτή τη στιγμή όπου γύρω μας στην Ευρώπη και αλλού το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών δοκιμάζεται.

Τα λιμάνια του νησιού είναι ασφαλή και άκρως λειτουργικά για κάθε επισκέπτη και πολίτη της Σάμου. Σε ό,τι αφορά τις υποδομές νοσηλείας, πράγματι απαιτείται η αναβάθμισή τους σε όλο το νησί με πολυιατρεία και κέντρα υγείας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα όποια περιστατικά από όποια περιοχή του νησιού δεν τυχαίνουν άμεσης περίθαλψης. Η λογική που θέτει η επιστολή για την υγειονομική περίθαλψη των τουριστών μάς δίνει την ευκαιρία να κάνουμε την πρόταση να μετακομίσουν όλα τα ξενοδοχεία του νησιού, αλλά και το αεροδρόμιο περιφερειακά του νοσοκομείου προκειμένου να νοσηλεύονται οι επισκέπτες άμεσα και αποτελεσματικά.

Εκτός των επαγγελματικών φορέων που συνυπογράφουν την επιστολή, διαπιστώσαμε με έκπληξη ότι την υπογράφουν και δύο συνδικαλιστικές ενώσεις, των οποίων  όμως τα μέλη τους προέρχονται από όλον τον νομό, και αναφερόμαστε στον δικηγορικό σύλλογο και στην ένωση ξενοδόχων.

Η συνυπογραφή τους στο κείμενο καλλιεργεί τοπικιστικές διαφορές και ψευτοανταγωνισμούς, συνηγορεί και ενισχύει στη δημιουργία αισθήματος ανασφάλειας των επισκεπτών στο νησί. Τορπιλίζει την τουριστική οικονομία του  με τραγικές συνέπειες για τον τόπο.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τους δύο συνδικαλιστικούς φορείς του νησιού  και ιδιαίτερα τον δικηγορικό σύλλογο. Με τι αρμοδιότητα συμμετέχουν σε αυτή την διαμαρτυρία  με τις συγκεκριμένες αναφορές; (Διαμαρτυρία καθ’ όλα σεβαστή των επαγγελματικών φορέων της πόλης της Σάμου στα σημεία βέβαια που αφορούν την πιθανή βλάβη των οικονομικών τους συμφερόντων). Έχουν την εξουσιοδότηση των μελών τους;"

"Ως επιχειρηματικός σύλλογος Πυθαγορείου, και οι συνάδελφοι της περιοχής μας, δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί το φαινόμενο της τοπικιστικής και ιδιαίτερα βλαπτικής αντιδικίας που κάποιοι προωθούν. Με τους συναδέλφους του Βαθιού αλλά και όλης της Σαμου δεν μας χωρίζουν μικροσυμφέροντα. Αντίθετα μας ενώνει ο αγώνας μας για την επιβίωση των μαγαζιών μας που απειλούνται με λουκέτο από την οικονομική πολιτική που μας επιβάλλεται. Μας ενώνει ο αγώνας μας για μια καλύτερη ζωή, για έναν καλύτερο τόπο για εμάς και τα παιδιά μας" καταλήγει ο Επιχειρηματικός Σύλλογος Πυθαγορείου.


* Είχε προηγηθεί επιστολή διαμαρτυρίας από έξι επαγγελματικούς συλλόγους της πόλεως Σάμου με αίτημα την παρέμβαση του δημάρχου στους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να μην ελαττωθούν τα δρομολόγια των τουρκικών πλοιαρίων από Κουσάντασι προς Σάμο, καθώς και τα  δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων προς τον λιμένα Σάμου.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου, ΠΟΥ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟ era-aegean.gr, ΚΑΘΩΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΣΣ, Γ. ΚΟΛΛΑΡΟΣ, ΑΡΝΕΙΤΑΙ ΕΠΙΜΟΝΑ ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟΣΤΕΙΛΕΙ ΤΙΣ ΕΠΙΣΗΜΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ:

"Με πρωτοβουλία των συλλόγων της Ένωσης Ξενοδόχων Σάμου, του Συλλόγου Εστίασης και Ψυχαγωγίας, του Εμπορικού Συλλόγου και του Συλλόγου Ιδιοκτητών ΤΑΧΙ Σάμου, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σάμου συνέταξε και απέστειλε  επιστολή διαμαρτυρίας με αίτημα την άμεση παρέμβαση του Δημάρχου Σάμου στους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να  μην ελαττωθούν τα δρομολόγια των τουρκικών πλοιαρίων από Κουσάντασι προς Σάμο, καθώς και τα δρομολόγια των κρουαζιερόπλοιων προς τον λιμένα Σάμου που αποτελεί και την πρώτη  πύλη εισόδου, είναι ασφαλές και διαθέτει τις αναγκαίες υποδομές , duty free, εγκαταστάσεις και κτίρια.

Στην επιστολή στηλιτεύεται το γεγονός ότι ‘κάποιοι’ για προσωπικούς, οικονομικούς, πολιτικούς ή άλλους λόγους (που δεν γνωρίζουμε) επιθυμούν να οδηγήσουν τον τουρισμό εκεί που τους συμφέρει και όχι εκεί που το κοινωνικό, οικονομικό και τουριστικό συμφέρον του τόπου υπαγορεύει. Είναι ανεπίτρεπτο να δρομολογούν ερήμην της τοπικής κοινωνίας, των ξενοδόχων, των εμπόρων και όλων των ελευθέρων επαγγελματιών καταστάσεις που τείνουν να εξαλείψουν παντελώς το τουριστικό προϊόν από τη πόλη της Σάμου, να μηδενίσουν την επισκεψιμότητα στη πόλη και να υποβαθμίσουν για μια ακόμα φορά την πρωτεύουσα του Νομού και την πρώτη πύλη εισόδου".