AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

6 Απρ 2017

Ο Δήμος Σάμου στην έκθεση "Ελλάδος Γεύση" από 18 έως 21/5

Φωτογραφία του My Samos Blog

Ο Δήμος Σάμου συμμετέχει στην έκθεση γαστρονομίας, τουρισμού και πολιτισμού με τίτλο "Ελλάδος Γεύση" από τις 18 έως τις 21 Μάιου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου στην Αθήνα με σκοπό την ανάδειξη των τοπικών παραγωγών, της γαστρονομίας, του τουρισμού & του πολιτισμού του νησιού της Σάμου.

Τοπικοί παραγωγοί και επιχειρήσεις ταξιδεύουν στην Αθήνα και την έκθεση "Ελλάδος Γεύση" για δεύτερη χρονιά με σκοπό να προωθήσουν τα προϊόντα τους και να αναδείξουν τις γεύσεις του νησιού.

Ο Δήμος Σάμου στην προσπάθεια του να αναδείξει τις ομορφιές και τον πολιτισμό του τόπου, θα ταξιδέψει τους επισκέπτες στο νησί μέσα από το περίπτερο του, στο χώρο της Έκθεσης.

Αξίζει να γνωρίσουμε τη Σάμο διαβάζοντας τα παρακάτω:

Στο Ανατολικό Αιγαίο, στο μεταίχμιο Δύσης και Ανατολής, η Σάμος περιμένει εγκάρδια τον επισκέπτη για να τον μυήσει στα μυστικά της. Ορεινή, μυστηριώδης μα και φιλόξενη, γνωστή από την αρχαιότητα, η Σάμος είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί. Με φανταστική ακτογραμμή και μοναδικές παραλίες, καταπράσινο φυσικό τοπίο με δάση, αμπέλια, αρχαίους ελαιώνες και πανέμορφα χωριουδάκια, διάσπαρτα στις βουνο-πλαγιές της.Η λαμπρή ιστορία και οι ζωντανές παραδόσεις, η ποικιλία πολιτιστικών δρώμενων, οι φιλόξενοι κάτοικοι, τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και η ιδιαίτερη κουζίνα της, θα σας συνεπάρουν.


Η Σάμος είναι γενέτειρα σημαντικών προσωπικοτήτων του αρχαίου κόσμου: του φιλόσοφου Επίκουρου, του θεμελιωτή της ηλιοκεντρικής θεωρίας Αρίσταρχου, αλλά και του μεγάλου φιλόσοφου και μαθηματικού, Πυθαγόρα. Ο Ηρόδοτος και ο Αίσωπος έζησαν για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο νησί, ενώ σύμφωνα με τη μυθολογία, στη Σάμο γεννήθηκε η θεά Ήρα.Από την αρχαιότητα η Σάμος ήταν νησί πλούσιο και αυτάρκες. Σε αυτό συντελούν η μορφολογία, η σύσταση του εδάφους και οι άφθονες πηγές.

Η εύφορη σαμιακή γη παράγει προϊόντα με ξεχωριστή ποιότητα.Το μοσχάτο κρασί, ονομασίας προέλευσης Σάμου, παράγεται από το σταφύλι «Μικρόρωγο Μοσχάτο Σάμου» το οποίο καλλιεργείται σε αναβαθμίδες ως και υψόμετρο 900 μέτρων. Ξεχωρίζει για το πλούσιο άρωμα και τη γεμάτη, φρουτώδη γεύση του. Το σαμιώτικο κρασί ήταν ξακουστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται στη μυθολογία πως η άμπελος αποτελούσε δώρο του Διόνυσου στη Σάμο. Από τον 15ο αιώνα καταγράφεται από περιηγητές ωςη κύρια μεταποιητική δραστηριότητα του νησιού. Από τα τέλη του 19ου αιώνα τροφοδοτούνται με σαμιώτικο κρασί οι διεθνείς αγορές, ενώ η Καθολική Εκκλησία το προμηθεύεται για τη Θεία Ευχαριστία. Τα ξηρά και γλυκά κρασιά της Ένωσης Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου έχουν τιμηθεί με δεκάδες χρυσά βραβεία και εκατοντάδες διακρίσεις.

Οι ντόπιοι ελαιώνες παράγουν ελαιόλαδο εξαιρετικής ποιότητας που ξεχωρίζει για τη μεστή γεύση του, την καθαρότητα, την υφή του. Μέλι, με ξεχωριστές γεύσεις, υφή και πλούσια αρώματα, λόγω των ποικίλων αρωματικών φυτών και δέντρων. Ακόμη παράγεται γύρη, πρόπολη και βασιλικός πολτός.

Το ούζο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά και παραδοσιακά προϊόντα απόσταξης της Σάμου. Ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη γεύση και το άρωμα γλυκάνισου. Η σούμα είναι ένα ακόμη παραδοσιακό απόσταγμα, που μοιάζει με ρακή. Παρασκευάζεται από στέμφυλα σε παραδοσιακά οικογενειακά αποστακτήρια ορεινών χωριών. Η ορχιδέα καλλιεργείται από το 1980 σε διάφορες ποικιλίες, με εξαγωγές σε όλον τον κόσμο.Βότανα & αιθέρια έλαια ανώτερης ποιότητας καλλιεργούνται στο νησί και χρησιμοποιούνται για τις ευεργετικές τους ιδιότητες αλλά και στη μαγειρική.Άλλα τοπικά προϊόντα είναι τα υφαντά στον αργαλειό, το πράσινο σαπούνι, τα σύκα, οι σταφίδες, τα γαλακτοκομικά (τυρί και γιαούρτι), ο τραχανάς, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, κηπευτικά και εσπεριδοειδή,ψάρια και θαλασσινά.


Επιλέξτε το ξενοδοχείο σας στη Σάμο!