AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Απρ 2017

ΚΚΕ Σάμου: «‘Γυμνή’ η Πυροσβεστική Σάμου και η πυροπροστασία του νησιού»


Για υποστελέχωση της τοπικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς πυροσβέστες μετακινήθηκαν στο αεροδρόμιο του νησιού, κάνει λόγο η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Καταγγέλλει και ελλείψεις σε εξοπλισμό και υποδομές. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού έδωσε τα αεροδρόμια φιλέτα στο μονοπώλιο της Fraport υπηρετώντας την απελευθέρωση των μεταφορών και την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου (ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα στην τσέπη των επιβατών), τώρα σπεύδει να καλύψει ό,τι μπορεί να αποτελεί κόστος για τον ιδιώτη όπως είναι η πυρασφάλεια. Έτσι μεταφέρει πυροσβέστες από το νησί και την υπόλοιπη Ελλάδα για να καλύψει τις ανάγκες του αεροδρομίου. Η κυβέρνηση προκειμένου να εξοικονομήσει πυροσβέστες για τους ομίλους που ανέλαβαν τα περιφερειακά αεροδρόμια και τις εθνικές οδούς εφαρμόζει τη συνταγή των σχολείων και των νοσοκομείων: Μειώνει την οργανικότητα με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην υπάρχουν ελλείψεις, αλλά να... περισσεύουν πυροσβέστες οι οποίοι ‘εθελοντικά’ ξεσπιτώνονται χωρίς φύλλο πορείας και χωρίς κάλυψη των εξόδων μετακίνησης, σίτισης και στέγασης. Όσο για την πυροπροστασία του νησιού, αυτή επαφίεται στο φιλότιμο των ελάχιστων πυροσβεστών που απομένουν και στους εθελοντές με ό,τι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και για το νησί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

Δε μας κάνει εντύπωση. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει γίνει ‘μανούλα’ στην εξαπάτηση του λαού, στα μαγειρέματα. Είναι άσοι στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου. Την ίδια στιγμή σπρώχνει και την πυροσπροστασία στους δήμους με προκήρυξη οχτάμηνων συμβάσεων. Και σε αυτό τον τομέα ματώνει το λαό για την ανάκαμψη των κερδών των μονοπωλίων.

H Τομεακή Επιτροπή Σάμου συζήτησε με τους πυροσβέστες που υπηρετούν στο Βαθύ και στο Καρλόβασι για την κατάσταση που διαμορφώνεται και ανέπτυξε τη θέση του Κόμματος. Συναντήθηκε και με τη διοίκηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Σάμου. Από τις συναντήσεις προέκυψαν τα εξής: Η μετακίνηση πυροσβεστών στο αεροδρόμιο αφήνει κυριολεκτικά γυμνή την Πυροσβεστική Υπηρεσία κι επομένως την πυροπροστασία του νησιού. Αρκετοί έμπειροι πυροσβέστες μετακινούνται στο αεροδρόμιο με αποτέλεσμα να υπάρχουν κενά στην κάλυψη των βαρδιών, να πλήττεται η αποτελεσματικότητα σε περίπτωση πυρκαγιάς αφού το λιγοστό προσωπικό πολλές φορές δε φτάνει για τη στελέχωση των οχημάτων.

Οι ελλείψεις που δημιουργούνται έρχονται να προστεθούν στις χρόνιες ελλείψεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε ανθρώπινο δυναμικό, στις ελλείψεις υλικού (στολές, εργαλεία κλπ), στα απαρχαιωμένα οχήματα, στις χωρίς πρόβλεψη και σχέδιο υποδομές. Είναι χαρακτηριστική η ακαταλληλότητα του κτιρίου του Πυροσβεστικου κλιμακίου Καρλοβάσου και η «ανανέωση» των κρουνών του Καρλοβάσου των οποίων τα στόμια, όμως, δεν είναι συμβατά με τα οχήματα της πυροσβεστικής. Αυτή η απαράδεκτη εικόνα έρχεται να προστεθεί στην όλο και χειρότερη κατάσταση των αγροτικών δρόμων, στα απροστάτευτα δάση, καλλιέργειες και σπίτια του νησιού.
Για το ΚΚΕ οι εργασιακές σχέσεις και οι συνθήκες εργασίας στην ΠΥ είναι άρρηκτα δεμένες με την προστασία του νησιού από τις πυρκαγιές. Η πείρα που έχουμε είναι πικρή και σχετικά νωπή...

Το εργατικό λαϊκό κίνημα πρέπει να θέσει στις πρώτες θέσεις των διεκδικήσεών του το ζήτημα αυτό.

Να παλέψει για: 
       - Αύξηση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση
       - Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών (5ετείς, 3ετείς, εποχικοί)
       - Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ώστε να καλυφθούν όλες οι αναγκαίες θέσεις.
       - Άμεσα να εξοπλιστούν με το απαραίτητο υλικό και οχήματα
      - Να ανασταλούν μέχρι τότε οι μεταθέσεις στα αεροδρόμια
       - Συντήρηση και βελτίωση του αγροτικού και δασικού δικτύου.
       Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης» καταλήγει το ΚΚΕ Σάμου.