AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

30 Απρ 2017

Η εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου στο Καρλόβασι για την Πρωτομαγιά


Το Εργατικό Κέντρο Σάμου διοργάνωσε την Παρασκευή στο Καρλόβασι (28/4) εκδήλωση για την Εργατική Πρωτομαγιά με γενικό σύνθημα: "Παλεύουμε με τους εργαζόμενους όλων των χωρών για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά". 

Η εκδήλωση άνοιξε με την ομιλία του Burhan Aksakal, προέδρου της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης,

Ο ομιλητής, που χειροκροτήθηκε θερμά από τους παρευρισκόμενους στην κατάμεστη αίθουσα του Πανεπιστημίου, αναφέρθηκε στα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της Τουρκίας από την αστική κυβέρνηση Ερντογάν. Στο γεγονός ότι απαγορεύτηκε στην πατρίδα του η δράση των συλλόγων και της Επιτροπής Ειρήνης, αλλά παρ' όλα αυτά με τεράστιες δυσκολίες οι Τούρκοι μέλη του φιλειρηνικού κινήματος εξακολουθούν να δρουν και να καταγγέλλουν τον ιμπεριαλισμό. "...συνεχίζουμε την αποστολή μας διαφωτίζοντας το λαό μας, προσπαθώντας να πούμε την αλήθεια για τις επιθέσεις που εξαπολύονται κατά των λαών μας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ και άλλων χωρών. Για μας ο αγώνας για την ειρήνη αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταξικής πάλης", τόνισε.

Αναφερόμενος στους πρόσφυγες, θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων  που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή τους επισήμανε ότι χρησιμοποιούνται από τους καπιταλιστές, ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Επιπλέον κατήγγειλε τη νοθεία του πρόσφατου δημοψηφίσματος στην Τουρκία υπέρ του ΝΑΙ. "Στο πρόσφατο δημοψήφισμα προστέθηκαν παράνομα 2,5 εκατομμύρια επιπλέον ψήφοι υπέρ του ΝΑΙ", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Aksakal έκλεισε την ομιλία του ως εξής: "Η 1η Μαΐου είναι μέρα ενότητας της εργατικής τάξης,  μέρα αγώνα και αλληλεγγύης, σηματοδοτεί την αύξηση της ταξικής συνείδησης και την οργάνωση της εργατικής τάξης  για να πάρει  εκείνη την εξουσία. Θα νικήσουμε "Venceremos". 

Τη σκυτάλη πήρε η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Σάμου Βάσω Βρυνιώτη λέγοντας: "Σήμερα τιμάμε τους εργάτες στο Σικάγο το 1886, τους καπνεργάτες στη Θεσσαλονίκη το 1936, τους 200 εκτελεσμένους κομμουνιστές (μέσα σε αυτούς 7 Σαμιώτες και Ικαριώτες) στη πιο αιματοβαμμένη Πρωτομαγιά της ιστορίας, στην Καισαριανή του 1944. Τιμάμε όλους τους εργάτες και τις εργάτριες σε κάθε γωνιά του κόσμου".

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της επεσήμανε: "...οι λαοί όλων των χωρών τον βασικό εχθρό τον έχουμε μέσα στην ίδια μας τη χώρα και αυτός ο εχθρός είναι κοινός: είναι οι αστικές τάξεις των χωρών μας που για τους ανταγωνισμούς τους μας σέρνουν στον πόλεμο. Απ αυτές πρέπει να ξεμπερδεύουμε. Σε αυτές πρέπει να στρέφουμε τα βέλη μας. Όσο δεν οργανωνόμαστε, δεν αντιδρούμε μαζικά, δεν παλεύουμε μαζί με τα σωματεία μας, κυβέρνηση και κεφάλαιο λένε ότι συμφωνούμε με τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν".

Σ' αυτό το πλαίσιο - όπως είπε -είναι και "η πρωτοβουλία του Π.Α.ΜΕ για κοινή διακήρυξη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που συνυπογράφεται από συνδικάτα, της Ελλάδας, της Τουρκίας και των Βαλκανίων και θα διαβαστεί στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε αυτές τις χώρες. Επιπλέον κορύφωση της δράσης θα είναι το Φεστιβάλ Βαλκανικής Αντιπολεμικής και Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης Συνδικάτων στην Κεντρική Μακεδονία και η μεγάλη διαδήλωση στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 24 του Ιούνη".

Τέλος επισημάνθηκε "η μάχη που πρέπει να δοθεί για την επιτυχία της Πανελλαδικής Πανεργατικής Απεργίας στις 17 Μάη, ενάντια  στην κυβέρνηση και την πλουτοκρατία για τη ψήφιση του 4ου μνημονίου".





"Πολύτιμα δώρα" που σηματοδοτούν τους κοινούς αγώνες Ελλήνων και Τούρκων εργατών, φιλειρηνιστών, που δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους, (σημαία του ΠΑ.Μ.Ε, φωτογραφίες από την ιστορία του Εργατικού Κέντρου και του εργατικού κινήματος της Σάμου καθώς και από κοινές πορείες ειρήνης με την Επιτροπή Ειρήνης της Σμύρνης στο νησί μας, το καπέλο με το σήμα των 80χρονων του Ε.Κ.Σ. κ.ά) χάρισε εκ μέρους της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Σάμου η πρόεδρος,  στον πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Σμύρνης. 

Η εκδήλωση έκλεισε με συναυλία αφιερωμένη στο εργατικό, πολιτικό τραγούδι από τους μουσικούς Μάριο Βαλωμένο (τραγούδι), Νίκο Καρβούνη (κιθάρα), Χρυσούλα Κρητικού (τραγούδι), Μάνο Τσιμιτάκη (κιθάρα, φωνή).


Στο χώρο υπήρχε φωτογραφική έκθεση αφιερωμένη στους αγώνες του ταξικού εργατικού κινήματος της Σάμου, ενάντια στον πόλεμο και στην προσφυγιά καθώς επίσης και ταμπλό αφιερωμένο στην ποίηση του Μπ. Μπρεχτ για τον κρίση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Το πρωί της ίδια μέρα ο  Burhan Aksakal με μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου και την πρόεδρο της Επιτροπής Ειρήνης Σάμου Ρούλα Στεφανάκη, περιόδευσαν στην Περιφέρεια και συνομίλησαν με τους εργαζόμενους, σε φιλικό κλίμα. Διαπιστώθηκε επίσης ότι υπήρχαν εργαζόμενοι που μιλούσαν τουρκικά, άλλοι που κατάγονταν από τη Σμύρνη κ.λπ. 

Αξίζει, τέλος να ειπωθεί ότι όλη την εβδομάδα τα μέλη των διοικήσεων του Εργατικού Κέντρου και των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, συνομίλησαν για την αξία της Πρωτομαγιάς και των αγώνων της εργατικής τάξης με εκατοντάδες εργαζόμενους σε χώρους δουλειάς σε Σάμο και Ικαρία (ΔΕΗ, αεροδρόμιο, σ/μ, ΕΟΣΣ, χονδρεμπορικά, Πυροσβεστική κ.λ.π.), ενώ έγιναν συσκέψεις από σωματεία.

Οι εκδηλώσεις του ΕΚΣ κορυφώνονται με τις Πρωτομαγιάτικες Απεργιακές συγκεντρώσεις σε Σάμο και Ικαρία τη Δευτέρα 1η Μάη:

Σάμος: στις 10:00 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο στην πόλη της Σάμου και 
Ικαρία: στις 10:30 π.μ. στον Εύδηλο εκδήλωση στο Μνημείο των Εκτελεσμένων της Καισαριανής και στις 12:00 το μεσημέρι η Απεργιακή Συγκέντρωση στην πλατεία του Αγ.Κηρύκου.