AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

28 Απρ 2017

Αποσύρονται για συντήρηση τα κοινόχρηστα ποδήλατα του Δήμου Σάμου

Φωτογραφία: Μανώλης Marg

Εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου ο Δήμος Σάμου προχώρησε στην τμηματική (ανά σταθμό) απόσυρση των κοινόχρηστων ποδηλάτων με σκοπό την επαρκή συντήρησή τους, όπως και των σταθμών. 

Η συνολική επαναφορά τους είναι προγραμματισμένη μετά την ολοκλήρωση του τεχνικού ελέγχου τους μέχρι την 25η Μαΐου 2017. 

Αναφορικά με την υπηρεσία κοινόχρηστων ποδηλάτων ο Δήμος επισημαίνει τα εξής:

"Στις 27 Σεπτεμβρίου 2016 ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της υπηρεσίας κοινόχρηστων ποδηλάτων του Δήμου Σάμου. Με τον όρο πιλοτική λειτουργία εννοούμε την δοκιμαστική εκείνη περίοδο όπου καταγράφονται, παρακολουθούνται και εξάγονται συμπεράσματα προκειμένου να οδηγηθούμε σε μια ασφαλή και με το δυνατό λιγότερα προβλήματα λειτουργία αυτής της υπηρεσίας προς τους πολίτες. 

Είναι γνωστό ότι η Σάμος δοκιμάζεται από το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα. Οι δύο σταθμοί ποδηλάτων που χωροθετούνται στην ευρύτερη περιοχή των δύο λιμανιών για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσαν σημείο συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού μεταναστών/προσφύγων και διαπιστώθηκαν σημαντικές φθορές με αποτέλεσμα μην είναι δυνατή η πραγματική χρήση τους. 

Η συνολική χωροθέτηση των σταθμών ποδηλάτων, η οποία προηγήθηκε αρκετά χρονικά της έναρξης του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος έγινε με βάση τα σημεία εξυπηρέτησης των πολιτών, του προς τότε υλοποίηση ποδηλατόδρομου και της συνολικής ανάπλασης της παραλιακής στο πλαίσιο του προγράμματος "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΑΣΤΙΚΑ ΕΡΓΑ ΒΑΘΕΩΣ ΤΟΥ Β.ΑΙΓΑΙΟΥ".

Η Δημοτική Αρχή με βάση το στρατηγικό της σχεδιασμό στον οποίο προτάσσονται θέματα βιώσιμης αστικής κινητικότητας και παρά τη γνωστή δυσμενή οικονομική κατάσταση των Δήμων, από την αρχή της πιλοτικής λειτουργίας του προγράμματος αναθέτει την συντήρηση των ποδηλάτων και του λογισμικού συστήματός τους σε εξειδικευμένη εταιρία, με την οποία δεν έχει καμία οικονομική εκκρεμότητα.

Ο Δήμος Σάμου προσηλωμένος στον παραπάνω στόχο συμμετείχε για δεύτερη χρονιά (το 2016) στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας -η οποία διεξήχθη παρουσία στελεχών του αρμόδιου Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος- και με βάση την τεχνική αναφορά εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αξιολογήθηκε θετικά ο σχεδιασμός, την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος σύμφωνα με το όραμα του Δήμου για την βιώσιμη κινητικότητα που προβλέπει νέες εγκαταστάσεις ποδηλάτων με ενεργειακά στέγαστρα, smart e-bikes και ποδήλατα για ΑΜΕΑ. Υπογραμμίζεται ότι το εν λόγω πρόγραμμα του Δήμου Σάμου προκρίθηκε στην τελική δεκάδα βράβευσης που προέκυψε από τη διαγωνιστική διαδικασία στην οποία συμμετείχαν 2.247 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης".