AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

1 Απρ 2018

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ: Κάλαντα του Λαζάρου σε Μυτιληνιούς και Πλάτανο Σάμου!

Φωτογραφίες της Κούλας Καραμηνά

Τα κάλαντα του Λαζάρου αντήχησαν για άλλη μια χρονιά αυτό το Σάββατο στους Μυτιληνιούς και στον Πλάτανο Σάμου!

Με πρωτοβουλία του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών Σάμου, τα παιδιά του χωριού βγήκαν να τραγουδήσουν τα παραδοσιακά αυτά κάλαντα από σπίτι σε σπίτι και από γειτονιά σε γειτονιά!

Στο διάβα τους μοίραζαν τα "λαζαράκια", μικρά γλυκά ψωμάκια στο σχήμα ανθρώπου, με τα χέρια σταυρωμένα στη κοιλιά. Σύμφωνα με την παράδοση, τα ψωμάκια αυτά παριστάνουν τον Άγιο Λάζαρο που αναστήθηκε από τον Χριστό.

Τα παιδιά πέρασαν από όλες τις γειτονιές και τις εκκλησίες του χωριού: τον Άγιο Δημήτριο, τον Άγιο Σπυρίδωνα, την Αγία Ματρώνα, τον Άγιο Αντώνιο, τη Βαγγελίστρα, τον Άγιο Νικόλαο και την Παναγία.

Δείτε τις φωτογραφίες που ανάρτησε η Κούλα Καραμηνά στη σελίδα του του Εκπολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Μυτιληνιών Σάμου στο Facebook!









Αναβίωση του εθίμου και στον Πλάτανο Σάμου

Το έθιμο του Λαζάρου αναβίωσε και φέτος στο ορεινό χωριό Πλάτανος της Σάμου.


Το Σάββατο του Λαζάρου είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθόδοξης Εκκλησίας με πιο διαδεδομένο έθιμο να είναι τα "κάλαντα του Λαζάρου".

Όπως αναφέρει ο Βασίλης Κασώτης, ο οποίος τράβηξε και την επόμενη φωτογραφία, "τα παλαιότερα χρόνια, όπως μέχρι σήμερα, το έθιμο του Λαζάρου αναβιώνει με γυναίκες και παιδιά να μαζεύουν από το προηγούμενο βράδυ λουλούδια, να στολίζουν τα καλάθια τους και να γυρνάνε πόρτα πόρτα του χωριού να λένε τα κάλαντα και να ραίνουν λουλούδια. 

Επίσης οι εναπομείναντες ξυλόφουρνοι έχουν ανάψει για να ψηθούν από τις πρώτες πρωινές ώρες τα λαζαράκια και το χωριό του Πλατάνου "μυρίζει Πάσχα" από το Σάββατο του Λαζάρου μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα".