AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

10 Οκτ 2018

Π.Α.ΜΕ και σύλλογοι για τα προσφυγόπουλα στα σχολεία της Σάμου


Τις θέσεις τους σχετικά με την ένταξη των προσφυγόπουλων στα σχολεία της Σάμου παρουσίασαν το ΠΑ.Μ.Ε Εκπαιδευτικών Σάμου, η Πανσαμιακή Επιτροπή Ειρήνης και η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου.

Το ΠΑ.Μ.Ε απευθύνεται για το θέμα στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών του νησιού:

"Συνάδελφε, συναδέλφισσα εκπαιδευτικέ,
Αγαπητέ γονιέ,

Η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε για άλλη μια φορά με ελλείψεις, άγχος, και το χέρι όλο και πιο βαθιά στην τσέπη για να μπορέσουμε να καλύψουμε τα κενά και τις ανάγκες που η κυβέρνηση με την πολιτική της παγιώνει και μεγαλώνει, κοροϊδεύοντας ταυτόχρονα εκπαιδευτικούς και γονείς ότι τάχα ήρθε η κανονικότητα και για τα σχολεία. Η πραγματικότητα, βέβαια, τους διαψεύδει καθημερινά. 

Όμως, φέτος στα σχολειά μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε κι άλλη μια ανάγκη. Τα παιδιά που έχουν βρεθεί ως πρόσφυγες μαζί με τις οικογένειές τους εγκλωβισμένα στο νησί και τη χώρα μας. 

Ως εκπαιδευτικοί και γονείς να αναλογιστούμε: 

Έχουμε το δικαίωμα να στερήσουμε από αυτά τα παιδιά – θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων το δικαίωμα στη μόρφωση;

Θεωρούμε ότι λύση είναι η σύγκρουση με την πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ, απαιτώντας παράλληλα τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών απ’ το νησί και τη χώρα. Αυτό σημαίνει να απαιτήσουμε να κλείσουν τα hotspot στα νησιά τώρα. 

Όσο, όμως, αυτά τα παιδιά είναι στο νησί μας μπορούμε να γίνουμε κι εμείς συνένοχοι στο έγκλημα;
Να συμβάλουμε με τη στάση μας στην απομόνωση και στην εγκατάλειψη αυτών των παιδιών;

Μπορεί ένας γονιός κι ένας εκπαιδευτικός να ξεχωρίζει τα παιδιά ανάλογα με την εθνικότητα, τη φυλή και τη θρησκεία τους;

Εμείς λέμε κατηγορηματικά όχι! Ως εκπαιδευτικοί, έχουμε υποχρέωση να δώσουμε κάθε ευκαιρία σε όλα τα παιδιά στο να μορφωθούν. Έχουμε χρέος να διαπαιδαγωγήσουμε τους μαθητές μας ώστε πάνω απ' όλα ν’ αγαπούν τους ανθρώπους, να τους μάθουμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας.

Ως γονείς που ξέρουμε πώς είναι να δυσκολευόμαστε να πάρουμε ακόμη κι ένα νέο ζευγάρι παπούτσια στο παιδί μας και κλαίει γιατί το κοροϊδεύουν στο σχολείο ή επειδή οι συμμαθητές του το κοροϊδεύουν ακόμη και που φοράει γυαλιά ή είναι πιο παχύ ή πιο κοντό απ’ τα υπόλοιπα, έχουμε υποχρέωση να ανοίξουμε την αγκαλιά μας σε όλα τα παιδιά και να τα κάνουμε να νιώσουν αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή ισότιμα με όλα τα υπόλοιπα. Να μην ξεχωρίσουμε κανένα!

Αυτό δε σημαίνει ότι δε διεκδικούμε τις προϋποθέσεις για να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά η πρόσβασή τους στο σχολειό, όμως, η δική μας στάση και η αγκαλιά είναι η πρώτη και η πιο καθοριστική προϋπόθεση.

Διεκδικούμε:

Να απεγκλωβιστούν ΤΩΡΑ όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

Να ανατραπούν οι αποφάσεις ΕΕ και κυβέρνησης που εγκλωβίζουν πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Ανοιχτοί χώροι προσωρινής φιλοξενίας για πρόσφυγες και μετανάστες με ανθρώπινες συνθήκες στέγασης, σίτισης, ιατρικής περίθαλψης.

Εκπαίδευση για όλα τα παιδιά των προσφύγων και μεταναστών αποκλειστικά με κρατική ευθύνη. 

Έξω οι ΜΚΟ από τις δομές.

Να διασφαλισθεί το απαραίτητο εκπαιδευτικό, επιστημονικό  και βοηθητικό προσωπικό και να καλυφθούν όλες οι υλικές και λοιπές προϋποθέσεις για ουσιαστική εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων, τόσο στα σχολεία (ΖΕΠ -ΔΥΕΠ) όσο και στους χώρους φιλοξενίας.

Εμβολιασμοί και ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας.

Να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά των παιδιών στα σχολεία, με συνοδούς.

Να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές.

Οι αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους για την προστασία αυτών των παιδιών.

Υποδεχόμαστε τα προσφυγόπουλα στα σχολειά μας!

Παίρνουμε πρωτοβουλίες υποδοχής, γνωριμίας, έμπρακτης αλληλεγγύης και φιλίας!"

Σε σχετική ανακοίνωση της Πανσαμιακής Επιτροπής Ειρήνης αναφέρονται αναλυτικά τα εξής:

"Με αφορμή την ίδρυση Δομών Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΕΥΠ) σε σχολεία της Σάμου, αρκετοί γονείς καθοδηγούμενοι από το φόβο και το ρατσισμό που ύπουλα σπέρνουν στη κοινωνία τα τελευταία χρόνια ξενοφοβικές – ρατσιστικές κινήσεις και πρόσωπα, οδηγούνται σε αποφάσεις που μας γυρίζουν στην εποχή του «ανθρώπου των σπηλαίων».

Με διάφορες προφάσεις, κλείνουν τη πόρτα στα προσφυγόπουλα. Τους αρνούνται το δικαίωμα στη μόρφωση.

Ας σκεφτούν: Όποιος πραγματικά νοιάζεται για τα παιδιά του, νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, ανεξάρτητα από το χρώμα τους, τη γλώσσα τους, τη θρησκεία τους. 

Ο εχθρός μας δεν είναι τα μικρά και καταταλαιπωρημένα παιδιά που άφησαν την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι το σύστημα που γεννά την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά. Είναι η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ και η συμφωνία τους με την Τουρκία που έχουν οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στη χώρα μας, οδηγώντας τους στην απελπισία και την εξαθλίωση.

Έχουμε ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας να μην πιάσει τόπο το ρατσιστικό δηλητήριο που ρίχνεται με αφορμή την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων. Να μάθουμε στα παιδιά μας την αλληλεγγύη, τη συλλογική δράση. Να μάθουν ν’ αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, για μια ζωή χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση.

Καλούμε όλους τους γονείς

- να υποδεχθούμε τα προσφυγόπουλα στα σχολεία σα να ‘ναι δικά μας παιδιά.

Διεκδικούμε:

Μόρφωση όλων των προσφυγόπουλων μέσα στα σχολεία, με αποκλειστική κρατική ευθύνη, χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι εμβολιασμοί και να δοθούν ιατρικές βεβαιώσεις (ΑΔΥΜ) με ευθύνη των δημόσιων δομών υγείας καθώς και να παρθούν όλα τα μέτρα υγιεινής.

Να στηριχτούν και να χρηματοδοτηθούν επιπλέον τα σχολεία που φιλοξενούν προσφυγικές δομές (εκπαιδευτικοί, μεταφορά, καθαριότητα).

Από σήμερα να ενισχύσει ο δήμος την υπηρεσία καθαριότητας των σχολείων.

Να κλείσει ΤΩΡΑ το χοτ σποτ.

Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες – τα θύματα των πολέμων - από τα νησιά, με τη μεταφορά τους σε κέντρα της ηπειρωτικής χώρας, όπου εκεί να γίνεται η κατάθεση των εγγράφων για την έκδοση ασύλου, με προορισμό τη χώρα που επιθυμούν.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 17 ΟΚΤΩΒΡΗ 2018 στη συγκέντρωση στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΥΘΑΓΟΡΑ στις 7 μμ, που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου και συμμετέχουν δεκάδες σωματεία , σύλλογοι και φορείς του νησιού".

Η Προοδευτική Κίνηση Γυναικών Σάμου από την πλευρά της αναφέρει για το θέμα της ένταξης των προσφυγόπουλων στα σχολεία του νησιού:

"Νέα γυναίκα, μητέρα, γιαγιά

Απευθυνόμαστε σε σένα που φέρνεις στα σπλάχνα σου τη ζωή. Που επιθυμείς το καλύτερο για το παιδί και το εγγόνι σου. Να μεγαλώσει με ειρήνη, υγεία, σωστή μόρφωση. Να έχει τα παιχνίδια, τα μολύβια, το γέλιο του, το σχολειό του, καλή και σωστή διατροφή. Αυτά επιθυμούν όλες οι μανάδες και οι γιαγιάδες σε κάθε γωνιά της γης. 

Σήμερα που χιλιάδες πρόσφυγες, χιλιάδες μικρά παιδιά, ορφανά, δυστυχισμένα, που είδαν τους γονείς και τους συγγενείς τους να πεθαίνουν από τις βόμβες, που είδαν τα σπίτια τους να γκρεμίζονται, που είδαν άλλους να πνίγονται στις θάλασσες, εμείς οι γυναίκες πρέπει ν' ανοίξουμε την αγκαλιά μας. Να προσπαθήσουμε όσο μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές τους. 

Το ίδιο θα θέλαμε και απ' αυτές τις γυναίκες, απ' αυτούς τους λαούς, αν βρισκόμασταν κι εμείς ικέτες στον τόπο τους.

Γι' αυτό σε καλούμε να παλέψεις μαζί μας για να κλείσει οριστικά το Hot Spot και να μην ανοίξει άλλο. Όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες να πάνε για λίγο στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί στις χώρες που επιθυμούν, για να ζήσουν κι αυτοί τη δική τους ζωή, να μπορέσουν να στήσουν τα σπιτικά τους. Έτσι θα λυθεί διά παντός το πρόβλημα και για μας και γι αυτούς.

Μέχρι τότε δεν γίνεται τα μικρά παιδάκια να ζουν μέσα στη βρωμιά και στη δυστυχία. Πρέπει να είναι στο σχολείο. Να μάθουν στοιχειωδώς λίγα γράμματα στη χώρα που τα φιλοξενεί. Να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις αιτίες, που είναι οι πόλεμοι των πλουσίων για να γίνουν πλουσιότεροι, που έφεραν στο νησί μας τα προσφυγόπουλα. Γονείς, δάσκαλοι και παιδιά να γίνουμε μια μεγάλη αγκαλιά που θα χωράει όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από θρησκεία, φυλή ή φύλο. Είναι παιδιά και έχουν δικαίωμα στη μόρφωση, όπως τα παιδιά τα δικά μας, όπως τα παιδιά όλου του κόσμου.

Φυσικά και πρέπει να απαιτήσουμε όλα τα παιδιά ελληνόπουλα και προσφυγόπουλα να έχουν πιστοποιητικά υγείας, να είναι εμβολιασμένα. Φυσικά και πρέπει να απαιτήσουμε από το Δήμο να προσλάβει εργαζόμενους στην καθαριότητα. 

Την δικαιολογημένη οργή μας για την ανεργία, τη φτώχεια, τους φόρους, την προσφυγιά, να την κάνουμε αγώνα, να χτυπήσουμε τους πραγματικούς ενόχους. Αυτούς που έφεραν εμάς και τους πρόσφυγες σ' αυτή τη θέση. Θύματα είμαστε όλοι της ίδιας πολιτικής. Κυβέρνηση - ΕΕ - Τουρκία φυλακίζουν τους πρόσφυγες στο νησί μας. Κυβέρνηση - ΕΕ μας βουλιάζουν μέρα με τη μέρα στη φτώχεια. 

Πάλεψε για να κλείσει οριστικά το hot spot και να μην ανοίξει άλλο. Για απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Για να πάνε όλα τα παιδιά στο σχολείο 

Έλα την Τετάρτη 17 Οκτώβρη και ώρα 7 μ.μ. στη Πλατεία Πυθαγόρα στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Σάμου"

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com