AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

13 Ιουν 2019

Πρόσκληση για παροχή θέσεων μαθητείας στους αποφοίτους των ΕΠΑ.Λ. Σάμου


Τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς της Σάμου που ενδιαφέρονται να διαθέσουν θέσεις μαθητείας για το Μεταλυκειακό Έτος - Τάξη Μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) του νησιού κατά το σχολικό έτος 2019-2020 καλεί το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ο θεσμός του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας» αποτελεί μια εναλλακτική μαθησιακή δομή, μετά την αποφοίτηση από το ΕΠΑΛ, παρέχοντας στους ενήλικες απόφοιτους του, την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στον χώρο εργασίας του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα.

Το Μεταλυκειακό έτος - Τάξη μαθητείας των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑ.Λ.) απευθύνεται σε αποφοίτους ΕΠΑ.Λ., έχει διάρκεια 9 μηνών, η οποία ξεκινάει από τον Οκτώβριο 2019 και περιλαμβάνει: 
    
• Σύναψη Σύμβασης Μαθητείας μεταξύ του μαθητή και του  εργοδότη που τον υποδέχεται καθώς και της Εκπαιδευτικής Δομής φοίτησης.
    
• «Πρόγραμμα Εργαστηριακών Μαθημάτων της ειδικότητας» μία (1) ημέρα την εβδομάδα για επτά (7) διδακτικές ώρες σε Σχολικά Εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ ή σε Εργαστηριακά Κέντρα (ΕΚ).
    
• «Πρόγραμμα Εκπαίδευσης στο Χώρο Εργασίας» δημοσίου ή ιδιωτικού τομέα με ρυθμισμένο πλαίσιο, διάρκειας είκοσι οκτώ (28) ωρών εβδομαδιαίως επιμερισμένο σε τέσσερις (4) ημέρες.   Το πρόγραμμα μαθητείας περιλαμβάνει για τους μαθητευόμενους : σύμβαση μαθητείας, εκπαιδευτή στο χώρο απασχόλησης, αμοιβή, η οποία ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη, (22,83€), ήτοι 17,12 ευρώ και πλήρη εργασιακά   και ασφαλιστικά δικαιώματα.
    
• Τέλος, το «Μεταλυκειακό Έτος -  Τάξη Μαθητείας» το ΕΠΑ.Λ. παρέχει  στους αποφοίτους του την αναβάθμιση των επαγγελματικών προσόντων τους στο επίπεδο 5 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων καθώς και τη διαδικασία της πιστοποίησης των επαγγελματικών δεξιοτήτων τους μέσω του ΕΟΠΠΕΠ.

Οι φορείς του Ιδιωτικού Τομέα που επιθυμούν να προσφέρουν θέσεις μαθητείας θα πρέπει να προβούν σε  αναγγελία των διαθέσιμων θέσεων μαθητείας στο portal του ΟΑΕΔ  χρησιμοποιώντας τους κωδικούς TAXISNET για την είσοδο τους.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες καταχώρησης των θέσεων μαθητείας είναι:

α) μέχρι 30/6/2019 για τους δημόσιους φορείς και

β) μέχρι 6/9/2019 για τους ιδιωτικούς φορείς.

Για την ενημέρωση τους περί της μαθητείας των αποφοίτων των ΕΠΑ.Λ. οι ιδιωτικοί φορείς μπορούν να συμβουλεύονται το Συνοπτικό ενημερωτικό σημείωμα για τους εργοδότες της περιόδου 2019-2020 (κυρίως του ιδιωτικού τομέα) καθώς και τη σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ (Γνωστοποίηση Εγκυκλίου 20 του ΕΦΚΑ) .

Ειδικότητες του Μεταλυκειακού έτους – Τάξης Μαθητείας που μπορούν να λειτουργήσουν στα ΕΠΑΛ Νομού Σάμου:
    
1. Τεχνικός Οχημάτων
    
2. Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών
    
3. Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών
    
4. Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων
    
5. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων
    
6. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής
    
7. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών
    
8. Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ
    
9. Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών
    
10. Αισθητικής Τέχνης

Το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων καλεί τους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να στηρίξουν για άλλη μια χρονιά το θεσμό της μαθητείας, επενδύοντας στη βελτίωση των δεξιοτήτων των νέων, που επέλεξαν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, ως εκπαιδευτική διαδρομή για την αποτελεσματική τους ένταξη στην αγορά εργασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Χαριλάου Ειρήνη, υπεύθυνη Μαθητείας της ΔΙ.Δ.Ε. Σάμου, στο τηλέφωνο 2273022177.

Διαβάστε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για ιδιώτες και επίσης την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ:

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com