AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

17 Σεπ 2019

ΕΚΣ-ΑΔΕΔΥ Σάμου: Απεργία στις 24/9 για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο


Με απεργιακή κινητοποίηση στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο απαντούν την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Οργανώνουν και συγκέντρωση τη μέρα εκείνη, στις 10:00 στα γραφεία του ΕΚΣ.

Σύμφωνα με το ΕΚΣ, "η κυβέρνηση της ΝΔ φέρνει στη Βουλή "αναπτυξιακό" πολυνομοσχέδιο, που στο όνομα της "ανάπτυξης" δίνει προνόμια στο κεφάλαιο και "σαρώνει" μισθούς και συνδικαλιστικά δικαιώματα που έχουν απομείνει, συνεχίζοντας από κει που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ την επίθεση στους εργαζόμενους.

Καταργεί στην ουσία τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας (Σ.Σ.Ε.) και την υποχρεωτικότητά τους, αν "δημιουργούν προβλήματα" στην ανταγωνιστικότητα, δηλαδή στα κέρδη των επιχειρήσεων, προβλέπει επιπλέον "εξαιρέσεις" και "πρόσθετες προϋποθέσεις" σε περιοχές που ορίζονται σαν "ειδικές οικονομικές ζώνες" ή σε επιχειρήσεις που θα επικαλούνται  οικονομικά προβλήματα.

Κάνει τις επιχειρησιακές και τοπικές συμβάσεις να υπερισχύουν της κλαδικής. Άρα, οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη μείωση των άθλιων μισθών μας. Ήδη ο μέσος μισθός είναι επίσημα μειωμένος κατά 25%, αλλά προφανώς αυτό δεν φτάνει για την "ανάπτυξή τους" και "πρέπει" να μειωθεί και άλλο!

Καταργείται το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία (ΟΜΕΔ), ώστε να μη βγαίνουν ούτε καν διαιτητικές αποφάσεις για την αμοιβή των εργαζομένων.

Προβλέπει ότι όταν ο εργοδότης δεν πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει ευθύνη και ο εργαζόμενος, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζονται τα ένσημα.

Για να περάσουν ανενόχλητοι όλες αυτές τις αντεργατικές ανατροπές και μια σειρά "δώρα" για το κεφάλαιο, κυβέρνηση και  εργοδοσία θέλουν "σιγή νεκροταφείου", με τα συνδικάτα υποταγμένα και ελεγχόμενα, με τους εργαζόμενους να μην αντιδρούν. Γι αυτό στο νομοσχέδιο προωθεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων και των εργαζομένων, επιχειρώντας να βάλει τους αγώνες και τη συνδικαλιστική δράση στον "γύψο".

Ορίζει τον υπουργό "ανώτατο άρχοντα", που θα παρεμβαίνει και θα αποφασίζει για τη λειτουργία των σωματείων, καταργώντας τα καταστατικά και την αυτοτέλειά τους.

Θεσπίζει ηλεκτρονικό μητρώο και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, καταργώντας τις συλλογικές διαδικασίες, όπως τις γενικές συνελεύσεις, τη ζωντανή συζήτηση μεταξύ των συναδέλφων που υπάρχει σε αυτές, εμποδίζει τη λήψη αποφάσεων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Βάζει μεγαλύτερα εμπόδια στην απεργία.

Ανοίγει τον δρόμο τα προσωπικά στοιχεία των εργαζομένων που θα έχει το ηλεκτρονικό μητρώο και η ηλεκτρονική ψηφοφορία να παραδίδονται στην εργοδοσία, για να ελέγχουν τα πραγματικά συνδικάτα και τους εργαζόμενους, αφού το τι στοιχεία θα έχουν και πού θα πηγαίνουν θα το αποφασίζει ο υπουργός εργασίας" αναφέρει, μεταξύ άλλων, το ΕΚΣ, που ξεκαθαρίζει: "Δεν θα τους αφήσουμε να σαρώσουν και να τσαλαπατήσουν τα πάντα!".

"«Όχι» στο πολυνομοσχέδιο που τσακίζει εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα για να εξασφαλίσει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων" λέει και η ΑΔΕΔΥ Σάμου, που, μεταξύ άλλων, αναφέρει: "Απαντάμε με 24ωρη απεργία σε κάθε κυβερνητική προσπάθεια παρέμβασης στη λειτουργία και στη δράση των σωματείων".

Αρχική δημοσίευση στο My Samos Blog: www.my-samos.blogspot.com