AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Νοε 2012

Βία κατά των γυναικών: Υπάρχει διέξοδος στο αδιέξοδο;


Μία στις τρεις γυναίκες, θα πέσει θύμα βίαιης συμπεριφοράς, κάποια στιγμή της ζωής της. Το άκρως ανησυχητικό αυτό ποσοστό, εμφανίζεται σε σύγχρονες μετρήσεις του Κέντρου Ερευνών σε Θέματα Ισότητας, σύμφωνα με όσα επισήμανε στην εισήγησή της η συμβουλευτική ψυχολόγος Πωλίνα Καστράνη, μιλώντας στο αμφιθέατρο του ΕΠΑΛ Σάμου, στο πλαίσιο των διαλέξεων της Ακαδημίας των Πολιτών.

Οι μορφές της βίας κατά των γυναικών, που αποτελούσε και το θέμα της διάλεξης, μπορούν να είναι πολλές (σωματική, ψυχολογική, λεκτική, σεξουαλική, οικονομική κ.α) και έχει άμεσες επιπτώσεις στη σωματική και ψυχική τους  υγεία.

«Το φάσμα μέσα στο οποίο εκδηλώνεται η βία,  καταλαμβάνει  μεγάλο μέρος της κοινωνικής ζωής των γυναικών» σημείωσε η κα Καστράνη «και τείνει να πάρει διαστάσεις επιδημίας».

Η ψυχολόγος αναφέρθηκε στην έμφυλη μεροληψία και τον σεξισμό, την αντικειμενοποίηση, την υιοθέτηση από την γυναίκα μιας οπτικής τρίτου προσώπου, την αυτοενοχοποίηση του θύματος ενδοοικογενειακής βίας, τις προεκτάσεις και τα μοτίβα πεποιθήσεων που περνούν από γενιά σε γενιά, την κουλτούρα και τον εθισμό στη βία αλλά και τις συμβουλευτικές παρεμβάσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην άρση του αδιεξόδου.

Η διάλεξη, ολοκληρώθηκε με ερωτήσεις των σπουδαστών της Ακαδημίας σε επιμέρους θέματα που αφορούσαν κυρίως στο ρόλο των δύο φύλων, τις συγκρούσεις και τις μορφές βίας που ασκούνται στη γυναίκα αλλά και τα παιδιά, εντός οικογενειακού περιβάλλοντος.

γράφει η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Ικαρίου