AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Νοε 2012

Η νέα δράση της Ομάδας Περιβαλλοντικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος


Την εγκατάσταση ανεμογεννήτριας και φωτοβολταϊκών μονάδων στη νέα ερευνητική βάση της, στο Πυθαγόρειο, έχει ξεκινήσει η Ομάδα Περιβαλλοντικής Καινοτομίας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος.

Παράλληλα, συνεχίζεται η παραγωγή Βιοντίζελ από χρησιμοποιημένο μαγειρικό λάδι που συλλέγεται από μικρά νησιά, το οποίο θα κατέληγε διαφορετικά είτε στη θάλασσα, είτε στις αποχετεύσεις. Αυτό θα είχε ως συνέπεια είτε τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, είτε την καταστροφή των δικτύων αποχέτευσης και των μονάδων βιολογικού καθαρισμού. Άμεσος στόχος αυτής της δράσης είναι καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες του Αρχιπελάγους σε καύσιμα κίνησης, με προτεραιότητα στο ερευνητικό σκάφος του, του οποίου ο κινητήρας έχει ήδη τροποποιηθεί κατάλληλα.

Στο μεταξύ, για να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, τα μέλη του Ινστιτούτου αντικατέστησαν τους συμβατικούς λαμπτήρες των εγκαταστάσεών τους με LED και τις ενεργοβόρες συσκευές με σύγχρονης τεχνολογίας, χαμηλής κατανάλωσης και υψηλής απόδοσης (πχ ψυγεία Α++, κουζίνα φωταερίου, ηλιακή κουζίνα κ.ά). Η διαφορά ήταν ορατή από την πρώτη κιόλας εβδομάδα, αφού η κατανάλωση ενέργειας μειώθηκε κατά 40%. Τοποθέτησαν, επίσης, και συστήματα διαδικτυακής παρακολούθησης ενεργειακής κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο.

Στο Ινστιτούτο λειτουργεί και Κιβωτός Σπόρων, με στόχο τη συλλογή, μακροχρόνια φύλαξη και καλλιέργεια τοπικών ποικιλιών. Παράλληλα με τη σποροπαραγωγή, οι καλλιέργειες του Αρχιπελάγους καλύπτουν μεγάλο μέρος των διατροφικών αναγκών της πολυπληθούς ερευνητικής ομάδας του.

Δείτε φωτογραφίες από την τρέχουσα δράση του "Αρχιεπελάγους":








Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση του "Αρχιπελάγους" είναι διαθέσιμες εδώ.