AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Ιαν 2020

ΒΙΝΤΕΟ: Απομακρύνθηκε η βόμβα - Η ιστορία της

Φωτογραφία: Δ. Βογιατζής

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρωί της Τρίτης η επιχείρηση για την απομάκρυνση κι εξουδετέρωση της βόμβας, βάρους 52 κιλών, που εντοπίστηκε στην πόλη της Σάμου, στην περιοχή Χαρουπιές. Πλάνα από την επιχείρηση απομάκρυνσης μπορείτε να παρακολουθήστε στο επόμενο βίντεο του Δημήτρη Βογιατζή.


Ο δήμος Ανατολικής Σάμου αναφέρει πως "η περιοχή είναι πλέον ασφαλής και οι πολίτες μπορούν να επιστρέψουν στις κατοικίες και στις επιχειρήσεις τους".

Παράλληλα, ευχαριστεί ιδιαίτερα την 79 ΑΔΤΕ και την ομάδα EOD του Τάγματος Εκκαθαρίσεως Ναρκοπεδίων Ξηράς (ΤΕΝΞ), καθώς επίσης την Ελληνική Αστυνομία, το Γενικό Νοσοκομείο Σάμου, το ΕΚΑΒ και την Π.Υ. Σάμου, καθώς και τους πολίτες για την υποδειγματική συνεργασία με τις Αρχές και το προσωπικό Πολιτικής Προστασίας.

Φωτογραφία: ΕΡΤ Β. Αιγαίου

Η βόμβα είχε τη δική της ιστορία

Πιθανότατα από το 1943, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, βρισκόταν θαμμένη στις Χαρουπιές η βόμβα που εξουδετερώθηκε το πρωί και μεταφέρθηκε στο πεδίο βολής στη Στεφάνα για ελεγχόμενη έκρηξη.

Τότε, και συγκεκριμένα στις 17 Νοεμβρίου, η Σάμος είχε βομβαρδιστεί από τους Γερμανούς και μάλιστα, για δεύτερη φορά.

Η πρώτη ήταν και πάλι Νοέμβριο, το 1940, αλλά από τους Ιταλούς και έγινε εξαιτίας της επίθεσης, που οργάνωσαν και πραγματοποίησαν Σαμιώτες, εναντίον ιταλικού φυλακίου στο Αγαθονήσι, στις αρχές του ελληνοϊταλικού πολέμου. 

Η "απάντηση" των Ιταλών υπήρξε άμεση, με τρία πολεμικά πλοία να βομβαρδίζουν το Τηγάνι (σημ. Πυθαγόρειο), ενώ, την ίδια μέρα, έξι ιταλικά αεροπλάνα βομβάρδισαν το λιμάνι του Βαθιού για περίπου μισή ώρα.

Ο βομβαρδισμός της Σάμου, ωστόσο, τρία χρόνια αργότερα, από τους Γερμανούς, υπήρξε σφοδρότατος και καταστροφικός, καθώς κράτησε τρεις ώρες, αφήνοντας πίσω του 75 θύματα, 300 τραυματίες και τεράστιες υλικές καταστροφές.

Ουσιαστικά, ήταν η γερμανική αντίδραση εναντίον των πρώην συμμάχων τους, Ιταλών, όσο και εναντίον της Σάμου, καθώς, μετά τη συνθηκολόγηση των πρώτων και την απελευθέρωση του νησιού, γνωστή και ως "προσωρινή απελευθέρωση της Σάμου", η Σάμος έγινε το πρώτο ελληνικό έδαφος που απελευθερώθηκε στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. 

Στο διάστημα, λοιπόν, αυτό το νησί διοικήθηκε από Προσωρινή Διοικητική Επιτροπή, με επικεφαλής τον μητροπολίτη Ειρηναίο. 

Τότε, ήρθε στη Σάμο ο υπουργός της εξόριστης ελληνικής κυβέρνησης στο Κάιρο, Μανόλης Σοφούλης και περί τα τέλη Οκτωβρίου ο Ιερός Λόχος, 200 μαχητές του οποίου έπεσαν με αλεξίπτωτα στη Βλαμαρή, για την ενίσχυση της αμυντικής δύναμης του νησιού εναντίον των Γερμανών, που την αποτελούσαν η Ιταλική Μεραρχία CUNEO, 1.200 Έλληνες αντάρτες και 700 Βρετανοί.

Η γερμανική αντίδραση, ωστόσο, στις εξελίξεις υπήρξε, όπως προείπαμε, σκληρότατη, βίαιη και καλά μελετημένη...


Πηγή ιστορικών πληροφοριών: gazzetta.gr

Τα φτηνότερα αεροπορικά εισιτήρια και Εισιτήρια για όλα τα πλοία