AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

19 Ιαν 2020

BINTEO: Στο νέο ΚΥΤ της Σάμου ο υπ. Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης


Στη Σάμο βρέθηκε το πρωί της Κυριακής ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συνοδευόμενος από τον ειδικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής, Μάνο Λογοθέτη, και τον διευθυντή του υπουργικού γραφείου, Κωνσταντίνο Κωστάκη.

Ο κ. Μηταράκης επισκέφθηκε το ΚΥΤ στην πόλη της Σάμου, όπου ενημερώθηκε από τη διοικήτρια του κέντρου, Μαρία-Δήμητρα Νιούτσικου, κι εκπροσώπους της Υπηρεσίας Ασύλου για την κατάσταση που επικρατεί εκεί.

Παράλληλα, είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου, Γιώργο, Στάντζο, καθώς και με τον βουλευτή, Χριστόδουλου Στεφανάδη, τον αντιπεριφερειάρχη, Βασίλη Πανουράκη, και την τοπική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.

Ο υπουργός επισκέφθηκε και το υπό κατασκευή ΚΥΤ στην περιοχή Ζερβού στους Μυτιληνιούς, απ' όπου δήλωσε: 

"Κύρια προτεραιότητά μας είναι η μείωση των ροών. Πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειες ενίσχυσης της προστασίας των συνόρων και να λειτουργήσουν οι επιστροφές προς την Τουρκία και τις χώρες προέλευσης όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Απαραίτητα για αυτό είναι τα νέα ΚΥΤ, τα οποία θα αποσυμφορήσουν τον αστικό ιστό των νησιών. Σήμερα λειτουργούμε με ανοιχτές δομές μέσα στις πόλεις. Σχεδιάζουμε ελεγχόμενες δομές εκτός αστικού ιστού, κι αυτό θα αποσυμφορήσει σημαντικά τα νησιά μας. Είναι ένα δύσκολο έργο, χρειαζόμαστε την ενότητα και τη συνεργασία. Στόχος αυτού του ταξιδιού μου είναι, συνομιλώντας, να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις. Θα κινηθούμε ταχύτατα, δεν έχουμε χρόνο για να περιμένουμε".

Το κυβερνητικό κλιμάκιο υπό τον κ. Μηταράκη μετέβη το μεσημέρι της Κυριακής και στη Λέσβο, για συναντήσεις με βουλευτές του νομού, τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Κώστα Μουτζούρη, και φορείς του νησιού. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη  Μόρια.


Στ. Πέτσας: "Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές στην Τουρκία"

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στον "Ant1", ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφερόμενος στο προσφυγικό-μεταναστευτικό επανέλαβε πως "το σχέδιό μας έχει τέσσερις άξονες και εφαρμόζεται: Ο ένας είναι η φύλαξη των συνόρων. Ο δεύτερος η επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου. Ο τρίτος οι αυξημένες επιστροφές. Ο τέταρτος τα κλειστά προαναχωρησιακά Κέντρα. Ταυτόχρονα αποσυμφορίζουμε τα νησιά και διεθνοποιούμε το πρόβλημα".

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, την Παρασκευή ξεκίνησαν "κάποιες επιστροφές, για να δούμε ότι δουλεύει αυτός ο δίαυλος. Έχει σημασία ότι τηρήθηκε η διαδικασία. Δηλαδή, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου λέει ότι αυτοί οι άνθρωποι δεν δικαιούνται άσυλο και πρέπει να επιστρέψουν. Η Ελληνική Αστυνομία ειδοποιεί τον σύνδεσμο της Τουρκίας. Και ο σύνδεσμος της Τουρκίας μέσω της Frontex φροντίζει για την επιστροφή. Άρα, άνοιξε ένα κανάλι και δουλεύει. Θα συνεχίσουμε τις επιστροφές το επόμενο διάστημα, ώστε να φτάσουμε στον στόχο μας, που είναι οι 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020".