AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

24 Ιαν 2020

Τα συλλυπητήρια για την απώλεια του Κώστα Σοφούλη


Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για την απώλεια του καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, συγγραφέα και πρώην βουλευτή του ΠΑ.ΣΟ.Κ, Κωστα Σοφούλη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή σε ηλικία 83 ετών, εξέδωσαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, η πρόεδρος του ΚΙΝ.Α.Λ, Φώφη Γεννηματά, οι Νομαρχιακές Επιτροπές Σάμου του ΚΙΝ.Α.Λ. και του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ, όπως και η περιφερειακή παράταξη "Τολμάμε για το Β. Αιγαίο".

Το Πρυτανικό Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Αιγαίου εξέδωσε το ακόλουθο ψήφισμα:

"Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου 2020, στην έκτακτη συνεδρίαση του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Πρυτάνισσα, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη, με βαθιά οδύνη ενημέρωσε το Σώμα για την απώλεια του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Προέδρου της πρώτης Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, Καθηγητή Κωνσταντίνου Σοφούλη. 

Η Πρυτάνισσα αναφέρθηκε εκτενώς στον δυναμικό και οραματικό, αλλά και προσηνή χαρακτήρα του εκλιπόντος, στην καθοριστική συμβολή του στην ανάπτυξη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και στο εν γένει πλούσιο ακαδημαϊκό έργο του και στην πολιτική και κοινωνική του προσφορά. 

Επισημάνθηκε ότι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με «πλοηγό» το όραμα του Κωνσταντίνου Σοφούλη συνεχίζει σταθερά τη διεθνοποιημένη αναπτυξιακή του πορεία, με συνέπεια στις σταθερές προσπάθειες και ευγενείς προσδοκίες, ενός εκ των σημαντικότερων ιδρυτικών στελεχών του.

Σε αναγνώριση της σημαντικότατης ανιδιοτελούς προσφοράς του, με τιμή στη μνήμη του και με μεγάλη θλίψη για την απώλεια του δικού μας Δασκάλου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το Πρυτανικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα τα ακόλουθα:

1. Να εκδοθεί το παρόν Ψήφισμα. 
    
2. Να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε όλες τις Μονάδες από σήμερα έως και την ημέρα τέλεσης της εξοδίου ακολουθίας. 
    
3. Να παραστεί αντιπροσωπεία της Πρυτανικής Αρχής στην εξόδιο ακολουθία.
    
4. Να κατατεθεί στεφάνι στη μνήμη του.
    
5. Να επιδοθεί Αντίγραφο του παρόντος Ψηφίσματος στην οικογένεια του    εκλιπόντος.
    
6. Να  δημοσιευθεί το Ψήφισμα στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος και στον τοπικό τύπο".

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά δήλωσε:

"Το ΠΑΣΟΚ και το Κίνημα Αλλαγής αποχαιρετούμε τον Κώστα Σοφούλη. ​
Τον Οραματιστή,  τον πολιτικό, τον Ακαδημαϊκό, τον άνθρωπο. Θα μας εμπνέει πάντα.  ​
Ειλικρινή συλλυπητήριά στην οικογένεια του". ​

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του Κινήματος Αλλαγής:

"Με μεγάλη θλίψη αποχαιρετάμε σήμερα τον σύντροφο, φίλο και οραματιστή Κώστα Σοφούλη. 

Σίγουρα θα στερηθούμε τη φυσική του παρουσία αλλά οι ιδέες, οι αρχές και οι αξίες του θα ζουν καθημερινά μέσα από τους αγώνες και τις δράσεις μας. 

Δεν θα ήταν δυνατόν να βρεθούν λέξεις που να αποτυπώνουν επαρκώς την οξυδέρκεια, την μεστότητα και το ανήσυχο μέχρι την τελευταία στιγμή πνεύμα του. 

Στην οικογένεια και τους οικείους του, τα θερμά και ειλικρινή μας συλλυπητήρια.

Καλό ταξίδι κύριε Καθηγητά…"

Η ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Σάμου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α:

"Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Σάμου εκφράζει τη θλίψη της για το θάνατο του Κώστα Σοφούλη. 

Ο εκλιπών υπήρξε αγωνιστής της δημοκρατίας στα μαύρα χρόνια της χούντας, εξέχων πανεπιστημιακός δάσκαλος και σημαντικός διανοούμενος, οργανωτής και ψυχή του πανεπιστημίου του Αιγαίου, πολιτικά στρατευμένος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, πρόεδρος της ΕΤΒΑ και βουλευτής Σάμου. 

Το πέρασμά του από τη ζωή αφήνει ένα ευδιάκριτο ίχνος.

Με τον Κώστα Σοφούλη είχαμε πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές, όμως στην κρίσιμη διαχωριστική γραμμή των καιρών μας, βρεθήκαμε στο ίδιο στρατόπεδο. 

Υποστήριζε με σθένος, μέχρι την τελευταία του πνοή, τη νεωτερικότητα, τη δημοκρατία, το διαφωτισμό και τον ανθρωπισμό. 

Τιμή στη μνήμη του και χρέος στους δύσκολους καιρούς, που μας έλαχαν, είναι να μην επιτρέψουμε να επικρατήσει ο σκοταδισμός, το μίσος και η απανθρωπιά.

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στους δικούς του ανθρώπους.".

Η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης "Τολμάμε για το Β. Αιγαίο":

"Με θλίψη μάθαμε για τον θάνατο του Κώστα Σοφούλη, ενός ανθρώπου που πρόσφερε στα νησιά μας και τη χώρα μας, τόσο από τη θέση του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου – όντας ο πρώτος ιδρυτικός Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του - όσο και με την έντονη αντιδικτατορική του δράση και την πολιτική του πορεία μετά τη Δικτατορία. 

Εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του".