AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

14 Ιαν 2020

ΒΙΝΤΕΟ-Κ. Μουτζούρης: "Ο κόσμος ξεπέρασε τα όριά του, φοβάμαι και χειρότερα"


"Κάναμε αρκετή υπομονή ως τώρα περιμένοντας από την κεντρική διοίκηση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, αλλά δεν έχουμε δει αποτελέσματα" τόνισε στον "Ant1" ο περιφερειάρχης Β. Αιγαίου. Μιλώντας και στο "ΘΕΜΑ 104,6", ο Κώστας Μουτζούρης έκανε λόγο για "αδιέξοδο", την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επαναλάμβανε ότι το σχέδιο για το μεταναστευτικό προχωράει και δεν αλλάζει...

Πιο αναλυτικά, στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα" του Γιώργου Παπαδάκη, ο κ. Μουτζούρης επισήμανε πως αυτή τη στιγμή στα νησιά του Βορείου Αιγαίου βρίσκονται περίπου 50.000 αιτούντες άσυλο, με τους 27.000 να βρίσκονται στη Λέσβο, όπου η κατάσταση είναι κάτι παραπάνω από ασφυκτική. "Αντιδρούμε για να βρούμε το δίκιο μας, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας" δήλωσε.

Σχολιάζοντας τα επεισόδια που έγιναν το βράδυ της Δευτέρας σε βάρος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότη Μηταράκη, στη Χίο, ξεκαθάρισε πως "καταδικάζουμε τα επεισόδια και εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον κ. Μηταράκη. Αλλά τα γεγονότα αυτά είναι ενδείξεις ότι ο κόσμος έχει ξεπεράσει τα όριά του και φοβάμαι ότι θα γίνουν και χειρότερα".

 

Σε δηλώσεις του και στο "ΘΕΜΑ 104,6", ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου χαρακτήρισε ως "αδιέξοδο" την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με το μεταναστευτικό στα νησιά.

Όπως είπε, "ό,τι σχέδιο και να εκπονηθεί, δεν μπορεί να εφαρμοστεί, γιατί συνεχίζονται ακάθεκτες οι ροές. Είναι η πρώτη χρονιά που και τον χειμώνα έχουμε μεταναστευτικές ροές κι ο αριθμός είναι αυξητικός".

Ο κ. Μουτζούρης επισήμανε πως "δεν προχωράει το σχέδιο για μεταφορά από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, γιατί υπάρχουν αντιδράσεις εκεί», ενώ σχετικά με τις νέες δομές κλειστού τύπου είπε ότι "βρισκόμαστε ακόμα στο Α".

Όπως τόνισε, "ο πληθυσμός του Βορείου Αιγαίου έχει υπερβεί το όριο ελαστικότητας, όπως λένε οι μηχανικοί". Υπογράμμισε, επίσης, ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να υπάρξει φύλαξη συνόρων κι αλλαγή συμφωνιών "για να μειωθεί ο αριθμός των εισερχομένων".

"Δεν θα έπρεπε να γίνεται ταυτοποίηση εδώ και να εγκλωβίζονται. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή" πρόσθεσε, επιμένοντας ότι "η αποτροπή είναι η καλύτερη φύλαξη. Η Frontex υποδέχεται..." είπε με νόημα.

Αυστηρός εμφανίστηκε ο κ. Μουτζούρης και για τις ΜΚΟ, σημειώνοντας ότι "κάποιες προσφέρουν θετικό έργο. Πολλές όμως συμβάλλουν στην αύξηση των μεταναστών, γιατί έχουν τζίρο από την άφιξή τους".

Στ. Πέτσας: "Προχωρούμε τον σχεδιασμό, δεν θα σταματήσει"

Την ίδια ώρα, σε σημερινές δηλώσεις του, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Στέλιος Πέτσας, ανέφερε πως "το μεταναστευτικό είναι βαθιά κοινωνικό ζήτημα, που έχει να κάνει με το σύνολο της κοινωνίας και πρέπει να δούμε τις όποιες αντιδράσεις σε δύο επίπεδα: Σε εκείνες που αφορούν τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και στις αντιδράσεις που καταγράφονται στην ενδοχώρα".

Ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη για αποσυμφόρηση των νησιών και ζήτησε να σταλεί το μήνυμα ότι στα νησιά θα λειτουργήσουν κλειστές δομές και θα κλείσουν οι υφιστάμενες. "Προχωρούμε αυτόν τον σχεδιασμό και δεν θα σταματήσει" ξεκαθάρισε, συμπληρώνοντας ότι σύντομα θα είναι ορατά απτά αποτελέσματα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός συνολικού σχεδίου για βελτίωση της κατάστασης.

Η Π.Ο. ΑμεΑ Β. Αιγαίου

Στο μεταξύ, η Περιφερειακή Ομοσπονδία (Π.Ο.) ΑμεΑ Βορείου Αιγαίου δηλώνει πως στηρίζει το αίτημα που εκφράζεται από τη μεγάλη  πλειοψηφία των νησιών να μη δημιουργηθεί καμία νέα δομή προσφύγων, να κλείσουν όλα τα Hotspot τώρα. Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της, "η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη τόσο για τα νησιά μας, όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες οι οποίοι διαβιούν σε συνθήκες αθλιότητας.

Μόνο ρεαλιστικό αίτημα είναι ο άμεσος απεγκλωβισμός των ανθρώπων αυτών από τα νησιά και τη χώρα. Όχι στη μετατροπή των νησιών μας σε «φυλακές ψυχών». Τα νέα μέτρα της κυβέρνησης θα χειροτερέψουν το πρόβλημα, αφού ετοιμάζονται νέα hot spots, πολύ μεγαλύτερα από τα υπάρχοντα και «κλειστά». Δηλαδή φυλακές που θα οδηγήσουν σε νέες εκρηκτικές και απάνθρωπες καταστάσεις" αναφέρει.

Πηγές: Ant1, protothema.gr