AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Ιαν 2020

Γ. Κουμουτσάκος: Η διεθνής κοινότητα να δείξει αλληλεγγύη στο μεταναστευτικό


Η Ελλάδα, που το 2019 ήταν η κύρια πύλη εισόδου μεταναστών στην Ευρώπη, βιώνει μια «μεταναστευτική κόπωση», δήλωσε σήμερα από το Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να επιδείξει «πραγματική αλληλεγγύη».

Αφού βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής κρίσης του 2015, χρονιά κατά την οποία υποδέχτηκε περισσότερους από 850.000 ανθρώπους, η Ελλάδα έγινε πέρυσι η βασική πύλη εισόδου για την Ευρώπη, με 62.000 μετανάστες.

Κάθε αποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες και τους φόβους των τοπικών κοινοτήτων, εκτίμησε ο κ. Κουμουτσάκος στο Φόρουμ για τη μετανάστευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). «Οι ίδιοι άνθρωποι που άνοιξαν την καρδιά τους και το σπίτι τους κατά την κρίση του 2015, για να βοηθήσουν και να υποδεχτούν μετανάστες και πρόσφυγες, σήμερα, πέντε χρόνια μετά, κλείνουν την πόρτα και την καρδιά τους. Ας είμαστε ρεαλιστές, υπάρχει μια μεταναστευτική κόπωση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη» τόνισε.

Όπως συμπλήρωσε, «όταν βρίσκεται κανείς στα σύνορα μιας περιοχής τόσο ευαίσθητης γεωπολιτικά όσο η Μέση Ανατολή, πρέπει να έχει μια κυβέρνηση έτοιμη να αντιμετωπίσει την κρίση. Είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας, αλλά ταυτόχρονα αναμένουμε μια πραγματική αλληλεγγύη».