AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Ιαν 2020

ΕΚΣ-ΑΔΕΔΥ Σάμου: Στάσεις εργασίας & συμμετοχή στη συγκέντρωση στις 22/1


Στις κινητοποιήσεις της Τετάρτης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό συμμετέχουν το Εργατικό Κέντρο Σάμου (ΕΚΣ) και το τοπικό Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Πιο αναλυτικά, το ΕΚΣ κήρυξε πεντάωρη στάση εργασίας, 10:00-15:00 στον ιδιωτικό τομέα, ενώ οργανώνει και προσυγκέντρωση στις 11:00 στο Γεφυράκι, στο Βαθύ, δίπλα στα ΚΤΕΛ.

Όπως σημειώνει, "το προσφυγικό-μεταναστευτικό διαρκώς οξύνεται, εξαιτίας της πολιτικής εγκλωβισμού στο νησί και θα χειροτερέψει περισσότερο όσο υπάρχουν πόλεμοι, νέες επεμβάσεις, φτώχεια και εξαθλίωση σε διάφορες χώρες.

Τόσο αυτή, όσο και η προηγούμενη κυβέρνηση έχουν ευθύνες, γιατί ακολουθούν την πολιτική εγκλωβισμού της Ε.Ε., φτιάχνοντας νέο hotspot-κέντρο-φυλακή, αδιαφορώντας, κοροϊδεύοντας και διαμορφώνοντας απαράδεκτες συνθήκες για τους κατοίκους και για πρόσφυγες-μετανάστες. Η κατάσταση αυτή πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα! Ο σαμιακός λαός να αντιδράσει μαχητικά χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος και διεκδικώντας οριστικές λύσεις προς όφελος κατοίκων και προσφύγων-μεταναστών".

Το τοπικό Εργατικό Κέντρο δηλώνει πως διεκδικεί και απαιτεί:

"- Εδώ και τώρα απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

- Να κλείσει το hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά.

- Στο νησί να υπάρχει μόνο ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου θα παραμένουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα και άμεσα να μεταφέρονται σε αξιοπρεπείς δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί, αφού κάνουν αιτήσεις ασύλου, σε όποια χώρα επιθυμούν.

- Να καταργηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας-Ελλάδας και όποια άλλη τους κρατά εγκλωβισμένους και έχει κάνει τα νησιά μας φυλακές ανθρώπων.

- Οι  ΜΚΟ να φύγουν και μόνο το κράτος να έχει ευθύνη για το ζήτημα.

- Οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές όλα αυτά τα χρόνια να αποζημιωθούν στο ακέραιο".

Η ΑΔΕΔΥ

Με τη σειρά της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, ύστερα από αίτημα του Νομαρχιακού Τμήματος Σάμου, αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους ΟΤΑ του Νομού Σάμου την Τετάρτη 22 Ιανουαρίου, από τις 11:00πμ έως τη λήξη του ωραρίου, προκειμένου όλοι οι εργαζόμενοι του Δημοσίου να δώσουν το "παρών" στις κινητοποιήσεις που θα λάβουν χώρα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Το Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου ζητεί τον απεγκλωβισμό των προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα, καθώς και "αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, που γλίτωσαν από την κόλαση των χωρών τους, και η ΕΕ με τις κυβερνήσεις τούς έχουν εγκλωβίσει στα νησιά και στη χώρα σε μια άλλη κόλαση που δεν έχει τελειωμό, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο τον «πολιτισμό τους και τον ανθρωπισμό τους".

Όπως επισημαίνει, "αναμφισβήτητα ο υπερπληθυσμός και όλη η κατάσταση δημιουργούν μεγάλα προβλήματα και στον ντόπιο πληθυσμό, αφού όσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ , τόσο και η σημερινή της ΝΔ έχουν μετατρέψει τα νησιά μας σε απέραντα στρατόπεδα συγκέντρωσης".

Όπως και το ΕΚΣ, και η ΑΔΕΔΥ Σάμου απαιτεί:

- Εδώ και τώρα να γίνει απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά και τη χώρα.

- Να κλείσει το hotspot στη Σάμο και τα άλλα νησιά και να μη δημιουργηθεί κανένα νέο πουθενά.

- Στο νησί να υπάρχει μόνο ένας μικρός χώρος καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας όπου θα παραμένουν για ελάχιστο χρονικό διάστημα και άμεσα να μεταφέρονται σε αξιοπρεπείς δομές στην ηπειρωτική Ελλάδα και από εκεί, αφού κάνουν τις αιτήσεις ασύλου, να πηγαίνουν σε όποια χώρα επιθυμούν.

- Να καταργηθεί η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας-Ελλάδας και όποια άλλη τους κρατά εγκλωβισμένους και έχει κάνει τα νησιά μας φυλακές ανθρώπων.

- Οι  ΜΚΟ να φύγουν και μόνο το κράτος να έχει ευθύνη για το ζήτημα.

- Οι κάτοικοι που έχουν υποστεί ζημιές όλα αυτά τα χρόνια να αποζημιωθούν στο ακέραιο".