AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

23 Ιαν 2020

Κυβέρνηση: Τι είπε πριν και μετά τη σύσκεψη στο Μαξίμου για το μεταναστευτικό


"Συμφωνήσαμε σήμερα να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης το επόμενο χρονικό διάστημα για τα σημεία που συμφωνούμε, ώστε οι τοπικές κοινωνίες να μην αντιμετωπίζουν με κακοπιστία την κεντρική κυβέρνηση" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, αμέσως μετά τη συνάντηση των υπουργών Επικρατείας και Μετανάστευσης με τον περιφερειάρχη και τους δημάρχους των νησιών.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό "Real fm", ο κ. Πέτσας σημείωσε πως "έχουμε προχωρήσει το τελευταίο διάστημα σε μετακινήσεις 9.000 ανθρώπων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Θα προχωρήσουν και οι άλλες 11.000, όπως έχουμε δεσμευθεί, μέσα στο πρώτο χρονικό διάστημα του 2020. Επομένως, συμφωνούμε σε αυτή τη διαδικασία της αποσυμφόρησης και ξεδιπλώνεται το σχέδιό μας" είπε.

Σε ό,τι αφορά στις δομές στα νησιά, υπογράμμισε ότι υπάρχει μερική συμφωνία και μερική διαφωνία. "Εμείς λέμε ότι θα κλείσουν όλες οι υπάρχουσες άναρχες δομές. Αλλά, όμως, πρέπει πρώτα να κατασκευαστούν οι κλειστές δομές. Σε αυτές τις κλειστές δομές θα υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και κάτι πάρα πολύ σημαντικό: Η δυνατότητα προσφοράς όλων των υπηρεσιών εκείνων οι οποίες δημιουργούν πολλά προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών στα νησιά μας, π.χ. ιατρικές υπηρεσίες" ανέφερε και υπογράμμισε ότι βουλιάζουν τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας στα νησιά από τον πολύ μεγάλο αριθμό μεταναστών και προσφύγων και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν ούτε οι κάτοικοι, ούτε τελικά και οι ίδιοι οι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αναφερόμενος στον έλεγχο των ΜΚΟ, ο κ. Πέτσας είπε ότι ο κ. Μηταράκης, θα καταθέσει αύριο τροπολογία, η οποία συμφωνήθηκε να έχει κάποια χαρακτηριστικά που θα βοηθούν να γίνεται ο καλύτερος δυνατός έλεγχος, αλλά, κυρίως, να μη γίνεται χρήση από κάποιες ΜΚΟ της πρόσβασης σε πληροφορίες που έχουν αναπτύξει με την άλλη πλευρά.

"Υπάρχουν πάρα πολλές ΜΚΟ που έχουν συμβάλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσης για τους ανθρώπους αυτούς που ήρθαν εδώ κατατρεγμένοι, αλλά υπάρχουν κι άλλες οι οποίες καταχρώνται αυτής της εμπιστοσύνης κι έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα" δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος-υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Για τη φύλαξη των συνόρων ξεκαθάρισε ότι το βασικό ζήτημα είναι "να ενεργοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις, μέσα από το σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων μας και με την προμήθεια των δέκα σκαφών, αλλά και την ενεργοποίηση όλων των δυνάμεων του Λιμενικού".

Μιλώντας για την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου, δεσμεύτηκε ότι κάθε εβδομάδα θα έχουν ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι κανονική αναφορά από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, σε σχέση με τις αιτήσεις ασύλου οι οποίες εξετάστηκαν, δηλαδή πόσες απορρίφθηκαν από αυτές και πόσες από αυτές που απορρίφθηκαν μπαίνουν στη διαδικασία των επιστροφών που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο κ. Πέτσας επισήμανε ότι στο σημείο αυτό υπήρξε μικρή διαφωνία με την τοπική κοινωνία, που επιθυμεί, αμέσως μετά την ταυτοποίηση, να υπάρχουν άμεσες επιστροφές. "Εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται ένα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον μήνα, προκειμένου το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου να λέει ότι κάποιος δεν δικαιούται της διεθνούς προστασίας, μετά η ΕΛ.ΑΣ. να συνεννοείται με τον σύνδεσμο της Τουρκίας και μέσω της Frontex να ανοίγει το κανάλι επιστροφής στην Τουρκία" τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών είπε ότι θα προχωρήσει η πρώτη εκταμίευση για την κάλυψη άμεσων αναγκών και θα δρομολογηθούν τα υπόλοιπα ζητήματα που έθεσαν οι δήμαρχοι για τη στήριξη των δομών, είτε είναι κοινωνικής πρόνοιας, είτε ιατρικές, είτε σχολικές.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι κυβέρνηση και τοπικές κοινωνίες θέλουν επιτάχυνση των επιστροφών. "Εμείς κάθε εβδομάδα θα έχουμε αναφορά πόσοι επέστρεψαν. Τα 4,5 προηγούμενα χρόνια είχαμε μόνο 1.806 επιστροφές, εμείς έχουμε δεσμευτεί για 10.000 επιστροφές μέσα στο 2020. Κάθε εβδομάδα, όμως, θα λέμε πόσοι επέστρεψαν, σε εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε.-Τουρκίας. Επίσης, όταν λέμε ότι στηρίζουμε τις τοπικές κοινωνίες, θα δουν εκταμίευση χρημάτων άμεσα και το σχέδιο με το υπουργείο Τουρισμού, επίσης άμεσα" υποστήριξε ο Στέλιος Πέτσας.

Γ. Γεραπετρίτης: Συνθήκες αποσυμφόρησης των νησιών με το νέο σχέδιο

Στο μεταξύ,  σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ κάτι λιγότερο από ένα δίωρο από τη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωσε πως "η κυβέρνηση ακούει τις τοπικές κοινωνίες" και παρέσχε τη διαβεβαίωση για σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών, για απτά αποτελέσματα και μάλιστα "πάρα πολύ σύντομα".

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός αναφέρθηκε στους τρεις πυλώνες της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης:

1. Επιτήρηση και αποτροπή στα θαλάσσια σύνορα. Με νέες υποδομές, με αυξημένες περιπολίες, με συστηματικό έλεγχο, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη αποτροπή στους θαλάσσιους διαύλους προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. "Έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο ανάσχεσης ροών" υποστήριξε ο κ. Γεραπετρίτης.

2. Διαδικασίες ασύλου. Θυμίζοντας ότι από 1/1/2020 τέθηκε σε εφαρμογή νέα διαδικασία για το άσυλο και τις επιστροφές, ο υπουργός σημείωσε πως αυτή συντέμνει κατά πολύ τους χρόνους. Κι αφού παρατήρησε ότι η σημερινή κυβέρνηση "κληρονόμησε" περί τις 83.000 εκκρεμείς αιτήσεις, τόνισε ότι τώρα γίνεται προσπάθεια εκκαθάρισης αυτού του στοκ με μεγάλη ταχύτητα. Έτσι, ενώ ως τώρα ο χρόνος διεκπεραίωσης μιας αίτησης ήταν στα 3 ως 5 χρόνια, η εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι για τις νέες αιτήσεις ο χρόνος θα συντέμνεται στις 60 ως 90 ημέρες.

Ταυτοχρόνως, θα υπάρχει μια διαρκής επιστροφή ροών εκείνων που δεν δικαιούνται ανθρωπιστικής προστασίας: Κάθε Παρασκευή θα επιστρέφονται στην Τουρκία οι μετανάστες εκείνοι των οποίων η αίτηση ασύλου απορρίφθηκε. Στο σημείο αυτό, ο Γ. Γεραπετρίτης θύμισε ότι η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε., ενώ αν η Τουρκία αναβαθμίσει την ένταση στην περιοχή, τότε υπάρχουν δευτερογενή πλάνα, όπως είπε.

3. Το πιο σημαντικό, σύμφωνα με την αξιολόγηση του κ. Γεραπετρίτη: Οι νέες δομές. Αφού πρώτα χαρακτήρισε απολύτως φυσιολογικές τις αντιδράσεις, σημείωσε ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι υπάρχουσες δομές, και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και στην ενδοχώρα, δεν πληρούν ούτε κατ' ελάχιστο τους όρους αξιοπρεπούς διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που, όπως αναγνώρισε, είναι απαράδεκτο όχι μόνο από άποψη ανθρωπιστική, αλλά και πολιτική. Όπως συμπλήρωσε, η Ελλάδα επέδειξε το μεγαλύτερο επίπεδο ανθρωπιστικής αξιοπρέπειας στην Ε.Ε., εν τούτοις αυτή τη στιγμή δεν αντέχει άλλο αριθμό εισόδων μεταναστών.

Συμπερασματικά, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε πως πρέπει να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής και η προσπάθεια της κυβέρνησης κατατείνει στη δημιουργία νέων, σύγχρονων, ελεγχόμενων δομών στη θέση αυτών που είχαν ξεχειλίσει από ανθρώπους. Αντ' αυτών η κυβέρνηση προτείνει συγκεκριμένους κοιτώνες -με χωριστούς χώρους για τους ευαίσθητους πληθυσμούς- με αστυνόμευση και απόλυτο έλεγχο, με παροχές υγείας και εκπαίδευσης. 

Απευθυνόμενες προς τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές με το μεγαλύτερο βάρος, έκανε λόγο για μια μοναδική ευκαιρία να εφαρμοσθεί επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο. Μέχρι στιγμής αυτό που συνέβαινε ήταν αποσπασματικές πολιτικές-μπαλώματα για τις υπάρχουσες ροές,  υποστήριξε ο Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο ίδιος ανέφερε πως μετά την ολοκλήρωση της μετακίνησης 20.000 ανθρώπων από τα νησιά, η νέα ώθηση θα δοθεί κυρίως με την εκκαθάριση των αιτήσεων ασύλου και τις επιστροφές.

Οι τοπικές κοινωνίες θα προτιμούσαν - "κι αυτό είναι πάρα πολύ ανθρώπινο" - να μην έχουν καθόλου το βάρος, όμως η διαχείριση αυτή έχει ένα χαρακτήρα προσωρινότητας, επιχειρηματολόγησε σχετικά για να συμπληρώσει ότι είμαστε σε μια μεταβατική φάση και οφείλουμε να διαχειριστούμε το μεγάλο αριθμό προσφύγων/ μεταναστών που ήδη βρίσκονται στην Ελλάδα και εκείνων που θα έλθουν, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευσή του για γρήγορη αποκάθαρση στη δεύτερη κατηγορία: ουσιαστικά δεν θα προστίθεται νέος αριθμός στους υφιστάμενους.

Για τις νέες δομές στα πέντε νησιά, ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε ότι στα τρία από αυτά (Σάμος, Κως, Λέρος) είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες αναβάθμισης των υποδομών και μετατροπής σε οργανωμένες υποδομές, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι δε θα χρειαστεί να εξαντληθεί η χωρητικότητα των νέων δομών, κι αυτό γιατί θα υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του συγκεκριμένου σχεδίου.

Πηγή: ΑΜΠΕ