AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

5 Μαρ 2014

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 6/3 για τα κενά εκπαιδευτικών στα λύκεια


Παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με αφορμή τα κενά εκπαιδευτικών στις Λυκειακές τάξεις των Φούρνων και στα Επαγγελματικά Λύκεια της Σάμου διοργανώνουν στις 11:30 το πρωί της Πέμπτης 6 Μαρτίου  η Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου και η Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας Φούρνων.

Παράλληλα, οι δύο Ε.Λ.Μ.Ε θα συμμετάσχουν στην 3ωρη (11:00 - 14:00) πανελλαδική στάση εργασίας που έχει κηρύξει η Ο.Λ.Μ.Ε.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γυμνασίου και Λυκειακών Τάξεων Φούρνων, με αφορμή την έλλειψη καθηγητών, εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια και την αγανάκτησή τους, εκθέτοντας τα ακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζουν:

"1. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς δεν είχαμε για άλλη μια χρονιά καθηγητές όλων των ειδικοτήτων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλά μαθήματα είτε να μην έχουν διδαχθεί καθόλου μέχρι και τώρα είτε να ξεκινούν με μεγάλη καθυστέρηση (Νοέμβριο, Ιανουάριο… ακόμη και Φεβρουάριο!!!). Επίσης, η παραπάνω κατάσταση έχει ως αποτέλεσμα η ύπαρξη των μαθημάτων επιλογής να είναι πλασματική (π.χ. οι συμμαθητές της Α’ Λυκείου, ενώ επέλεξαν το μάθημα της Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, τους επιβλήθηκε στην ουσία να παρακολουθήσουν το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής Υπολογιστών», διότι πολύ απλά μόνο γι’ αυτό το μάθημα υπήρχε καθηγήτρια).

2. Παρόμοια κατάσταση με τα μαθήματα επιλογής είναι και αυτή της Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης που στο δικό μας σχολείο υπάρχει σε ελάχιστα μαθήματα και για ελάχιστες ώρες.

3. Φέτος έφυγαν δύο συμμαθητές μας από την Γ’ Λυκείου και πέντε από την Β’ Λυκείου. Μια κατάσταση που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί. Για εσάς μπορεί να είναι απλοί αριθμοί, για εμάς όμως είναι οι φίλοι μας!

4. Ήταν «συγκινητικό» το ενδιαφέρον του Υπουργείου για την αναπλήρωση των ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της κατάληψης μας στα τέλη Οκτώβρη, δεν φαίνεται όμως να ενδιαφέρεται εξίσου για τις ώρες που χάσαμε επειδή δεν είχαμε καθηγητές.

Για το λόγο αυτό τα αιτήματα των μαθητών είναι τα εξής:

1. Απαιτούμε η έναρξη όλων των μαθημάτων να γίνεται το Σεπτέμβρη, ώστε να έχουμε τις ίδιες ευκαιρίες  στη μόρφωση με τα υπόλοιπα παιδιά στην Ελλάδα.


2. Ειδικότερα για φέτος απαιτούμε:
α. Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους συμμαθητές μας της Γ’ Λυκείου ώστε να διορθωθεί η παραπάνω αδικία καθώς και
β. Να εξαιρεθούν οι συμμαθητές μας της Α’ Λυκείου από την Τράπεζα Θεμάτων.


Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε η ανακοίνωσή μας να βρει ανταπόκριση, ώστε στις 11 Σεπτεμβρίου του 2014 να βρούμε στο σχολείο μας τόσο όλους τους καθηγητές που χρειαζόμαστε όσο και όλους του συμμαθητές μας!
"


Η Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας – Φούρνων τονίζει για το θέμα του σχολείου των Φούρνων:

Δεν θα γίνουμε κομπάρσοι στο θέατρο του υπουργείου σε βάρος των μαθητών μας.

Απαιτούμε ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές της Γ’ και της Α’ Λυκείου των Φούρνων.

Το κακοσυστημένο θέατρο που παίζουν σε βάρος των μαθητών, των γονέων και των εκπαιδευτικών, Υπουργείο και ΔΙ.Δ.Ε είναι σε εξέλιξη, με τους υπεύθυνους ούτε λίγο ούτε πολύ να δηλώνουν άγνοια του προβλήματος. Ακόμη, σε μία κίνηση τακτικής, αλλά και αυτογελοιοποίησης του ίδιου του υπουργείου έγινε τελικά κάλεσμα για πρόσληψη αναπληρωτή το Μάρτη!

Θυμίζουμε ότι η ΔΙ.Δ.Ε διαβεβαίωνε (προφορικά πάντα) ότι αποκλείεται να έρθει αναπληρωτής και από κοινού με το υπουργείο απαιτούσε από το σύλλογο να αναθέσει τα μαθήματα οικονομικών σε εκπαιδευτικό άλλης ειδικότητας, παρά το γεγονός ότι δεν είχε καμία σχέση με το αντικείμενο. Η φετινή ιστορία του σχολείου των Φούρνων αποδεικνύει ότι η υποκρισία του υπουργείου δεν έχει πάτο, αλλά αποτελεί και μία σαφή απόδειξη για τη κατάσταση στην οποία οδηγεί το δημόσιο σχολείο αυτή η πολιτική.

Σε κάθε περίπτωση για εμάς δεν υπάρχει το ζήτημα που υποκριτικά αναπαράγουν οι υπεύθυνοι αυτής της κατάστασης, για το αν γνώριζαν και ποιοι, αυτά τα κενά. Τα χιλιάδες κενά που υπήρχαν (και συνεχίζουν να υπάρχουν) στα σχολεία όλης της χώρας τα γέννησε και τα διατήρησε κατά τη διάρκεια της χρονιάς η πολιτική της κατεδάφισης της δημόσιας εκπαίδευσης. 

Για εμάς το ζήτημα είναι, ότι με δεδομένη τη κατάσταση που υπήρξε και εξακολουθεί να υπάρχει στο σχολείο των Φούρνων, θα πρέπει να υπάρξουν ειδικές ρυθμίσεις για τους μαθητές του σχολείου και ειδικά όσο αφορά τις τάξεις που εμπλέκονται σε πανελλαδικές εξετάσεις. Οτιδήποτε άλλο αποτελεί καθαρή υποκρισία.

Απαιτούμε:

-Να ισχύσει ειδική ρύθμιση για τις μαθήτριες της Γ’ Λυκείου και στη βάση αυτής της ρύθμισης να τους δοθεί εκ νέου το δικαίωμα να αποφασίσουν αν θα πάρουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις.

-Δεδομένου ότι λόγω των ελλείψεων λείπουν πολλές εβδομάδες διδασκαλίας από τη συντριπτική πλειοψηφία των μαθημάτων (κάποια δεν ξεκίνησαν ακόμα να διδάσκονται), να μην εξεταστεί η Α’ λυκείου με θέματα από τη τράπεζα θεμάτων, αλλά ενδοσχολικά.

Καλούμε τους εκπαιδευτικούς της Ικαρίας και των Φούρνων την Πέμπτη 6/2 να συμμετάσχουν στην απεργία (η Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας Φούρνων προκηρύσσει για το σκοπό αυτό στάση, συμπληρωματικά σε αυτή της Ο.Λ.Μ.Ε την ίδια ημέρα) και στην παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Δ.Ε Σάμου στις 11:30 π.μ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου.

Από την πλευρά της η Ε.Λ.Μ.Ε Σάμου εκφράζει τη διαμαρτυρία της και για τα τεράστια κενά εκπαιδευτικών στα Επαγγελματικά Λύκεια της Σάμου:

Τα σχολεία της επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΕΠΑ.Λ Καρλοβάσου και Σάμου, ΕΠΑ.Σ και νυχτερινό ΕΠΑ.Λ) συνεχίζουν να υπολειτουργούν χάνοντας εκατοντάδες διδακτικές ώρες κάθε εβδομάδα λόγω έλλειψης –στην πραγματικότητα: λόγω απόλυσης - εκπαιδευτικών. Αυτό σημαίνει ότι δεκάδες μαθητές τους απειλούνται να χάσουν τη χρονιά τους και να μην πάρουν ποτέ πτυχίο!

Η κατάσταση στο ειδικό σχολείο (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ) παραμένει επίσης άθλια αφού «λειτουργεί» χωρίς καθόλου διδακτικό προσωπικό ως αποθήκη παιδιών ως τις 12 το μεσημέρι!

Στο σχολείο των Φούρνων (γυμνάσιο-λυκειακές τάξεις) και καθώς δεν έχουν ακόμα καλυφθεί τα κενά εκπαιδευτικών και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, το Υπουργείο και η Διεύθυνση Σάμου ζητούν από καθηγητές να διδάξουν μαθήματα άσχετα με την ειδικότητα τους, για να φαίνεται πως γίνεται μάθημα!

Στην Α΄Λυκείου, όλων των σχολείων το Υπουργείο θέλει να κάνει πανελλαδικού τύπου εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα. Ανακοινώνει την εξεταστέα ύλη τέλη Φεβρουαρίου και δηλώνει πως θα βάλει θέματα από «τράπεζα θεμάτων» στην οποία κανείς –ούτε εκπαιδευτικός, ούτε μαθητής- δεν έχει ως τώρα πρόσβαση για να ξέρει τι θα αντιμετωπίσει!

Διώχνουν τους μαθητές από τα σχολεία, απολύουν και τρομοκρατούν τους εκπαιδευτικούς, ισοπεδώνουν τη δωρεάν και δημόσια εκπαίδευση, πετάνε μαζικά στην κατάρτιση –σύγχρονη δουλεία-ανεργία, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών στρωμάτων! Αυτή είναι η πολιτική τρόικας-κυβέρνησης στην εκπαίδευση! Πλεόνασμα αμόρφωτων και υποταγμένων δούλων είναι ο στόχος τους!

Την Πέμπτη 6/3/14, συμμετέχουμε στην 3ωρη (11-2) πανελλαδική στάση που έχει κηρύξει η Ο.Λ.Μ.Ε.

* Καλούμε μαζί με την Ε.Λ.Μ.Ε Ικαρίας-Φούρνων, κοινή συγκέντρωση στις 11.30πμ έξω από τα γραφεία της ΔΙ.Δ.Ε Σάμου για να απαιτήσουμε:

- Να μη χάσει τη χρονιά του κανένας μαθητής της επαγγελματικής εκπαίδευσης
- Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών τώρα
- Να υπάρξει ειδική ρύθμιση για τους μαθητές των Φούρνων
- Να μην γίνουν-να καταργηθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις της Α’ Λυκείου”.

Πηγή: Ιστολόγιο Ανεξάρτητης Επικοινωνίας Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σάμου