AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

8 Οκτ 2014

"Χωρά 285 άτομα αλλά φιλοξενεί 900..."

Φωτογραφία αρχείου

Την άμεση αποσυμφόρηση των κέντρων κράτησης παράνομων μεταναστών σε Σάμο, Χίο και Λέσβο ώστε να λειτουργούν εντός των ορίων της χωρητικότητάς τους ζήτησε, μεταξύ άλλων, την Τετάρτη η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Χτύπησε και καμπανάκι, εξαιτίας της αθρόας λαθραίας εισροής αλλοδαπών από τα απέναντι τουρκικά παράλια.

"Η κατάσταση που δημιουργήθηκε το καλοκαίρι στην Ελλάδα έχει προσλάβει χαρακτηριστικά ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ η επερχόμενη χειμερινή περίοδος δημιουργεί νέες προκλήσεις. Σχεδόν σε καθημερινή βάση σημειώνονται σε όλα τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου αφίξεις πολυπληθών ομάδων", εξήγησε ο επικεφαλής του ελληνικού γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, Γιώργος Τσαμπρόπουλος.

Όπως επισήμανε, οι υφιστάμενες δομές, ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικά μέσα δεν επαρκούν για την αποτελεσματική διαχείριση του αυξημένου αριθμού προσφύγων και μεταναστών. Μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα οι άνθρωποι κρατούνται στις ανεπαρκείς εγκαταστάσεις της Αστυνομίας ή του Λιμενικού ή παραμένουν σε χώρους που διατίθενται κάποιες φορές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή την Εκκλησία. Όπου υπάρχουν οργανωμένα κέντρα κράτησης (Σάμος, Χίος, Λέσβος), αυτά είναι υπερπλήρη, με κρατούμενους έως και τρεις φορές πάνω από την επίσημη χωρητικότητά τους.

"Το Κέντρο στη Σάμο έχει χωρητικότητα 285 άτομα και αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 900" συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των "Γιατρών Χωρίς Σύνορα", Απόστολος Βεΐζης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζητά, επίσης, την ενίσχυση του Λιμενικού Σώματος σε ανθρώπινο δυναμικό και επιχειρησιακά μέσα, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες έρευνας και διάσωσης στη θάλασσα, καθώς και την άμεση και ουσιαστική βελτίωση των συνθηκών κράτησης των νεοαφιχθέντων παράνομων μεταναστών.

Όλα αυτά την ώρα που οι αφίξεις παράνομων μεταναστών, ειδικά από τη Συρία (65%), στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, κυρίως στο βορειοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα, σημείωσαν κατακόρυφη αύξηση κατά 223,22% τον τελευταίο χρόνο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη σε σχετική συνέντευξη Τύπου το ελληνικό γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το πρώτο οκτάμηνο του 2014 πέρασαν στην Ελλάδα από τη θάλασσα 22.089 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα του 2013 ο αριθμός ήταν 6.834 άτομα, ενώ όλο το 2013 ήταν 11.500 άτομα.

Μόνο τον Σεπτέμβριο εκτιμάται ότι έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου 7.500 άτομα, από τα οποία τα μισά ήταν στα Δωδεκάνησα. Την ίδια ώρα, ο αριθμός των ατόμων που διέσχισαν τον περασμένο μήνα τα σύνορα του Έβρου ήταν 1.133.

Συνολικά, 165.000 άνθρωποι έχουν διασχίσει τη Μεσόγειο έως στιγμής το 2014, σε σύγκριση με τους 60.000 σε όλη τη διάρκεια του 2013. Ωστόσο, το θαλάσσιο πέρασμα σηματοδοτείται από ανθρώπινες τραγωδίες, καθώς περισσότερα από 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγια ή αγνοούνται στη Μεσόγειο.

Πηγή: Α.Π.Ε-Μ.Π.Ε