AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

22 Οκτ 2014

Βροχές και καταιγίδες στη Σάμο από Πέμπτη ώς και Κυριακή


Έρχονται μπόρες στη Σάμο! Το μαρτυρά και η σημερινή φωτογραφία από την πόλη της Σάμου, που τράβηξε ο Manolis Marg.

Για σημαντική επιδείνωση του καιρού από τις νυχτερινές ώρες της Τετάρτης στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, και στη Σάμο, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες και ενισχυμένους ανέμους, έντασης 7 - 8 μποφόρ στα πελάγη, μιλά η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σε Έκτακτο Δελτίο Πρόγνωσης Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε.

Πιο αναλυτικά, την Πέμπτη στο βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα, την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες, με πρόσκαιρη βαθμιαία εξασθένηση από το απόγευμα από τα βόρεια.

Ειδικά στη Σάμο, σύμφωνα με το meteo.gr, αναμένονται καταιγίδες από τα ξημερώματα και καθ' όλη τη διάρκεια της Πέμπτης.





Την Παρασκευή το σκηνικό του καιρού στη Σάμο θα είναι συννεφιασμένο, αλλά από το βράδυ έως και το πρωί του Σαββάτου θα γίνει βροχερό.

Μάλιστα, από το μεσημέρι και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου οι καταιγίδες θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους στο νησί, το ίδιο και το μεσημέρι της Κυριακής.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα:

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τον άνεμο ή την έντονη βροχόπτωση ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Αν πρόκειται να μετακινηθούν να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου. Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των έντονων καιρικών φαινομένων.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα πεζοί ή με το αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, καθώς επίσης και για αρκετές ώρες μετά το τέλος εκδήλωσής τους.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Σε περίπτωση εκδήλωσης χαλαζόπτωσης να καταφεύγουν σε ασφαλή χώρο και εφόσον έχουν ζώα να μεριμνούν ώστε και αυτά να βρίσκονται επίσης σε ασφαλή χώρο.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν τη νέα ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.