AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

16 Οκτ 2014

Αγνή Καλογερή: "Αναγκαία η θωράκιση στο ανατολικό Αιγαίο για τον Έμπολα"


Σημαντικές είναι οι υγειονομικές ελλείψεις στη Σάμο, όπως τις παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή η βουλευτής του Νομού, Αγνή Καλογερή. Μίλησε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, όπου ο Μάκης Βορίδης ενημέρωσε σχετικά με το ζήτημα του ιού του αιμορραγικού πυρετού Έμπολα.

Σύμφωνα με την κ. Καλογερή, "η προετοιμασία, η κατάλληλη υγειονομική υποδομή και η θωράκιση που πρέπει να υπάρχει και τα μέτρα που πρέπει να παίρνονται, είναι η μόνη πραγματική βάση πάνω στην οποία ορθολογικά και σοβαρά μπορούμε να απαντήσουμε και στον πανικό που πιθανόν κάποιοι θέλουν να σπείρουν και στην αγωνία, η οποία έχει πραγματική βάση".
Σε ό,τι αφορά στην υγειονομική θωράκιση των κοινωνιών του Ανατολικού Αιγαίου, η βουλευτής ανέφερε ότι "χωρίς πανικό και φασαρία και χωρίς να δημιουργούμε ανησυχία, κάποια πράγματα πρέπει να λέγονται, για να δημιουργούν το υπόβαθρο της πραγματικής απάντησης σε αυτά".Όπως σημείωσε, "τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι μια πύλη εισόδου πολύ σημαντική και χωρίς να γίνονται οι έλεγχοι με νόμιμο τρόπο, δηλαδή όπως στο αεροδρόμιο ή στο τελωνείο. Για παράδειγμα, όλο το καλοκαίρι έχουμε μια εισροή μεταναστών της τάξεως των 50 ή 100 ή 200 ατόμων καθημερινά.

Αυτή είναι η κατάσταση, η οποία από μόνη της δημιουργεί, έτσι και αλλιώς, σοβαρότατα θέματα που αφορούν και στην υγειονομική θωράκιση αυτών των ανθρώπων και της τοπικής κοινωνίας. Και εξηγούμαι: Υπάρχουν καταγγελίες και έχω κάνει αναφορά στο Υπουργείο Δημόσιας τάξης και στο Υπουργείο Ναυτιλίας για το ότι δεν τηρείται το πρωτόκολλο του Κ.Ε.Ε.Λ.Π.Ν.Ο σε ό,τι αφορά την υγειονομική κάλυψη αυτών των ανθρώπων, ότι οι έλεγχοι που γίνονται είναι ενδεικτικοί και δεν είναι σε όλους τους μετανάστες που έρχονται.

Υπάρχουν καταγγελίες και υπάρχουν σοβαρές αναφορές ότι υπολείπεται σε υγειονομικό προσωπικό το κέντρο υποδοχής και πρέπει να θωρακιστεί ακόμα περισσότερο εκεί. Δεν έχει δηλαδή απογευματινή βάρδια γιατρός -είναι σοβαρό αυτό και πρέπει να το δείτε-  ότι πολλές φορές υπήρξαν καταγγελίες ότι έλειπαν στοιχειώδη υλικά, όπως γάντια, μάσκες κλπ και από την αστυνομία, αλλά και από το λιμεναρχείο. Τώρα είδα τις τελευταίες ημέρες και τους έστειλαν τουλάχιστον γάντια και μάσκες.

Επίσης, υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες μια διαβεβαίωση από την πλευρά του Υπουργού Δημόσιας Τάξης για τη μεταφορά αυτών των ανθρώπων με τα μέσα της ακτοπλοΐας, όταν φεύγουν από το κέντρο και μεταφέρονται για να φύγουν να πάνε στον Πειραιά ή όπου αλλού. Εκεί πραγματικά δεν ισχύουν αυτά που διαβεβαιώνει ο Υπουργός. Δηλαδή, οι άνθρωποι αυτοί δεν βρίσκονται σε ένα ξεχωριστό χώρο, δεν βρίσκονται αλλού σε σχέση με τους υπόλοιπους επιβάτες.

Υπάρχουν περιπτώσεις από την πρώτη τους εισδοχή από το Αγαθονήσι που πρέπει να μεταφερθούν στο Κέντρο Υποδοχής της Σάμου. Εκεί, λοιπόν, θα γίνει και το screening και ο υγειονομικός έλεγχος. Αυτή η μεταφορά γίνεται με καραβάκι της γραμμής. Μιλάω για την πρώτη μεταφορά, δηλαδή, πριν ακόμα γίνουν οι όποιες εξετάσεις. Γι' αυτό λέω ότι ίσως εκεί χρειάζονται κάποια παραπάνω μέτρα προστασίας των επιβατών και των ίδιων των μεταναστών βεβαίως.

Επίσης, νομίζω ότι και στο νοσοκομείο, το οποίο καλύπτει όλον τον νομό, δεν έχουν παρθεί τα πρέποντα μέτρα ή τουλάχιστον δεν έχουν παρθεί τα μέτρα αυτά που να δίνουν την αίσθηση της ασφάλειας στους νοσηλευτές και στους γιατρούς.

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει ένας χώρος του νοσοκομείου, στο οποίο να μπορούν να πηγαίνουν οι άνθρωποι που εμφανίζουν υψηλό πυρετό και ένας ξεχωριστός χώρος στα εξωτερικά ιατρεία, ο οποίος να κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτό δεν προβλέπεται μέχρι τώρα και νομίζω ότι θα πρέπει να προσεχθεί και να προβλεφθεί.

Όλη αυτή η θολούρα που υπάρχει αυτή την ώρα και γύρω από τον Έμπολα, αλλά και γενικότερα γύρω από μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα, είναι ένας λόγος για  τον οποίο δημιουργείται μια ανησυχία στην τοπική κοινωνία, η οποία πατάει σε ένα μικρό βαθμό σε πραγματική βάση και σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό σε μια παραφιλολογία. Προκειμένου, λοιπόν, να πάψει η παραφιλολογία, προκειμένου να πάψουν να σπέρνονται ανησυχίες, οι οποίες δεν έχουν πραγματική βάση, τα μέτρα θα πρέπει να είναι σοβαρά και πάρα πολύ ενισχυμένα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου
".