AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

15 Οκτ 2014

Τι ειπώθηκε στην εκδήλωση για την πρόληψη στη γυναικεία υγεία


"Η αξία της πρόληψης στην υγεία της γυναίκας", ήταν το θέμα που ανέλυσε διεξοδικά και με τη βοήθεια της προβολής της παρουσίασής του, ο μαιευτήρας - γυναικολόγος Ιωάννης Κατσούλης, ανταποκρινόμενος στο κάλεσμα της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου (μέλος της Ο.Γ.Ε) την Τετάρτη στο Ξενοδοχείο "Σάμος".

Η αίθουσα πλημμύρισε από γυναίκες όλων των ηλικιών και από άντρες.


Την εκδήλωση "άνοιξε" η πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών, Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, μιλώντας για τους αγώνες του Συλλόγου, όλα αυτά τα χρόνια (35 και πλέον), στη πρόληψη στο νησί (να γίνεται το τεστ ΠΑΠ παντού, μαστογράφος στο νοσοκομείο, κέντρο πρόληψης και τόσα άλλα).



Αναφερόμενη στη σημερινή κατάσταση του Νοσοκομείου, μίλησε για την έλλειψη καρδιολόγου, ογκολόγου, μικροβιολόγων, παιδιάτρων κ.ά.

Ο εισηγητής γιατρός Ι. Κατσούλης, τόνισε μεταξύ άλλων και συμπερασματικά: "Πρόληψη από τα παιδικά χρόνια, εμβολιασμός για HPV (12-26 ετών). Τεστ ΠΑΠ κάθε χρόνο μετά τα 20 χρόνια. Γυναικολογικό υπερηχογράφημα μετά τα 30 χρόνια της γυναίκας κάθε έτος. Υπεροχογράφηση μαστού μετά τα 35 χρόνια. Μαστογραφία από τα 40 έτη και ιδίως μετά τα 50. Μέτρηση οστικής πυκνότητας ανά 1-2 έτη, Καρδιολογικός έλεγχος ανά 5 έτη". 

Ο γιατρός αναφέρθηκε επίσης στην αλλαγή τρόπου ζωής, (διακοπή καπνίσματος, αύξηση σωματικής δραστηριότητας, αύξηση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών), συχνό έλεγχος αρτηριακής πίεσης, σακχάρου, χοληστερίνης και εκγύμναση διάνοιας. 

Ακολούθησαν πλήθος ερωτημάτων και συζήτηση πάνω στην αξία της πρόληψης. Ήταν χαρακτηριστική η παρέμβαση της Χρ. Κουτράκη (μέλος του Δ.Σ. της Προοδευτικής Κίνησης Γυναικών Σάμου). "Σε όλα αυτά τα τόσο αναγκαία  δεν έχουν πρόσβαση όλες οι γυναίκες παρά μόνο όσες αντέχουν οικονομικά. Αυτό δεν είναι δίκαιο, σήμερα που η επιστήμη έχει προχωρήσει τόσο…".

Σύμφωνα με τις διοργανώτριες της εκδήλωσης, "ο αγώνας για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας που θα έχουν πρόσβαση όλοι, με επαρκώς στελεχωμένες υπηρεσίες υγείας και με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, είναι διαρκής" και, όπως είπε η πρόεδρος Αγγελική Βαλεοντή - Δεμερτζή, θα υπάρξουν και άλλες δράσεις, αρχής γενομένης από ένα έγγραφο με τις παραπάνω διεκδικήσεις που υπογράφτηκε από τους παρευρισκόμενους και θα φτάσει παντού.