AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

2 Νοε 2014

Η δραστηριότητα της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο

 
Η Λαϊκή Συσπείρωση Σάμου εξέφρασε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την κατηγορηματική αντίθεσή της στην προ ημερήσιας διάταξης πρόταση του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου, για συμμετοχή του Δήμου Σάμου στη μη κερδοσκοπική εταιρεία "Εθνικό δίκτυο Υγείας Αιγαίων πόλεων".

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης χαρακτήρισαν την πρόταση ως "Δούρειο Ίππο" για τη διάσπαση του δημόσιου συστήματος υγείας, για την μεταφορά σε πρώτη φάση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στους Δήμους και τελικά την ιδιωτικοποίησή της.

Μιλώντας ο επικεφαλής της δημοτικής ομάδας της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Τζίχας, έθεσε το ερώτημα: "Γιατί όλα αυτά που περιγράφονται στους σκοπούς της μη κερδοσκοπικής εταιρείας δεν προσφέρονται σήμερα από την δημόσια  πρωτοβάθμια περίθαλψη; Γιατί οι χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε και τους κρατικούς πόρους που αναμένεται να δοθούν στην εταιρεία, δεν πάνε στο δημόσιο Σύστημα Υγείας και στις δομές του;

Ο στόχος είναι προφανής: Θέλουν να ξεμπερδεύουν με το δημόσιο σύστημα το οποίο απαξιώνουν συστηματικά, μετατρέποντας το Νοσοκομείο σε επιχείρηση, αφήνοντας τα αγροτικά και περιφερειακά ιατρεία, τα Κέντρα Υγείας χωρίς γιατρούς και μέσα. Θέλουν  να ξεμπερδεύουν γι' αυτό συστήνουν και την εν λόγω εταιρεία. Σήμερα την χρηματοδοτούν, σταδιακά θα μειώνουν τη χρηματοδότηση και τότε οι Δήμοι - μέλη της θα αναγκαστούν να επιβάλλουν αντίτιμο για τις παρεχόμενες υπηρεσίες ή να τις εκχωρήσουν σε ιδιώτες επιχειρηματίες. Το δημοτικό συμβούλιο πρέπει - αντί να ενδίδει σε αντιλαϊκές επιλογές - να διεκδικήσει μαζί με το λαό την επαρκή χρηματοδότηση της δημόσιας και δωρεάν πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, την κάλυψη όλων των ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό, σε υποδομές και αναλώσιμα υλικά
".

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε την πρόταση του δημάρχου. Το θέμα θα επανέλθει στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο θα κληθεί να συζητήσει για την έγκριση των όρων της σύμβασης.

- Στην ημερήσια διάταξη του επόμενου δημοτικού συμβουλίου θα επανέλθει το θέμα της πώλησης του αεροδρομίου Σάμου, μετά από πρόταση του δημάρχου προκειμένου όπως είπε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση του σώματος. Το θέμα συζητήθηκε προ ημερήσιας διάταξης με αφορμή πρόταση του κ. Κοζώνη να συνταχθεί το Δημοτικό Συμβούλιο με σχετικό σχέδιο ψηφίσματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση αντιπρότεινε αλλαγή του περιεχομένου και συγκεκριμένα, να απαλειφθεί η όποια αναφορά σε "φθηνό (ή ακριβό) τίμημα" όπως γίνεται στο προτεινόμενο ψήφισμα. Επίσης να συμπεριληφθούν τα παρακάτω αιτήματα:

α) Να μην εκχωρηθούν σε ιδιώτες τα δημόσια αεροδρόμια της χώρας κάτω από οποιεσδήποτε  προϋποθέσεις και οικονομικούς όρους.

β) Να παραμείνει κρατική η  Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όλες οι υπηρεσίες εξυπηρέτησης των αεροδρομίων με εργαζόμενους με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

γ) Να παραμείνει αποκλειστικά κρατική υπόθεση ο εναέριος χώρος της χώρας μας και να μην συμπεριληφθεί στον λεγόμενο "Ενιαίο Ευρωπαϊκό Εναέριο Χώρο".

Απαντώντας ο Κώστας Τζίχας στον ισχυρισμό του κ. Κοζώνη ότι "δεν θέλουμε να ζυμώσουμε" τόνισε ότι "η γνωστή παροιμία ταιριάζει μάλλον στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α που θέλει να παρουσιαστεί υπερασπιστής των αεροδρομίων αλλά αποφεύγει να θίξει την Ε. Ε που προωθεί το ξεπούλημά τους. Αποφεύγει να πει λέξη για τον "Ενιαίο Ευρωπαϊκό εναέριο χώρο"  δηλαδή το καθεστώς που διέπει τις αερομεταφορές και μεταξύ άλλων εκχωρεί την εθνική κυριαρχία, προωθεί την εκποίηση των αεροδρομίων και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις καταργώντας τα όποια δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου".

- Αρνητικά τοποθετήθηκε η Λαϊκή Συσπείρωση στο προσχέδιο προϋπολογισμού 2015 που παρουσιάστηκε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου και επιφυλάχθηκε για αναλυτική τοποθέτηση στην συζήτησή του στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Συγκεκριμένα ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Κώστας Τζίχας, που συμμετέχει στην επιτροπή υπογράμμισε: "Ο προϋπολογισμός σύμφωνα με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε στην Οικονομική Επιτροπή για το 2015 είναι βαθιά αντιλαϊκός και αντιδημοκρατικός. Πρόκειται για ένα εργαλείο που "κόβει και ράβει" τις λαϊκές ανάγκες στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιορισμών που επιβάλλουν η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι η "κλίνη του Προκρούστη" όπου ακρωτηριάζονται οι λαϊκές ανάγκες.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι όλο αυτό το αντιλαϊκό  κατασκεύασμα ντύνεται με καλολογικά στοιχεία χωρίς περιεχόμενο, μόνο για εντυπωσιασμό.

Τέλος σχετικά με τη "άρον- άρον" διαδικασία στην Οικονομική Επιτροπή χωρίς να έχουμε στα χέρια μας το προσχέδιο, υπογραμμίζει απλώς ότι η συζήτηση και η έκφραση γνώμης είναι εντελώς προσχηματική
".