AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Φεβ 2016

Πάνος Καμμένος από τη Σάμο: "Στις 14/2 τα εγκαίνια του hotspot στο νησί"


Τη Σάμο, την Κω, τη Λέρο, τη Χίο και τη Λέσβο επισκέφθηκε την Τετάρτη ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, για να επιθεωρήσει τους χώρους στους οποίους δημιουργούνται τα Κέντρα Υποδοχής Μεταναστών.

Συνοδευόταν από τον αναπληρωτή υπουργό Δημήτρη Βίτσα, τον Αρχηγό Γ.Ε.ΕΘ.Α, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Αρχηγό Γ.Ε.Σ Αντιστράτηγο Βασίλειο Τελλίδη, τον Συντονιστή του Κεντρικού Οργάνου Διαχείρισης Μεταναστευτικού Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Φλώρο, τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Ταξίαρχο Διοικητή της 79 Α.Δ.Τ.Ε στη Σάμο, τον Ταγματάρχη επικεφαλής συντονιστή στο νησί, καθώς και εκπροσώπους της Ε.Ε, της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε και του "Χαμόγελου του Παιδιού".

Από τη Σάμο ο κ. Καμμένος δήλωσε ότι "τα έργα θα έχουν τελειώσει και θα έχουν παραδοθεί μέχρι τις 14η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει περιθώριο καθυστέρησης ούτε μίας ώρας. Αν δούμε κάποια στιγμή ότι οι εργολάβοι δεν μπορούν να διεκπεραιώσουν το έργο τους, αναλαμβάνει ο Στρατός. Ήδη η ΔΙΔΕΡΓΩΝ, το Μηχανικό του Στρατού, αλλά και τα άλλα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που ασχολούνται με κατασκευές, εργάζονται σκληρά σε όλες τις περιοχές που έχουμε αναλάβει την ευθύνη, δηλαδή στα πέντε νησιά, στη Σίνδο και στο Σχιστό.

Θα υπάρχει άμεση συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, με εκπροσώπους τους αξιωματικούς που θα βρίσκονται στη 'στενή' ομάδα της νήσου, αλλά και σε κεντρικό επίπεδο, με τον Δήμο, με την Περιφέρεια, με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, με την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τις άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σκοπός μας είναι, όχι απλώς να ετοιμαστούν και να παραδοθούν τα hotspots, αλλά και η λειτουργία τους να είναι εναρμονισμένη με τους απαιτούμενους κανόνες υγιεινής, να υπάρχει τροφή εγκεκριμένη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως προβλέπεται από τις κοινές αποφάσεις. Αυτά τα hotspots πρέπει να είναι 24 ωρών. Θα πρέπει μέσα σε 24 ώρες να μεταφέρονται οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στα κέντρα μετεγκατάστασης, τα relocation centers, που βρίσκονται στη Σίνδο και στο Σχιστό, όπου από εκεί εντός 72 ωρών θα έχουν προωθηθεί.

Θέλω, σήμερα, πρώτη ημέρα ανάληψης της ευθύνης από την πλευρά του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή, οργάνωση και λειτουργία των hotspots, σε συνεργασία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ, πρώτα από όλα στους αστυφύλακες και στους λιμενοφύλακες, στους αξιωματικούς, τους υπαξιωματικούς και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος, που εδώ και πολλά χρόνια δίνουν την ψυχή τους και καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ζωές.

Να ευχαριστήσω τους εθελοντές, τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, τους δημοσιογράφους - που εδώ βλέπω ότι παρακολουθείτε με συνέπεια το θέμα και μεταδίδετε όπως έχει την αλήθεια - και τους πολίτες των νησιών μας που πιστεύω ότι τους οφείλεται το Νόμπελ Ειρήνης για το οποίο έχουν προταθεί.

Θέλω να ξέρετε ότι εμείς θα παρακολουθούμε επί εικοσιτετραώρου βάσεως τη συνέχιση των εργασιών. Θα είμαστε εδώ παρόντες όταν χρειαστεί και θα σας περιμένουμε τη 14η Φεβρουαρίου για να κάνουμε τα εγκαίνια του hotspot της Σάμου. Δεν θα υπάρχει καμία άλλη παράπλευρη ανάπτυξη των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί. Θα είναι ένα κέντρο σε κάθε νησί και αυτό σημαίνει πως, ό,τι γίνεται, καταγραφή, ιατρική βοήθεια, διεκπεραίωση των διαδικασιών, θα γίνεται μόνο σε αυτό το κέντρο"
.