AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

20 Μαΐ 2016

Πρόταση για δημιουργία καταδυτικού πάρκου από τον Δήμο Σάμου


Ο Δήμος Σάμου αποφάσισε να υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία καταδυτικού πάρκου ως μοχλού τουριστικής ανάπτυξης και ανάδειξης και αξιοποίησης της φυσικής κληρονομιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας "ΕΛΛΑΔΑ - ΚΥΠΡΟΣ 2014-2020".

Ο τουρισμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους και δυναμικότερους κλάδους της οικονομίας που συνεισφέρει ουσιαστικά στην απασχόληση και στην ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο όπως αναφέρεται ο κλάδος του τουρισμού έχει προϋποθέσεις για μεγαλύτερη ανάπτυξη λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα στις προτιμήσεις των τουριστών για διαφοροποιημένο και ποιοτικά υψηλό τουριστικό προϊόν σε συνάφεια με τις τοπικές, φυσικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες κάθε τουριστικού προορισμού.

Τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί σημαντικά ο εναλλακτικός θεματικός τουρισμός (αγροτικός, γαστρονομικός, ιατρικός, θρησκευτικός, αθλητικός κλπ) με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες. Ο «καταδυτικός τουρισμός» αποτελεί για την Ελλάδα και την Κύπρο έναν ανερχόμενο τομέα τουριστικής ανάπτυξης και συγχρόνως μια σημαντική ευκαιρία καθώς η καταδυτική βιομηχανία γνωρίζει εξαιρετική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια με παραπάνω από 25 εκατομμύρια αυτοδύτες το χρόνο, εκ των οποίων τα 3,5 εκ. είναι στην Ευρώπη. Ένα εκατομμύριο εξ’ αυτών υλοποιούν τουλάχιστον ένα εβδομαδιαίο ταξίδι τον χρόνο σε κάποια χώρα του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τον Δήμο, για τη βιωσιμότητα του έργου είναι κρίσιμο να αναπτυχθεί ολοκληρωμένο καταδυτικό προϊόν που να μπορεί να υποστηρίξει εβδομαδιαίο καταδυτικό ταξίδι του επισκέπτη αυτοδύτη. Άρα απαιτείται ικανός αριθμός ανά περιοχή ενάλιων επισκέψιμων αρχαιολογικών χώρων καθώς και καταδυτικών πάρκων που μαζί με τον εξαιρετικά πλούσιο σε χλωρίδα και πανίδα καθώς και με τον εξαιρετικά ενδιαφέροντα βυθό δύναται να αποτελέσουν ένα από τους κορυφαίους καταδυτικούς προορισμούς στο άμεσο μέλλον στον κόσμο.

Ταυτόχρονα, τα παραδείγματα εφαρμογής της καταδυτικής δραστηριότητας εντός ειδικών και προστατευμένων πάρκων σε άλλες χώρες, φαίνεται να συνδέονται άμεσα με τουριστική ανάπτυξη, αλλά και προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας.

Λαμβάνοντας υπόψη τις νέες ανάγκες και προτιμήσεις των τουριστών, προτείνεται, στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος 2014- 2020» η υλοποίηση ενός έργου εστιασμένου στην προώθηση των δυνατοτήτων ανάπτυξης του «καταδυτικού τουρισμού» στο Βόρειο Αιγαίο και την Κύπρο (συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης ανάπτυξης ενός πρότυπου καταδυτικού πάρκου) με στόχο την προώθηση ενός βιώσιμου και πλουραλιστικού τουριστικού μοντέλου για την περιοχή, σε συνδυασμό με την ανάδειξη στοιχείων της τοπικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στόχοι του έργου είναι:

-Η προστασία της θαλάσσια βιοποικιλότητας και του θαλάσσιου οικοσυστήματος

-Η διεύρυνση της στενής τουριστικής περιόδου των παράκτιων περιοχών.

-Η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος.

-Η δημιουργία νέων και δυναμικών θέσεων εργασίας ως αντισταθμιστικό όφελος της απώλειας των εισοδημάτων που προκύπτει κυρίως από την απαγόρευση της αλιείας

-Η τόνωση της τοπικής οικονομίας μέσω εμπλοκής όλων των ενδιαφερόμενων μερών (π.χ ψαράδες, λεμβούχοι, θαλάσσια ταξί, τουριστικά γραφεία, ξενοδοχεία κλπ).

-Η διαμόρφωση της καταδυτικής και της περιβαλλοντικής και ιστορικής συνείδησης.

Για την υλοποίηση του έργου είναι απαραίτητο να συμμετέχουν φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και επιστημονικοί φορείς με προηγούμενη σχετική εμπειρία για την παροχή τεχνογνωσίας και την αξιοποίηση καλών πρακτικών από συναφή έργα που έχουν υλοποιηθεί.

Στο εταιρικό σχήμα προτείνεται να συμμετέχουν (καταρχήν) οι Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμος Σάμου, Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ), Αναπτυξιακή Εταιρεία Επαρχίας Λάρνακας (ΑΝΕΤΕΛ), Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού (ΚΟΤ) και Αναπτυξιακή Εταιρεία Λήμνου.

Πηγή: tornosnews.gr