AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

21 Μαΐ 2016

Η Σάμος στην Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων

Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Facebook

Ο δήμαρχος Σάμου, Μιχάλης Αγγελόπουλος, υπέγραψε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη την ένταξη της Σάμου στο Πρωτόκολλο Συνεργασίας για τους Δήμους και τις Περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, με σκοπό την ίδρυση “Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων”.

Η Αμφικτυονία προέκυψε μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου Μαραθώνος, Ηλία Ψινάκη.

Όπως αναφέρει η δημοτική αρχή της Σάμου, "μέσα από τη συνεργασία αυτή επιδιώκουμε την προαγωγή του Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού σε παγκόσμια βάση, μοιραζόμαστε την τεχνογνωσία και τις εμπειρίες μας, προωθούμε τη συνεργασία σε κάθε πεδίο πολιτισμού, αναπτύσσουμε και εφαρμόζουμε καινοτόμες λύσεις, παρέχουμε πληροφορίες και κατάρτιση στους εργαζόμενους και πολίτες μας, συνεργαζόμαστε με άλλες χώρες της Ευρώπης στις οποίες είχαν ιδρυθεί Ελληνικές πόλεις στην αρχαιότητα".

Στην τελετή υπογραφής του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας ο δήμαρχος Σάμου δήλωσε τα εξής:

"Χαιρετίζω την όμορφη και μεστή ιδέα του πάντα ευρηματικού Ηλία Ψηνάκη να δημιουργήσει μια Αμφικτυονία των ελληνικών πόλεων με αρχαία παράδοση, με στόχο την προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στον κόσμο.

Εκπροσωπώ το νησί που γέννησε τον μαθηματικό και φιλόσοφο Πυθαγόρα, Αστρονόμο τον Αρίσταρχο, και τον Μηχανικό Ευπαλίνο. Οι προσωπικότητες αυτές συμπυκνώνουν το υπόβαθρο του δυτικού πολιτισμού-φιλοσοφία, επιστήμη, τεχνική και ως εκ τούτου είμαι ιδιαίτερα ευαίσθητος και μάλιστα ενθουσιώδης με την έμπνευση του φίλου Ηλία να ενώσει τις δυνάμεις της ίδιας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην προβολή του αρχαίου μας πολιτισμού που αποτελεί τη ζωογόνα βάση ολόκληρου του δυτικού πολιτισμού.

Ο νεοελληνισμός είχε πάντοτε μια αμφιρρέπουσα σχέση με τον πολιτισμό του. Το αρχαίο ελληνικό πνεύμα διασώθηκε από μετά την άλωση του Βυζαντίου στην κιβωτό της Λατινικής ρήσης και επέστρεψε στο νέο ελληνικό κράτος μέσω… Λειψίας και, εξ αντανακλάσεως μέσω του ευρωπαϊκού φιλελληνισμού.

Όσο για τις επιδόσεις του επίσημου ελληνικού κράτους, τόσο στο παρελθόν όσο μέχρι και σήμερα, στην ανάδειξη και προβολή του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, υπήρξαν πάντοτε αποσπασματικές, ανέμπνευστες, διαπνέονταν από μουσειακό αντίληψη, τουριστικό ωφελιμισμό και όχι σπάνια από εγκληματική αδιαφορία.

Οι πολιτισμικές ρίζες μιας χώρας είναι η ψυχή της.

Είναι αναπόσπαστο μέρος της ζώσας ταυτότητάς της –αν διαθέτει τέτοια ταυτότητα. Αποτελεί παράλληλα ένα μεγάλο οικονομικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο.

Η ίδρυση της Αμφικτυονίας, την οποία θα υπογράψουμε σήμερα μπορεί να αποτελέσει μια πρωτοβουλία που θα καταξιώσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και ένα όχημα για την αναζωπύρωση του πνεύματος του ελληνικού πολιτισμού τόσο διεθνώς, όσο και μέσα στην Ελλάδα!
"

Δείτε στιγμιότυπα από την υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την ίδρυση ¨Αμφικτυονίας Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων¨ και την παρουσίαση του Αρχαιολογικού χώρου του Ηραίου Σάμου - Μνημείου Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO:







Πηγή φωτογραφιών: Σελίδα του δημάρχου Σάμου, Μιχάλη Αγγελόπουλου στο Facebook