AUTOMATIC TRANSLATION OF OUR BLOG INTO YOUR LANGUAGE BY GOOGLE TRANSLATE:

Turkish English German Dutch Swedish Danish French Italian Russian Spanish Portuguese Arabic

4 Μαΐ 2016

Συνέχεια αντιδράσεων για τις εξελίξεις στην Ε.Ο.Σ.Σ



Εξακολουθεί να πυροδοτεί αντιδράσεις η δημοσίευση του Φ.Ε.Κ 1240/27-4-2016 που καταργεί την αναγκαστικότητα της Ε.Ο.Σ.Σ.

Σε ανακοίνωσή της, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ καλεί σε "ξεσηκωμό", ώστε "να μην περάσει η κατάργηση της αναγκαστικότητας".

Όπως αναφέρει το ΚΚΕ, "σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΑΝ.ΕΛ, λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση του νόμου για τους συνεταιρισμούς, προχώρησε με υπουργική απόφαση (παρέχοντας έτσι κάλυψη στους βουλευτές της, που σύσσωμοι το ψήφισαν), στην κατάργηση του Αναγκαστικού Νόμου 6085/1934, ο οποίος παρείχε μια στοιχειώδη προστασία στους αμπελουργούς από την ασυδοσία των οινεμπόρων.

Η απόφαση αυτή είναι ένα ακόμη αντιλαϊκό μέτρο μέσα στον ορυμαγδό που δέχονται τα τελευταία χρόνια τα λαϊκά στρώματα.

Αποτελεί μέρος της συνολικότερης πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεών της, που αφανίζει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες και παραδίδει τη γη και την παραγωγή στους σύγχρονους τσιφλικάδες.

Μερικοί επιχαίρουν με την απόφαση θεωρώντας ότι οι ίδιοι θα έχουν καλύτερη τύχη με τις μικρές οινοποιητικές μονάδες που στήνουν. Δεν έγινε για τα δικά τους συμφέροντα αυτή η αντιδραστική αλλαγή. Απλώς χρησιμοποιήθηκαν και χρησιμοποιούνται ως 'Δούρειος Ίππος' για να πέσει το 'φρούριο'. Ο καπιταλισμός δεν γυρίζει πίσω στη μικροβιοτεχνία και την οικογενειακή επιχείρηση. Η τάση συγκέντρωσης του πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια, μέσω του ανελέητου ανταγωνισμού, είναι βασικός και απαράβατος νόμος του εκμεταλλευτικού συστήματος.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές αγρότες-αμπελοκαλλιεργητές έδωσαν όλα αυτά τα χρόνια και μέσα και από την Ε.Ο.Σ.Σ, στις Γενικές Συνελεύσεις των αντιπροσώπων και στο Διοικητικό Συμβούλιο, τον καλύτερο εαυτό τους για την υπεράσπιση του Συνεταιρισμού και του εισοδήματος των παραγωγών και των εργαζομένων, παρά τον αρνητικό συσχετισμό και τις λίγες δυνάμεις που διέθεταν. Το ίδιο θα συνεχίσουν να κάνουν και στις νέες συνθήκες απ' όπου κι αν βρίσκονται".

"Οι αγρότες αμπελοκαλλιεργητές και οι εργαζόμενοι στους συνεταιρισμούς και την ΕΟΣΣ πρέπει χωρίς καθυστέρηση να οργανώσουν ακόμη πιο αποφασιστικά τον αγώνα τους. Άλλωστε, με 'αναγκαστικότητα' ή χωρίς, η ζωή τους ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια έχει χειροτερέψει δραματικά σε όλα τα επίπεδα και γι' αυτό ευθύνονται όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης
" σημειώνει, μεταξύ άλλων, η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ, που ζητά "να πάρει πίσω η κυβέρνηση την υπουργική απόφαση για άρση της αναγκαστικότητας" και "κατάργηση του νόμου που μετατρέπει τους συνεταιρισμούς σε Α.Ε.".

* Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη "Σαμιακή Πολιτεία" αναφέρει:

"Ακλόνητοι στις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίξαμε την ίδρυση και την ύπαρξή μας, καταδικάζουμε απερίφραστα την αντιλαϊκή απόφαση της κυβέρνησης που καταργεί την αναγκαστικότητα της ΕΟΣΣ και αφήνει ξεκρέμαστους χιλιάδες συμπατριώτες μας αμπελουργούς. Υποσχόμαστε δε ότι θα αγωνιστούμε στο πλευρό τους, ώστε η συνεταιριστική οινοποιία της Σάμου να επιβιώσει, να αναπτυχθεί και να μακροημερεύσει.

Όμως, δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε τα όσα υποκριτικά και παράδοξα ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες ημέρες. Εκείνοι που απαξίωσαν, χρεωκόπησαν και στην ουσία τελείωσαν την ΕΟΣΣ ως κυβερνήτες, κομματικοί παρατρεχάμενοι, αυτοδιοικητικοί παράγοντες και συνεταιριστικά διευθυντικά στελέχη, στο κλαρί έχουν βγει και αναθεματίζουν αυτούς που απλά πιστοποίησαν έναν προ πολλού σχεδιασμένο θάνατο.

Μπορεί η μνήμη να έχει κοντά ποδάρια, η αλήθεια όμως δύσκολα αποκρύβεται, όταν μάλιστα τόσο κραυγαλέα και γυμνή στους πάντες παρουσιάζεται. Κάθε ενιστάμενο και κλαψουρίζοντα λοιπόν ρωτάμε και σταράτες απαντήσεις περιμένουμε στους αμπελουργούς να δώσει:

-Το 2012, συμπεριλήφθηκε η άρση της αναγκαστικότητας στην εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ή λάθος κάνουμε;
-Το 2ο Μνημόνιο την περιλάμβανε ως μη ''αναπτυξιακή προοπτική'' και απαιτούσε την κατάργησή της ή όχι;
-Η συμφωνία του 2015,που έφεραν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και ασμένως υπόγραψαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ  και Ποτάμι ανέφερε ρητά την άρση κάθε αναγκαστικού νόμου που περιορίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία ή μήπως όχι;

*Η στις αρχές του χρόνου δικαίωση των ιδιωτών οινοποιών από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σήμανε ή όχι το τέλος της αναγκαστικότητας για την ΕΟΣΣ; (Στις Χίο, Κοζάνη και Θήρα δεν  έχει γίνει ακόμη κάποια προσφυγή και για τούτο προς το παρόν τη γλιτώνουν).

Αυτές τις ανομολόγητες αλήθειες ουδείς από όσους σήμερα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και υποκριτικά όλους τους άλλους αναθεματίζουν, στους αμπελουργούς είπε για να ξέρουν τι τους περιμένει, ούτε στην ΕΟΣΣ πέρασε, ώστε έγκαιρα τα μέτρα της να πάρει. Και τώρα ''επί ξύλου κρεμάμενη'', με την αποκαθήλωση και τον ενταφιασμό της βρίσκεται αντιμέτωπη, χωρίς την ανάσταση να περιμένει!
".

"Καιρός είναι να κοπάσουν οι λυγμοί, γιατί έφθασε η ώρα όλοι μαζί τη σκληρή πραγματικότητα κατάφατσα να κοιτάξουμε και μονιασμένοι την κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Ένα σχέδιο πρέπει γρήγορα να καταστρώσουμε, που σε πρώτο χρόνο την προσφυγή της ΕΟΣΣ στο ΣτΕ θα ενισχύει και ταυτόχρονα στον σχεδιασμό ενός σύγχρονου οινοποιητικού συνεταιρισμού θα αποβλέπει. Μπορούμε να το κάνουμε και στον τόπο να προσφέρουμε; Αν ναι, ας πιάσουμε αμέσως δουλειά! Άπαντες!" σημειώνει η "Σαμιακή Πολιτεία".

* Σε ανακοίνωσή του το Αγροτικό Τμήμα της Λαϊκής Ενότητας χαρακτηρίζει τη "διάλυση" της Ε.Ο.Σ.Σ ως "μέγα πλήγμα για τους μικρομεσαίους αγρότες της Σάμου και την οικονομία του νησιού".

Πιο αναλυτικά, θεωρεί ότι "η απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής ανάπτυξης να καταργήσουν την αναγκαστικότητα της  Ένωσης Οινοπαραγωγών Σάμου αποτελεί μεγάλο πλήγμα για την οικονομική συνοχή του νησιού και οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες-οινοπαραγωγούς του νησιού στην οικονομική καταστροφή. Η κατάργηση της Ε.Ο.Σ.Σ. οδηγεί ουσιαστικά στη διάλυση του ιστορικού αναγκαστικού οινοποιητικού συνεταιρισμού Σάμου, ο οποίος λειτουργεί επί 82 χρόνια προστατεύοντας τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών της Σάμου και συνέβαλε τα μέγιστα ώστε το ονομαστό Σαμιώτικο κρασί να κατακτήσει τις αγορές του εξωτερικού.

Η κυβέρνηση μετά την κατάργηση της Ε.Ο.Σ.Σ. ετοιμάζεται να καταργήσει και άλλους αναγκαστικούς συνεταιρισμούς (μαστιχοπαραγωγούς Χίου, παραγωγών κρόκου Κοζάνης κ.τ.λ.) αν δεν αντιδράσουν δυναμικά όλοι οι αγρότες. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση επιβεβαιώνει:

1. Τις καταγγελίες του ΓΕΩΤΕΕ και των άλλων φορέων του αγροτικού κόσμου ότι ο βασικός στόχος του νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς είναι η είσοδος των funds στην αγροτική παραγωγή.
2. Ότι η κυβέρνηση έγινε ο καλύτερος μαθητής για να υλοποιηθεί η νεοφιλελεύθερη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, η οποία εξυπηρετεί ξένα και εγχώρια συμφέροντα μεγάλα συμφέροντα που θέλουν να καταστήσουν ομήρους τους μικρομεσαίους αγρότες με συνέπεια να τους αναγκάσουν να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειές τους.

Φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η υιοθέτηση της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ από την κυβέρνηση αφού στο ΦΕΚ 1240/27-4-2016, με το οποίο καταργείται η Ε.Ο.Σ.Σ., επικαλούνται οι κ. Ε. Τσακαλώτος  και Ε.Αποστόλου την μνημονιακή δέσμευση υλοποίησης της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ που έχουν συνομολογήσει όλα τα μνημονιακά κόμματα με την ψήφο τους στις 15/7/2015"
.

"Μόνη λύση είναι μια μεγάλη αγροτική  και λαϊκή εξέγερση για να σαρωθούν τα μνημόνια και τα κόμματα του μνημονιακού τόξου" υποστηρίζει η ΛΑΕ.